Tito ju je oteo od "udbaša" jer je bila spremna da pogine za njega! Sahranio je u svom dvorištu ali joj nikada nije stavio cveće na grob!

08.09.2023

17:56

0

Autor: 24sedam

Davorjanka Paunović i Tito su punih pet godina živeli u vanbračnoj zajednici a upoznali su se neposredno uoči Drugog svetskog rata

Tito ju je oteo od "udbaša" jer je bila spremna da pogine za njega! Sahranio je u svom dvorištu ali joj nikada nije stavio cveće na grob!
Davorjanka i Tito - Copyright Wikipedia

Davorjanka Paunović Zdenka je bila žena za koju se i danas veruje da je bila najveća ljubav Josipa Broza Tita, a koliko je bio vezan za nju govori i činjenica da je sahranjena u dvorištu rezidencije u kojoj je živeo. 

Davorjanka i Tito su punih pet godina živeli u vanbračnoj zajednici a upoznali su se neposredno uoči Drugog svetskog rata, tokom koga su bili nerazdvojni.

Ona je rođena 1921. godine u Kučevu, detinjstvo i ranu mladost provela je u Požarevcu i to sama jer joj je starija sestra Branka umrla od tuberkuloze. Na studijama francuskog u Beogradu, počela je intezivnije da se posvećuje partiji a na prvoj godini studija upoznala je tada mladog studenta medicine i studentskog lidera Jova Kapičića, koji je kasnije postao ozloglašeni oficir UDBA-e. 

Njih dvoje su bili u vezi godinu i po a ona je postala oficir za vezu između Beograda i Zagreba. 

Tita je upoznala 1941. godine a čak nije ni znala da je on generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije. On se tada predstavljao kao inženjer Slavko Babić a njegova prva (nevenčana) supruga Herta Has je bila u poodmakloj trudnoći.

Međutim, Davorjanka je brzo saznala Titov identitet, a on joj je dodelio tajno ime Zdenka Horvat.

- Po zdencu koji predstavlja nepresušni izvor bistre i hladne vode. On obično izvire ispod nekog kamena i svojim izgledom osvežava čoveka. Zdenka je bila nepresušan izvor mojih ideja i moje intelektualne, revolucionarne i političke aktivnosti - objašnjavao je Tito kasnije simboliku imena.

Davorjanka postaje Titov lični kurir u Zagrebu a u njenoj pratnji stigao je maja 1941. u Beograd, kao generalni sekretar KPJ. Naravno, ona je znala sve partijske tajne i bila upućena u pripremu ustanka. Iako je bila mlađa od Tita 28 godina, ljubavnici su postali kada su zajedno došli u okupirani Beograd. 

Raskid sa Kapičićem

Njen tadašnji momak Jovo Kapičić bio je ratno raspoređen u Crnoj Gori a nakon raskida teško je preboleo Davorjanku, naročito kada je zajedno sa Titom video nakon Igmanskog marša.

Inače, veza Tita i Davorjanke bila je burna ali Broz je čak i na sastancima Vrhovnog štaba govorio da ne može bez nje. Inače, ona je imala oštar jezik zbog čega je smetala mnogim članovima Vrhovnog štaba, a sa Lekom Rankovićem čak nije ni razgovarala.

Wikipedia
Davorjanka Paunović

U svojim sećanjima Jara Ribnikar spominje Davorjankin opasan sjaj u očima kad se naljuti.

- Nosila je vatru u sebi kao teško breme - napisaće Jara. Iako je besprekorno obavljala svoj posao, njen buntovni temperament nije se uklapao u partizansku hijerarhiju.

Titov lični pratilac Đuro Vujović Španac mu je jednom odgovorio da bi on Zdenku streljao. Takvu devojku koja je u isto vreme bila požrtvovana i svadljiva, Tito je veoma cenio, tako da je bila zaštićena. 

Zdenka je Tita pazila i kada je bio ranjen a pod velikim vojničkim šinjelom umela je da maršira u koloni poput ostalih. Davorjanka je bila zaštitnički opredeljena prema Brozu pa se zna da je čuvala za njega hranu, gladovala, pešačila, uvek hodala sa opasnije strane štiteći ga i spavala na zemlji pored njegovog ležaja. 

Sahranjena kod Tita u dvorištu

Bila je spremna da pogine za njega a plašila se jedino bombardovanja, mada je hrabro vodila beleške na Sutjesci dok su oko nje padale bombe.

Wikipedia
Grob Davorjanke Paunović

Međutim, razbolela se od plućne fibroze i dugo je odbijala da je leči.

Ceo ratni put prešla je sa njim ali kada je bolest uznapredovala da više nije mogla da funkcioniše, Tito je Davorjanku poslao na lečenje u moskovski sanatorijum. Međutim, ušla je u oktobru 1944. u oslobođeni Beograd sa njim jer nije htela da bude dugo odvojena od svoje ljubavi i vrhovnog komandanta. Uselili su se u dedinjsku vilu industrijalca Acovića, a za njih se renovirao i Beli dvor.

Kada su se uselili zdravlje joj se pogoršalo u proleće sledeće godine i nastavila je lečenje na Golniku. Umrla je na Golniku 1. maja 1946. a Tito je otišao po njeno telo i sahranio je u dvorskom kompleksu. Kažu da nije prisustvovao sahrani, niti je ikada stavio cveće na njen grob. Štaviše, bio je zapušten do dolaska kraljevske porodice.

U Požarevcu je majka Bisa Paunović stavila i Davorjankinu sliku na spomenik porodične grobnice, nadajući se da će jednog dana njena ćerka počivati pored svojih. Svake godine je sa mužem, dok je bio živ, posećivala Davorjankin grob u Belom dvoru. Bisa je umrla 1983. godine.

Zdenkin usamljeni grob se nalazi u krugu kraljevskih dvorova na Dedinju i pristojno se održava otkad se prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević vratio u Srbiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike