„Umro je drug Tito“: Saznajte zašto ovih dana treba posetiti Kuću cveća (FOTO)

06.04.2022

06:45

0

Prepoznatljiva velika fotografija na kojoj je Brozov portret stoji na početku postavke, kao sećanje na tu sliku koju su mnogi držali u državnim preduzećima, školama, svim važnim institucijama

„Umro je drug Tito“: Saznajte zašto ovih dana treba posetiti Kuću cveća (FOTO)
Copyright Profimedia

Specijalna stručna vođenja za medije kroz izložbe "Umro je drug Tito" u Kući cveća i "O fabrikama i radnicima" u zgradi Muzeja 25. maj održane su juče u okviru ustanove Muzej Jugoslavije.

AP Photo
 

Autor izložbe o Josipu Brozu Titu - Tatomir Toroman, etnolog i kustos Muzeja Jugoslavije, istakao je da je smrt bivšeg dugogodišnjeg predsednika SFRJ bila simbol jednog značajnog poretka koji se iznenada urušio.

- Sam naslov izložbe "Umro je drug Tito" sugeriše na to da se desilo nešto neverovatno. Iako je svima jasno da smo svi smrtni, pa i Tito, narod jednostavno nije mogao da poveruje u to. Iako je Tito preminuo sa svojih 87 godina, nisu mogli da se pomire sa tim, svi su ga gledali i dalje kao da je mnogo mlađi. Tito je bio simbol društvenog poretka tog vremena koji je onda nestao - objasnio je autor veoma bogate postavke iz više slojeva i nivoa.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Izložba će trajati do 25. maja ove godine, kada je rođen Broz (1892-1980), mada Toroman napominje da će najverovatnije biti produžena do jeseni, jer inače izložbe u ovom Muzeju traju godinama kao stalne postavke.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Kuća cveća je sagrađena 1975. godine, i u njoj je ranije bila Zimska bašta i soba za odmor druga Tita i mnogo cveća, što sada nije slučaj, jer je, prema rečima Toromana, održavanje tolike količine cvetnih buketa veoma teško, tako da su sada na tom mestu postavljeni beli kamenčići.

Kako je autor izložbe napomenuo, Josip Broz je želeo da bude sahranjen upravo u tom kompleksu, gde od 2013. godine počiva i njegova supruga Jovanka Broz, takođe u belom mermernom grobu. Takvu belu ploču Broz je video na grobu 32. predsednika Amerike Ruzvelta (1882-1945) i odmah poželeo da bude izgrađena i za njega kada dođe do neminovnog kraja.

24sedam/ Goran Sivački
 

Prepoznatljiva velika fotografija na kojoj je Titov portret stoji na početku postavke, kao sećanje na tu sliku koju su mnogi držali u državnim preduzećima, školama, svim važnim institucijama.

Izložba prikazuje umetničke radove običnog naroda posvećene predsedniku SFRJ, kao što je tapiserija autorke Radice Nikolić, gde je prikazan Tito sa svojim prijateljima, gotovo preslikano sa jedne autentične fotografije. Takođe je kreiran venac “Hiljadu ždralova” od strane studenata engleskog koledža Sugirami iz Tokija.

Josip Broz Tito Profimedia
 

Toroman je otkrio da je tada primljeno čak 400.000 poruka od đaka do odraslih ljudi za Titovo ozdravljenje, što je bilo neverovatno. Deo tih iskrenih želja je onda publikovano u vidu nekoliko knjiga naziva "Titu - poruke, želje, zaveti" koje su takođe izložene u ovoj postavci u položenoj vitrini.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

I sa svojih 87 godina, Tito je i dalje bio veoma aktivan, tako da je odlazio na mnoge skupove, sastanke, nije umeo da predahne, čak je odlazio i da pomogne mesnim zajednicama. Onda je došlo do raznih komplikacija sa zdravljem usled tolikog tempa i završio je u bolnici u Ljubljani.

Čak su mu i fudbaleri britanskog kluba Mančester Junajted poklonili loptu sa svojim potpisima sa željom da brzo ozdravi, a povodom utakmice koja je odigrana 27. januara 1980. godine u Splitu, kada je klub Hajduk njih pobedio sa razlikom 6:0.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Toliko je bio obožavan na svim stranama sveta, od umetnika, sportista, drugih predsednika, te su u Kuću cveća nakon smrti dolazili mnogi, od doživotnog predsednika Kube Fidela Kastra (1926-2016), do francuskog predsednika Miterana (1916-1996).

Postavkom u Kući cveća pod nazivom "Umro je drug Tito" Muzej Jugoslavije nastavlja promišljanje tema koje se prelamaju kroz ličnost Josipa Broza, kao i uloge, značaja i simbolike samog prostora u kojem se izložba nalazi.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Polazeći od Titove smrti, izložba pruža mogućnost za sagledavanje tog događaja, ali i društvene neizvesnosti koja je usledila, pozivajući posetioce da sadržaje povežu sa sopstvenim sećanjima, osećanjima, iskustvima i znanjima.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Izložbu kolažnog tipa čini raznovrstan materijal, od fotografija, dokumenata, štampe, štafeta, plakata, preko artefakata koji predstavljaju kombinaciju folklora, narodne radinosti i marginalne umetnosti, do umetničkih radova Dragana Srdića, Goranke Matić, Novog kolektivizma i Milenka Mihajlovića.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Kada je Tito umro, svi mogući mediji su stavili njegovu sliku na naslovnu stranu, čak i magazini za decu kao što su "Tik Tak" ili "Politikin zabavnik", čak i časopis o ljubavnim vezama "Dvoje". Svi navedeni magazini su izloženi su na ovoj izložbi, a osim njih Tito je bio na naslovnim stranama svih čuvenih listova tadašnje Jugoslavije - "Vjesnik", "Večernje novosti", "Delo", "Nada", "Bazar", "Start", "Ilustrovana politika", "Svijet", "Fron", "Radio i TV revija", "Sport".

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Na samoj sahrani je bilo čak 700 novinara iz celog sveta, od toga oko 70 iz Amerike. Toroman je naglasio da je sam čin opraštanja od Tita, što se može videti na jednoj gigantskoj i više manjih fotografija, bio pravi spektakl, poslednja pošta upućena najjačem i neprikosnovenom simbolu socijalističke Jugoslavije.

Tako se desila grandiozna sahrana, sa dimenzijama religije i spektakla, a manifestacija „Dan mladosti“, sa čuvenim štafetama, bila je posebna fešta održavana na dan Brozovog rođenja 25. maja, poslednji put 1987. godine.

Autor je posebno izdvojio tri nivoa izložbe - prvi je zvaničan, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći je osporavajući, gde ima i knjiga napisanih ne baš pohvalno o Titu, kao što su dela Milovana Ðilasa, objavljena na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Izložba "Umro je drug Tito" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Drugo vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije je organizovano i za projekat "O fabrikama i radnicima", koji je realizovan sa Muzejom nauke i tehnike.

Izložba je posvećena industrijalizaciji na teritoriji Srbije od njenih početaka do danas i ova važna tema predstavljena je iz različitih perspektiva - od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke.

Ovim fenomenom bave se obe insitucije - Muzej nauke i tehnike, matičan za istoriju nauke, tehnike i tehnologije i Muzej Jugoslavije, glavni za društvenu istoriju i jugoslovensko nasleđe.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Veoma raznovrsnu građu postavke čine industrijski proizvodi, fotografije i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu.

Upravo zbog kompleksnosti teme, izložba se realizuje u saradnji dve ustanove i na dve lokacije: Muzej Jugoslavije stavio je težište na industriju posmatranu kroz prelamanje društvenih i političkih odnosa, dok je na izložbi u Muzeju nauke i tehnike akcenat stavljen na tehnologiju i procese proizvodnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike