Kancer odnese svakog drugog obolelog u Srbiji: Doktor Marković otkrio koji pregledi mogu da vam spasu život, a rade se jednom godišnje

01.12.2023

20:01

0

Rak pluća i dalje najsmrtonosniji u našoj zemlji, ali nije i najčešći

Kancer odnese svakog drugog obolelog u Srbiji: Doktor Marković otkrio koji pregledi mogu da vam spasu život, a rade se jednom godišnje
Copyright Profimedia 24sedam/Radovan Marković

Ne postoji u poslednjih pet godina značajan porast broja obolelih od kancera, ali i dalje smo u vrhu po umiranju od ove bolesti u Evropi.

- Razlog je, pre svega, nedostak ranog otkrivanja, odnosno sekundarna prevencija - kaže za 24sedam onkolog prof. dr Ivan Marković sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

On objašnjava da postoji skrining za rak dojke, grlića materice i kolorektalnog karcinoma. 

- Drugi problem je to što se naši pacijenti u preko 40 odsto slučajeva javljaju u odmaklom stadijumu bolesti. Prema tome, ne možemo da pobedimo statistiku početkom lečenja u odmaklim stadijumima. Ali što se tiče dostupnosti lečenja, mi svakako zaostajemo, ali to nije toliko značajno koliko da se dobro postavi sekundarna prevencija. Odnosno da se 70-75 odsto populacije koja je rizična za rak dojke, grlića materica i kolorektuma odazove na inicijalne preglede - objasnio je doktor.

Naglašava da je rak pluća i dalje najsmrtonosniji u našoj zemlji kada pričamo o kancerima, ali nije i najčešći.

- Ako govorimo po polu, karcinom dojke drži oko 25 odsto obolevanja kod ženskih maligniteta. Sledeći po učestalosti kod žena je rak pluća, pa rak debelog creva. Muškarci najviše obolevaju i umiru od raka pluća, a zatim od raka debelog creva i prostate - rekao je on.

- Učestalost obolevanja statistički malo zavisi od nas samih. Dobro je da je taj maksimalni pik dostignut negde 2016. godine i održava se na oko 41.000 novoobolelih svake godine. A oko 21.000 pacijenata umre svake godine - objašnjava dr Marković.

Svi pregledi koje moramo obaviti

Doktor naglašava da onkologe raduje sve veća dostupnost lekova za lečenje kancera u Srbiji. Inače, sem "klasične" hemioterapije, sve više kancera može da se leči inovativnom, odnosno biološkom terapijom. Ipak, doktor naglašava da nisu svi pacijenti kandidati za takvu vrstu terapije.

- Svaki tumor se posebno analizira i dijagnostikuje, pa prema tome određen procenat će imati uspeh u lečenju tim lekovima i kod njih to treba primeniti. Ali kod nekih pacijenata ona nema smisla - kaže on.

24sedam/Radovan Marković
Dr Ivan Marković

Dr Marković je naglasio koji su to pregledi koje moramo da obavimo u određenim godinama kako bismo na vreme otkrili da li imamo kancer.

- Svaka žena posle 45. godine trebalo bi da uradi digitalnu mamografiju i da je ponavlja svake dve godine. Svaka mlada žena posle prvo seksualnog kontakta, a najdalje do 20. godine, treba da uradi Papanikolau test jednom godišnje. Svaki muškarac i žena posle 50. godine treba da urade test na skriveno krvarenje iz stolice. Posle 45. godine muškarci treba da urade analizu iz krvi prostatičnog antigena (PSA), jer rak prostate je treći po učestalosti. I prosto da se pridržavamo onih opštih mera medicinske prevencije, a to su prekid pušenja, nezloupotreba alkohola, zdravija ishrana i fizička aktivnost - naglasio je dr Marković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike