Kraljica Elizabeta posetila je Tita u Beogradu davne 1972: Evo zašto su je kritikovali i zašto su žabe obeležile njen dolazak (VIDEO)

09.09.2022

03:00

2

Broz je napravio spektakularan doček za kraljevsku porodicu, a zatim je odlikovao princa Filipa

Kraljica Elizabeta posetila je Tita u Beogradu davne 1972: Evo zašto su je kritikovali i zašto su žabe obeležile njen dolazak (VIDEO)
tito profimedia-0068212756 - Copyright Profimedia

Na poziv Josipa Broza Tita, davne 1972. godine, kraljica Elizabeta II posetila je Jugoslaviju.

Tadašnji predsednik SFRJ priredio je spektakularan doček za kraljicu, njenog supruga princa Filipa i princezu Anu.

Zbog "osetljivog" terena, tačnije posete komunističkoj državi koju je prvu obišla u istočnoj Evropi,  naišla je na oštre kritike u pojedinim zapadnim medijima.

Tito je zatražio tada lični susret s kraljicom povodom svog 80. rođendana, što je ona prihvatila i na dva dana došla zajedno sa princom Filipom i princezom Anom.

 

 

Tito i njegova supruga Jovanka dočekali su kraljevsku delegaciju još na aerodromu. Za njih je bio organizovan obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku, o čemu svedoče snimci koji su nastali tokom šetnje delegacije Ujedinjenog kraljevstva parkom gde se nalazi čuveni spomenik. Delegacija je na grob položila venac.

Tokom boravka u glavnom gradu tadašnje SFRJ princ Filip je odlikovan Ordenom jugoslovenske velike zvezde, što je bilo najviše odlikovanje u to vreme u SFRJ.

Posle boravka Beogradu, nastale su i priče da je Tito zbog Elizabete II naredio da se pohvataju sve žabe oko Belog dvora, kao i da je kraljica prekršila neka pravila koja je dotad strogo poštovala. Primera radi, nikad nije podržavala da se slika dok jede, ali je čak pri poseti Jugoslaviji podelila pomorandžu sa nekadašnjim jugoslovenskim predsednikom pred fotoreporterima.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II sa princom Filipom

Njenu tadašnju posetu svi su okarakterisali drugačijom, jer je delovala opuštenije nego inače, pa se tako požalila da joj fali upravo zvuk žaba jer je smiruje, te je Broz tada izmenio naredbu.Sa Titom je tada igrala i golf.

Šest godina posle Elizabete i Filipa, u Jugoslaviju je došao i kraljičin sin, princ Čarls. Sleteo je u Dubrovnik, a onda se u Vili Galeb sreo sa Titom.

Podsetimo, kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra u 96. godini. Britanska kraljevska porodica saopštila je da je "umrla mirno u Balmoralu danas popodne". Ranije tog dana oglasili su se lekari i izrazili zabrnutost za njeno zdravlje, zbog čega je panika u Velikoj Britaniji odmah podignuta.

Paul Edwards/Pool via AP
Čarls Treći

Po automatizmu i bez ceremonije, tron je preuzeo princ Čarls, koji će se odsad zvati Čarls Treći. On se oglasio povodom smrti majke i kraljice koja je vladala 70 godina Velikom Britanijom.

- Smrt moje voljene majke, Njenog veličanstva kraljice, je momenat najveće tuge za mene i sve članove moje porodice. Duboko žalimo zbog odlaska suverena i veoma voljene majke. Znam da će se njen gubitak duboko osetiti u celoj zemlji, Kraljevstvu i Komonveltu i među brojnim ljudima širom sveta. U ovom periodu žalosti i promene mojoj porodici i meni velika podrška će biti saznanje da je imala veliku ljubav i poštovanje sa svih strana - poručio je Čarls.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike