Roditelj s kancerom: Kako pričati s decom o teškoj dijagnozi i mogućem smrtnom ishodu

09.04.2024

21:11

0

Autor: V. I.

Nije lako, ali je neophodno

Roditelj s kancerom: Kako pričati s decom o teškoj dijagnozi i mogućem smrtnom ishodu
Copyright Freepik

U Srbiji je tokom 2020. godine od svih malignih tumora obolelo 41.419 osoba (22.110 muškaraca i 19.309 žena). Iste godine od raka je umrlo 20.767 osoba oba pola, 11.611 muškaraca i 9.156 žena, piše Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

Dok se ljudi s rakom bore sa strahovima za svoje zdravlje, često opisuju da su podjednako zabrinuti oko toga kako će njihove vesti uticati na njihovu porodicu. Kada je Ketrin, princeza od Velsa, 22. pre par nedelja otkrila da se leči od raka, naglasila je da su ona i njen muž "odvojili vremena da objasne sve“ svojoj deci "na način koji im odgovara“.

Šta god da vaš tretman podrazumeva, korisno je znati kako da razgovarate o svojoj dijagnozi sa svojim voljenima kako biste ih pripremili za put koji je pred vama, koliko god da je budućnost promenljiva i neizvesna. To je posebno bitno za decu, koja su često intuitivnija nego što mislite.

Planirajte unapred

Zapišite šta želite da kažete pre nego što dođe do razgovora i to prethodno provežbajte. To bi moglo da vam olakša da govorite mirnim i umirujućim glasom kada dođe vreme. Razmislite i o tome koga biste želeli da imate pored sebe, kao i da li želite da razgovarate sa svojom decom pojedinačno ako ih imate više.

Profimedia
 

Stvorite prijatno okruženje za razgovor

Izaberite miran, bezbedan prostor i vreme da deci iznesete svoju dijagnozu. Uverite se da imate dovoljno vremena da odgovorite na pitanja, a da ne morate nigde da žurite. Bez obzira na okruženje, vaš cilj bi trebalo da bude otvorenost za diskusiju. Treba da stvorite okruženje u kojem je u redu govoriti o teškim stvarima.

Držite se terminologije koja odgovara uzrastu

Prilagodite jezik koji koristite prema uzrastu deteta s kojim razgovarate. Za malo dete to može izgledati kao: "Mama je bolesna. Ima nešto što se zove rak. Doktori čine sve što je u njihovoj moći“. Možete čak pokazati na bočne strane leđa i objasniti da je rak, recimo, u vašim bubrezima.

Starija deca će moći više da razumeju, pa će razgovor možda biti detaljniji, ali su i u drugačijem emotivnom prostoru. Verovatno će najteže biti ako imate decu tinejdžere jer oni već imaju poteškoće sa doživljavanjem sveta oko sebe.

Koristite konkretan jezik

Može biti primamljivo da prećutite uznemirujuće teme, ali upotreba reči "rak“ zapravo može da pomogne da se situacija smiri. Slično tome, za decu je od pomoći da čuju jasan jezik o smrti, iako je to neverovatno teško, posebno ako ste roditelj koji je bolestan i koji se suočava sa svojom smrtnošću.

To ne znači da morate jednostavno da kažete: "Umirem“. Možete reći nešto poput: "Ovo je ozbiljna, uznapredovala bolest, i ja se lečim od nje, ali ova bolest ne može da se izleči i verovatno ću da umrem od nje“.

Profimedia
 

 

Razgovarajte o vidljivim fizičkim promenama

Imunoterapija i ciljana terapija lekovima za rak mogu izazvati neželjene efekte kao što su bol u zglobovima i stomaku, dijareja, gubitak apetita i umor, što deca mogu primetiti. A ako to urade, bolje je da budemo iskreni o tome.

Neke promene će biti očiglednije od drugih. Na primer, akoimate posla s dijarejom i vaš dom ima samo jedno kupatilo, bilo bi skoro nemoguće sakriti činjenicu da ga koristite svaki čas.

Ali čak i ako su nuspojave nijansiranije - možda hodate sporije jer vas boli, ili gubite težinu jer niste gladni - prihvatite prilike da objasnite gde možete. Možete pokušati sa: "Tata je u bolovima. Da li želš da znaš šta se dešava u tatinom telu?" Neki roditelji se brinu da će to stvoriti veću anksioznost kod deteta, ali deca često imaju anksioznost zbog onoga što ne znaju, pa su informacije korisne za većinu dece.

Objasnite im kako se njihovi životi mogu promeniti

Doslednost generalno čini da se deca osećaju bezbedno, a rak svakako može da poremeti vaš raspored. Cilj je da objasnite deci šta očekujete da promenite svoju rutinu. Uverite decu da će, čak i ako će se neko drugi pobrinuti za njihovo preuzimanje u školi, na primer, njihove potrebe biti zadovoljene i da će i dalje biti zbrinuti i voljeni. Razmislite o deljenju vašeg kalendara tretmana sa starijom decom, tako da mogu predvideti neke od tih promena na nedeljnoj ili mesečnoj bazi.

Odgovorite na pitanja iskreno

Nakon što ste prvi put otkrili svoju dijagnozu, oslonite se na radoznalost deteta da biste oblikovali svoje tekuće razgovore. Odgovarajte na pitanja kada se pojave, a zatim zastanite na trenutak da vidite koja se druga pitanja pojavljuju (ako ih ima). Deca će verovatno postavljati pitanja o raku na koja vi ne znate odgovore, jer ih ne znaju ni doktori.

U tim slučajevima, u redu je reći detetu da nešto ne znate. Ali, dajte im do znanja da ćete im se, kada saznate, reći to što je pre moguće. Možete voditi listu pitanja i odneti je na sledeću posetu svom onkologu.

Neće biti samo jedan razgovor

Kao što će vam trebati više od jedne posete onkologu tokom lečenja, verovatno će vam trebati više od jednog razgovora sa detetom da biste u potpunosti razgovarali o njihovim osećanjima u vezi sa vašom prognozom. 

Razgovor o raku roditelja s decom nikada nije lak, ali je od pomoći za vašu decu i vaš odnos. Uopšteno govoreći, znajte da će u ovom trenutku biti teško i emocionalno, ali veoma je važno imati otvorene i iskrene razgovore tokom celog puta borbe protiv raka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike