Danas slavimo Svetog proroka Samuila: Na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar

02.09.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Sveti prorok Samuil ili Šamuel (što na hebrejskom znači "onaj koji sluša Gospoda") bio je starozavetni prorok i živeo je u 11. veku pre nove ere

Danas slavimo Svetog proroka Samuila: Na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar
Sveti prorok Samuilo - Copyright Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetom proroku Samuilu.

Sveti prorok Samuil ili Šamuel (što na hebrejskom znači "onaj koji sluša Gospoda") bio je starozavetni prorok i živeo je u 11. veku pre nove ere tj. oko 1.100 godina pre rođenja Isusa Hrista.

Legenda kaže da ga je "od Boga isplakala" Ana koja dugo nije mogla da ima dece i da je zbog toga dečaka posvetila Bogu još kada mu je bilo tri godine. Prema predanju, Samuil je imao 12 godina kada je izrekao svoje prvo proročanstvo - predvideo je božiji gnev koji će se sručiti na dom prvosveštenika Ilije zbog grehova koje su učinili njegovi sinovi.

Nakon što se to obistinilo, Samuilo je stekao veliko poštovanje među narodom.

Bilo je to teško vreme za Jevreje kada su bili porobljeni od Filistejaca i prorokovo propovedanje pokajanja i preporoda mnogo je podiglo moral naroda koji je u ovom svetitelju video vođu i dugovnog oca. Priča kaže da se sve zbilo ovako: "I narod se pokaja, i odbaci tuđe idole, kojima služaše, i priznade Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju. Tada Samuil pođe s vojskom na Filistejce i s pomoću Božjom smete ih i pobi, i oslobodi zemlju i narod".

Profimedia
 

Samuilo je osnivač proročke škole - vrste religijsko-moralnog bratstva ili društva, koje je imalo zadatak da probudi u ljudima duh patriotizma i širi prosvećenost. Legenda kaže da je mudro vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Umro je u 88. godini života i sahranjen je u Rami. Njegov život je opisan u prvim poglavljima Prve knjige careva.

Beseda na današnji dan

O kako je promenljivo srce čovečje! No, od svih promena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada verni postane neverni. I od svih promena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se neverni obrati i postane verni. Pokaj se pre nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se pre smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati greh svoj.

Ovo nikako ne smete raditi

Svi hrišćani koji slave ovog velikog sveca drže se uverenja da na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine! Budite zahvalni ljudima, ne budite malodušni. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, ne budite sitne duše, cenite njegov trud.

24sedam/M. Sh
 

Budite dobri prijateljima ljudima koji se trude oko vas. Budite dobri očevi deci koja vas nesebično vole. Budite dobre majke svima koje su majke rodile. Budite srećni ako imate nekoga ko želi da vas zaštiti. I zaštitite i vi tog nekog, jer niko nije dužan nikom ni za šta, zahvalnost čak nije religijska stvar. Zahvalnost je stvar intelektualne i emotivne veličine čoveka, tako da... čuvajte vredne ljude oko sebe, ne bacajte bisere pred svinje. 

Jer nikad ne znate kada će neko ko vas večito grli dići ruke nečujno, ne dozvolite da bude kasno za kvalitetan život.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike