Mononukleoza - bolest poljupca: Povećan broj obolelih u Beogradu, ovo su simptomi i terapija

30.10.2023

08:13

0

Autor: I.K.

Bolest nosi epitet "bolesti poljupca" ali se može preneti i putem kontaminiranih predmeta

Mononukleoza - bolest poljupca: Povećan broj obolelih u Beogradu, ovo su simptomi i terapija
Copyright Profimedia/TV Prva

Broj obolelih od mononukleoze u Beogradu znatno je povećan u odnosu na prošlu godinu. Tako su ove godine registrovana 42 pacijenta u odnosu na prethodnu kada ih je bilo - 19.

Prema rečima dr Slavice Maris, epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje, virus je stalno prisutan i u proteklih 10 godina u Beogradu je ukupno registrovano 2.067 obolelih, a najviše ih je bilo 2016. - 335. Kako ističe, s godinama se broj zaraženih smanjuje, ali se stalno i prenosi ne postoji vakcina, a klinička slika ne mora uvek da bude izražena.

Uzročnik oboljenja je Epstein-Barr-ov virus (EBV) koji pripada grupi herpes virusa. Inkubacija može da traje 5-15 dana, ali i do 50 dana. Simptomi mogu da budu blagi, odnosno zaražena osoba ne mora da ispolji nikakve simptome.

-U najvećem procentu, kada su deca u pitanju, to su blagi simptomi. Klasična mononukleouza se najčešće sreće kod tinejdžera i mlađih odraslih, starosti od 15 do 25 godina. Pre klasičnih simptoma, prisutan je zamor, malaksalost uz zamor i pri hodanju, pa povišena temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, otečeni krajnici prebojeni belim naslagama. Nepce je crveno, prisutan je otok limfnih žlezda na vratu i bolne su na dodir, napominje dr Slavica Maris za TV Prva.

Mononukleoza gasi karijeru svetske prvakinje?

O ozbiljnosti mononukleoze i posledica koje ostavlja po organizam, svedoči i informacija da je olimpijska i svetska šampionka u umetničkom klizanju Ruskinja Ana Ščerbakova primorana da prevremeno okonča karijeru upravo zbog „bolesti poljupca“, odnosno mononukleoze! Fajferova žlezdana groznica, jedan od oblika mononukleoze, mogla bi prerano da „ugasi“ vrhunsku karijeru aktuelne prvakinje sveta, i najperspektivnije ruske klizačice, prenosi Sputnjik.  

Ona ističe da ovu bolest razlikuje od drugih koje daju slične simptome uvećanje slezine i jetre koje se mogu napipati ispod rebarnog luka.

-Može biti opasno ako se ne vodi računa, ako se ne uspostavi dijagnoza. Preporučuje se mirovanje  u smislu izbegavanje većih fizičkih aktivnosti dva do tri meseca kako bi se prevenirale komplikacije kao što su zapaljenje jetre, hepatitisa ili pucanja slezine jer se jetra i slezina duže vreme vraćaju u normalu, savetuje dr Maris. 

tv prva
dr Slavica Maris

 

Dodaje da se ova virusna infekcija može pomešati sa nekom bakterijskom infekcijom koje se različito tretiraju npr. antibioticima.

-Kod mononukleoze terapija je simptomatska, dakle ako postoje bolovi u grlu uzimaju se pastile, lekovi za spuštanje temperature, a kod uvećanja jetre i slezine uzimaju se kortikosteroidi da bi se vratili u normalu. Ako u slučaju mononukleoze uzimamo antibiotik, može doći do osipa. U akutnoj fazi bolesti ne treba ići u kolektiv, a taj virus može dugo da ostane u organizmu, čak i do godinu dana, napominje dr Maris.

Kako kaže, iako bolest nosi epitet "bolesti poljupca" može se preneti i putem kontaminiranih predmeta. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike