Jovanka Broz otkrila detalje iz privatnog života: "Tito je bio otet 13 dana, i vratio se kao drugi čovek"

08.12.2023

22:49

0

Takođe mu je ispričala i jedan detalj iz vremena kada su se trudili da je odvoje od Tita

Jovanka Broz otkrila detalje iz privatnog života: "Tito je bio otet 13 dana, i vratio se kao drugi čovek"
Jovanka i Tito - Copyright Profimedia

Kako je Josip Broz Tito nestao na 13 dana, šta mu je Jovanka Broz rekla u vezi sa posmrtnim ostacima Draže Mihailovića i šta je otkrila o porodici Slobodana Miloševića svojevremeno je otkrio scenarista i reditelj Milan Šarac.

On je predstavljajući svojevremeno svoju monodramu "Ja, Jovanka Broz", govorio o detaljima koje mu je ona ispričala, a o kojima javnost do tada nije ništa znala. Šarac je rekao da mu je Jovanka ispričala da je govorila Titu da preda preostale Dražine kosti njegovoj porodici.

– Neka ih njegova porodica sahrani gde želi. Uvek sam to govorila, ne samo kad se oko toga u narodu komešalo, ubeđivala sam ga da je to najbolje rešenje. Nisam, nažalost, uspela da ga ubedim – rekla mu je Jovanka.

Takođe mu je ispričala i jedan detalj iz vremena kada su se trudili da je odvoje od Tita.

Jovanka Broz i Tito, 1961.
 

– Došla sam u rezidenciju, a Tita nema. Nestao. Gde je? Niko ni reč da kaže. Nije ga bilo 13 dana. Bila sam u šoku. Nisam mogla nikome da kažem, mislim na svetsku javnost, niti da ga sama tražim. Zamislite, države bez šefa države. Nestao čovek u po bela dana. Kad su ga vratili, nije to bio onaj moj Tito. To je bio prvi dan našeg konačnog razdvajanja. Gde je bio? Ko ga je kidnapovao? Ispričala sam to samo Radu Čečuru, mom šefu obezbeđenja, pukovniku policije – priznala je Jovanka.

Nije se odrekla pravoslavne vere

Šarac je napomenuo da se Jovanka nikada nije odrekla svoje pravoslavne vere i da je od njega ona tražila da je poseti mitropolit Amfilohije. Napominje da nije znao koji je bio epilog razgovora Jovanke i mitropolita, ali kaže da je Amfilohije kao najveću želju imao to da održi opelo na mestu gde su položene Dražine kosti.

Jovanka Broz u dvorištu Bele vile na Brionima, 26. avgust 1956.
 

– Da li mu je Jovanka nešto rekla, ja ne znam, ali je mene zavetovala da joj on služi opelo kada dođe trenutak njenog odlaska u večnost. Mitropolit nije bio tada u Srbiji, ali je nekoliko dana po Jovankinoj sahrani služio pomen u Kući cveća – rekao je Šarac.

Reditelj je otkrio i šta je Jovanka Broz rekla o porodici Slobodana Miloševića.

– Jovanka je u jednom trenutku, potpuno spontano, kazala: "Moj Milane, vidiš kako govore neistinu da se Miloševićev otac ubio. Da se obesio. Nije to istina, Milane. Njega su ubili jer je bio ruski čovek. Voleo je Rusiju. Zato su ga ubili" – rekla mu je, kako je naveo, Jovanka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike