Tajne Titovih putovanja otkriva čovek koji ga je pratio 30 godina: Kako je nastao Treći svet (FOTO)

28.08.2023

15:00

0

Dokumentarni diptih se sastoji od dva dugometražna filma

Tajne Titovih putovanja otkriva čovek koji ga je pratio 30 godina: Kako je nastao Treći svet (FOTO)
Josip Broz Tito - Copyright AP Photo

Zbog velikog interesovanja publike, dokumentarni filmovi „Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović“ („Nesvrstani“ i „Filmske gerile“) biće ponovo na repertoaru Dvorane kulturnog centra od 31. avgusta do 5. septembra u terminima od 18.00 i 20.00.

Credit Poppy Pictures
 

Povodom 62-godišnjice održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u petak 1. septembra biće održan i razgovor sa rediteljkom Milom Turajlić posle prvog filma.

Nikada do sada viđeni arhivski materijali

Dokumentarni diptih se sastoji od dva dugometražna filma koja nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta.

Credit Poppy Pictures
 

Filmovi su bazirani na do sada neprikazanim 35-milimetarskim filmskim materijalima koje je snimio Stevan Labudović, snimatelja Filmskih novosti, koji je pratio predsednika Tita trideset godina.

Svetska premijera "Non-Aligned" održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, "Ciné-guerrillas" je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), dok je srpska premijera diptiha održana na 28. festivalu autorskog filma.

“Nesvrstani” su osvojili Grand Prix festivala angažovanog filma u Alžiru, i tokom septembra predstoji i američka premijera filma na festivalu u Kamdenu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike