Poznati brazilski influenser živi u Srbiji i obožava ćirilicu: Kada kupujem knjigu na srpskom, ako nije na ćirilici već mi se ne čita!

28.10.2023

20:09

1

Ne ubeđujem mlade da pišu ćirilicom, ali ih inspirišem svojom pojavom i primerom tako što pišem ćirilicom, a oni to vide, kaže Tiago Fereira

Poznati brazilski influenser živi u Srbiji i obožava ćirilicu: Kada kupujem knjigu na srpskom, ako nije na ćirilici već mi se ne čita!
Copyright Profimedia 24sedam/Radovan Marković

Poznatog brazilskog influensera Tiaga Fereiru ljubav je dovela u Srbiju, gde je ostao da živi, naučio naš jezik i zavoleo kulturu.

Ali Tiago ne samo da je zavoleo Srbiju, nego je čak naučio da piše i čita ćirilicu, i to, kako kaže, za samo dva dana.

- Ćirilicu sam naučio za dva dana! To je najmanji problem u srpskom jeziku za strance. Mnogo su veći problem padeži! Meni je ćirilica bila dodatna motivacija da je naučim zato što je autentično pismo i zato što kada sam već rešio da naučim nov jezik, što da ne naučim novo pismo. Kad već koristim latinicu, kada pišem na portugalskom, engleskom, francuskom..., hajde da za srpski naučim nešto novo - priča za 24sedam sa ushićenjem Fereira.

24sedam/Radovan Marković
Tiago Fereira

Dodaje da je bio veoma uzbuđen na početku svog učenja, i kaže da su mu glasovi koji ne postoje u latinici koju poznaje bili teški za izgovor.

- Ti glasovi su bili teški za izgovor, a ne za pisanje. Pisanje nije nikakav problem. Jeste da sam morao da vežbam kako to ide na pisanoj ćirilici, ali posle jedno dva dobra dana vežbanja sam već mogao da pišem na tom pismu. A glasove sam savladao s vremenom. Više vremena mi je trebalo da naučim razliku između č i ć, dž i đ i tako dalje - objašnjava naš sagovornik.

Inspiracija za mlade

Ono što je veoma zanimljivo jeste to što na svom Instagram profilu obično piše ćirilicom, ali i čita knjige na našem pismu.

- Kada god kupujem knjigu na srpskom, kažem ovo iz dubine srca, ako nije na ćirilici već mi se ne čita. Ne radim to namerno, ali nekako mi ne prija. Toliko mi je lepo da čitam Ivu Andrića na ćirilici. Nekako mi to daje potpuno drugačiju dimenziju knjizi i prosto mi je to pravi doživljaj kada već čitam na srpskom - objašnjava Fereira.

A Andrić mu je, dodaje, omiljeni srpski pisac pored Mome Kapora. 

Nažalost, mladi u Srbiji sve manje koriste ćirilicu, a Fereira pokušava preko društvenih mreža da ih podstakne da koriste ovo pismo.

Profimedia
 

- Ja njih ne ubeđujem, ali ih inspirišem svojom pojavom i primerom tako što pišem ćirilicom, a oni to vide. U jednom trenutku ili će se oni prebaciti na ćirilicu ili će reći: "Ovaj Tiago je stvarno lud!", ha,ha,ha. Ali svakako će primetiti da se jedan Brazilac stalno izražava na ćirilici, i nadam se da će to njima biti nekakva inspitacija - dodaje naš sagovornik.

Inače, on uči svoje prijatelje iz Brazila srpskom jeziku i kaže da su neki od njih uspeli da nauče ćirilicu.

- Pomagao sam Brazilcima koji su želeli da nauče srpski, pa i u savladavanju ćirilice. To je i njima zanimljivo i lepo - rekao je naš Fereira.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike