Isplivale tajne koje je Udba krila o Jovanki Broz: Zbog ljubomore maltretirala osoblje u Užičkoj, a onda je Titu pukao film!

04.10.2023

07:15

0

Autor: 24sedam

Jovanka Broz bila je ljubomorna na Titove fizioterapeutkinje, a često se dešavalo da kadruje i postavlja osoblje iz njegovog najbližeg okruženja

Isplivale tajne koje je Udba krila o Jovanki Broz: Zbog ljubomore maltretirala osoblje u Užičkoj, a onda je Titu pukao film!
Jovanka i Tito - Copyright Profimedia

Ozloglašena Udba poznata je po raznim zločinima tokom režima Josipa Broza Tita, a mnogi od njih vezani su za uhođenje i maltretiranje građana koji su imali drugačije političko mišljenje u odnosu na zvanične vlasti. 

Međutim, godine 1947. Udba je uvela dosijea, da bi već naredne godine počela najviše da se bavi traganjem za unutrašnjim neprijateljima i emigrantima. "Eksplozija" uhođenja unutrašnjih neprijatelja desila se upravo 1948, kada je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) optužio Tita i KPJ da koketiraju s kapitalističkim idealima i "ruže sklad revolucionarnih partija u svetu". 

Sovjetska obaveštajna mreža je uspela da zavrbuje preko 9.000 Jugoslovena, a Udba je počela veliku "čistku", kako među državnim glavešinama, tako i među "običnim" narodom.

Šef savezne Udbe i drugi čovek Jugoslavije Aleksandar Ranković je 1951. godine u Skupštini rekao da je policija uhapsila 8.403 ibeovaca, a prema arhivama srpske tajne policije, samo tokom 1949. godine na sud je poslato blizu 13.000 ljudi. Obaveštajni oficir Nikola Nikolić je 1995. godine izneo podatak da je otkriveno oko 55.000 ibeovaca, od čega 51 odsto građana Srbije, kao i da je među njima bilo oko 500 pripadnika tajne službe.

Udba je ozloglašena zbog užasnih uslova tamničenja ovih zatvorenika, a postojao i tajni muški logor na Golom otoku gde je robijao 16.101 zatvorenik, dok ih je 413 umrlo zbog premlaćivanja, izgladnjivanja ili medicinske zapuštenosti.

Udba je rasformirana 1966. godine, posle čuvenog Četvrtog (brionskog) plenuma Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Pre toga je Tito optužio službu da ga prisluškuje i u spavaćoj sobi, a prisluškivače je, navodno, otkrila Jovanka Broz. Optužena je savezna Udba na čelu sa njenim prvim čovekom Aleksandrom Rankovićem. 

Jovanka želela da sve stavi pod kontrolu 

Tajne službe su sakrile neke delove iz života Broza i Jovanke, a postoji podatak da su Stane Dolanc i Rato Dugonjić, u prisustvu predsednika Republike, razgovarali sa Jovankom Broz u Karađorđevu i tražili da vrati dokumenta o pojedinim rukovodiocima i kaže šta ima "u vezi sa prljavim rabotama koje se vrše protiv nje". 

Međutim, nisu je ni u šta ubedili, a Jovanka je, navodno, vodila otvorenu kampanju protiv nekih radnika u rezidencijama. Čak su je optuživali da je napadala lekare da ne leče Tita kako treba i insistirala na njihovoj smeni, kao da zahteva smenu šefova njegovog kabineta, ađutanata vrhovnog komandanta i drugih rukovodećih radnika.

Profimedia
 

Aleksandar Šokorac u svojoj izjavi iznosi da se Jovanka stalno mešala u organizaciju i funkcionisanje službi u rezidencijama, posebno u kadrovska i personalna pitanja, kao i da je bez razloga smenjivala i otpuštala ljude ili se protivila postavljanju novih na određena radna mesta.

Tako je, recimo, angažovala fizioterapeutkinju Darijanu Grbić, a onda odlučila da je udalji kada je videla "kakvog je đavola uvela u kuću". Dešavalo se da pojedini čak traže zamenu na svom radnom mestu zbog teških uslova rada. 

Poznato je da je Bogdan Crnobrnja smenjen sa dužnosti ambasadora u SAD kada je pred Titovu posetu Amerivi napisao da je Jovanka skromna u oblačenju, pa joj treba skrenuti pažnju da "podesi garderobu". 

Svađe sa Titom

Tito je često prigovarao Jovanki, a onda se krajem 1974. godine desio sukob zbog fizioterapetkinje Darijane Grbić, da bi se odnosi pogoršali za vreme boravka Broza na Brionima početkom 1975. godine, kada je on otišao u rezidenciju u Igalu, a Jovanka za Beograd. Iako se ona ponašala dosta uzdržano, dva puta je spomenula da se Tito tako ponaša prema njoj pod pritiskom, posebno iz Armije i bezbednosti.

Profimedia
 

Periodi odvojenosti su počeli da budu sve češći, a bilo je primetno izostajanje Jovanke Broz na nekim priredbama u zemlji ili putovanjima u inostranstvo. Tito je čak pominjao razvod, a kulminacija loših odnosa desila se aprila 1975, kada je Broz odlučio da napusti rezidenciju u Užičkoj 15 i preseli se u Beli dvor. Jovanka Broz je u prvo vreme bila iznenađena takvom odlukom predsednika Republike, ali je kasnije iznosila svoju verziju događaja, tvrdeći da su predsednika Republike "kidnapovali" Šokorac i Rapo.

Aleksandar Šokorac pričao je da je Jovanka krajem 1974. godine na Brionima najgrublje napadala Tita i fizioterapeutkinje Radojku i Darijanu Grbić, optužujući ih da postoji "nedozvoljena veza" između njih. Devojke je nazivala najpogrdnijim imenima i stalno ih je proganjala, a one su svoj terapeutski posao, koji se uvek obavljao uz prisustvo i pod nadzorom lekara, morale da obavljaju krijući se od Jovanke Broz.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike