Joška Broz kaže da je ateista ali se krstio u pravoslavnoj crkvi: Komunizam nije bio protiv religije, niko nije branio crkvu!

30.08.2023

14:30

0

Joška Broz kaže da se krstio u ruskoj pravoslavnoj crkvi u Beogradu, a da je država jedino branila mešanje crkve u posao države

Joška Broz kaže da je ateista ali se krstio u pravoslavnoj crkvi: Komunizam nije bio protiv religije, niko nije branio crkvu!
Joška Broz - Copyright Nikola Novakovic/ATAImages.

Joška Broz, unuk Josip Broz Tita, izjavio je da komunizam nije bio protiv religije mada je puno primera koji govore suprotno.

On je objasnio da je pre četiri godine ostvario svoj san da ode na Hilandar i da prisustvuje svetoj liturgiji ali za sebe često zna da kaže da je najveći živi komunista.

- Zašto su ta dva nespojiva? Niko nije branio crkvu, a te zloglase pričaju pojedinci koji su hteli da se pokažu pa su maltretirali ljude koji idu u crkvu. Bio sam prisutan na jednoj slavi gde je policajac ušao i ugasio sveću. S obzirom na to da sam tada bio u službi, okrenuo sam njegovog načelnika i pitao da li ga je on poslao, nakon što je rekao nema pojma o tome, taj policajac je odmah završio svoju karijeru - započeo je Broz.

Nakon toga je rekao da država nije branila crkvu:

- Država je branila mešanje crkve u posao države, ali ljudi su imali slobodno opredeljenje. U telefonu imam dedine reči gde je lepo rekao 'Ja sam ateista, ali moja majka je bila vernik i išla je redovno u crkvu'. Trebalo bi i da napomenem da sam ja kršten u ruskoj crkvi u Beogradu, posle smrti Tita. Imao sam dosta prijatelja, kumstva, te su tražili da im krstim decu, a to ne možete činiti ako niste član crkve. Ja sam ateista, ali sam kršten, i to sam uradio zbog kumstva jer cenim to.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike