Kad se žene slože, sve se može: Više od 60 dama napravile vrhunsku priču zbog ljubavi prema jednom piću! (FOTO)

18.11.2023

08:10

0

Sve je počelo sa 10 prijateljica, a danas njihova zadruga broji oko 60 žena iz čitavog sveta koje njihova vina plasiraju svuda

Kad se žene slože, sve se može: Više od 60 dama napravile vrhunsku priču zbog ljubavi prema jednom piću! (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nije tako česta slika u Srbiji da se puno ljudi udruži oko jedne ideje, a da ona na kraju ispadne kako valja. Međutim, pre četiri godine desetak prijateljica spojila je ljubav prema vinu i napravile su zadrugu koja danas okuplja preko 60 dama iz čitavog sveta!

A kako za 24sedam kaže jedna od njih Milica Milošević cilj je ih u zadruzi bude 100, upravo kako i nosi naziv njihova zadruga "100 žena". 

- To su žene različitih zanimanja koje se, u principu, ne bave vinima. Tu ima žena preduzetnica, sjajnih domaćica, umetnica... ali nam je vino strast i udružile smo se u jednu vinsku priču sa željom da pokažemo da je jedan ovakav ženski projekat moguć. Tako da od 2019. do danas funkcionišemo - počinje priču naša sagovornica.

Milica objašnjava da se radi i poljoprivrednoj zadruzi a zemlju su kupile 2018. godine u Velepolju kod Niša. Trenutno gaje merlo, kaberne frank, kaberne sovinjonj i našu tamjaniku.

- Ali samo ono što tamo proizvedemo pretvaramo u vino, ništa više od toga. I ne treba nam više jer imamo trideset hektara tako da imamo puno posla - priča Milica.

24sedam/Goran Sivački
Milica Milošević

10 prijateljica

Inače, ideja je krenula od 10 prijateljica.

- Mi smo sa tim projektom krenule tako što smo probale vino iz tog kraja, oduševile se ukusom i grožđem jer je specifična klima zbog planine Ozren. I jedno od možda najboljih podneblja za uzgoj merloa. Mi volimo crveno vino i tako smo ušle u priču. Kada smo krenule bila je ideja da to ne bude više od desetak žena. Inicijalno se vinarija zvala "Izba wine", ali vremenom su naše prijateljice i druge žene čule, pa su počele da se priključuju. Tako da sada imamo žene iz celog sveta, Nemačke, Japana, Kine, Amerike, Kanade, Francuske... - kaže Milica.

24sedam/Goran Sivački
 

Naša sagovornica kroz smeh kaže da ih često pitaju kako se toliko žena složi da nešto uradi zajedno.

- Mi imamo profesionalni menadžment, odnosno direktorku zadruge koja upravlja profesionalno svim procesima. Kao i stručnjake koji se bave proizvodnjom vina, vinarstvom i vinogradarstvom sa druge strane. Tako da se profesionalci bave svojim poslom, a mi žene smo tu da podržimo, pomognemo kada možemo ali da se ne mešamo i ne ometamo ljude koji su profesionalci da rade svoj posao - dodaje Miloševićeva. 

24sedam/Goran Sivački
Dame koje su deo vinske zadruge

Dodaje da se žene koje nisu iz Srbije uključuju kada mogu.

- Imamo nekoliko članica iz Berlinske filharmonije. I ove godine je u Bordou bio jedan festival klasične muzike gde je Berlinska filharmonija nastupala. A tamo je naše vino bilo vino festivala. Eto to je jedan od primera kako one pomognu kada mogu - objasnila je Milica.

Inače, zadruga godišnje proizvede oko 200.000 litara različitog vina a neka su čak dobijale i nagrade.

- Količine nam dozvoljavaju da se igramo i eksperimentišemo, pa ćemo proizvoditi i neke nove etikete. Najviše prodajemo po restoranima i vinotekama. Ali s obzirom da su vinogradi mladi, mi smo od skoro dobile vino. Pre toga su bile neke količine koje su odlazile u nekoliko prijateljskih restorana, ali sada nas ima u puno restorana i uskoro ćemo se naći i u nekim lancima. Što se tiče budućnosti, planiramo da nastavimo da eksperimentišemo i vidimo gde bi još mogli da plasiramo naša vina - rekla nam je Milica Milošević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike