Povratak besplatnih stomatoloških usluga: Prilika za zaposlenje novih zubara i bitka za zdravlje nacije

20.11.2023

07:50

0

Istraživanje Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuje da se zdravlje zuba značajno pogoršalo

Povratak besplatnih stomatoloških usluga: Prilika za zaposlenje novih zubara i bitka za zdravlje nacije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić najavila je nedavno izmene zakona koje će omogućiti da građani sa overenom zdravstvenom knjižicom ponovo mogu da koriste besplatne stomatološke usluge u domovima zdravlja, poput vađenja ili popravke zuba i čišćenja kamenca. Podsetimo, od 2006. godine, kada je donet zakon da zdravstveno osiguranje pokriva stomatološke usluge pacijentima do 25. godine i posle 65 godina starosti, ove usluge bile su besplatne za decu, trudnice i starije od 65 godina, dok su ostali pacijenti morali da ih plaćaju.

Ova odluka ima posebnu težinu ako se uzme u obzir istraživanje Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” koje pokazuje da se zdravlje zuba značajno pogoršalo. Samo 16,5 odsto stanovnika Srbije ima svoje zube, a čak 700.000 ljudi nema nijedan svoj zub. Ova loša statistika mogla bi da se promeni ako se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju. 

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg
Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić

 

Kao posledica ovakve odluke bilo je i to da je veliki broj stomatologa dobio otkaz, te je ministarka sada istakla potrebu da se stomatolozi vrate u domove zdravlja, dodavši da se promena zakona kojim će ovo biti omogućeno očekuje iduće godine.

- Velika nepravda učinjena je stomatolozima njihovim izbacivanjem iz državnog zdravstvenog sistema, zato je moj cilj da se oni ponovo vrate pod okrilje države - poručila je ministarka Grujičić.

Prilika za nove stomatologe

Ministarkin predlog podržali su dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Aleksa Marković i njegove kolege stomatolozi. Prof. dr Aleksa Marković ocenio je za RTS da Srbiji treba povratak državne stomatologije. 

- Tada je veliki broj naših kolega dobio otkaz u domovima zdravlja i prema njima je učinjena velika nepravda. Danas imate u Srbiji oko 5.600 privatnih stomatologa i oko 2.400 stomatologa koji rade u državnoj službi. To je nedovoljno. Svakako da treba vratiti stomatologiju u domove zdravlja, ali treba napraviti određene pakete. Jednostavno, stomatološke usluge su dosta skupe, ali osnovne usluge ili paket usluga kao što su popravke zuba, vađenje zuba, lečenje zuba treba svima omogućiti - navodi Marković.

Unsplash
 

 

Ističe i da bi jedno od rešenja, pošto treba vremena da se nabavi oprema, ali i zaposle novi stomatolozi, bilo da se potpišu ugovori i sa privatnim ordinacijama.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" podseća u istraživanju da je oralno zdravlje značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života, te da bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje. Većina oralnih bolesti i stanja ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, hronične respiratorne bolesti i dijabetes), podseća u svojim istraživanjima Institut “Batut”.

Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja

- održavanje adekvatne higijene;

- smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana;
- korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti;
- bezbedno fizičko okruženje;
- redovne kontrole kod stomatologa;
- prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola;
- prestanak pušenja.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike