Džimovom unuku Dreju otkriven je rak na mozgu kada je imao samo 22 meseca, a sada dolazi u Srbiju da pomogne našoj oboleloj deci (FOTO)

14.07.2023

08:11

1

Autor: R.M.

Džim je od maja na putovanju kroz Evropu tokom kojeg će preći 21.000 km, 37 zemalja i obići preko 20 dečjih bolnica, ustanova ili udruženja

Džimovom unuku Dreju otkriven je rak na mozgu kada je imao samo 22 meseca, a sada dolazi u Srbiju da pomogne našoj oboleloj deci (FOTO)
Copyright Foto: Ride4Dray

Dečak Drej (Dray) ima pet godina a četiri se bori sa kancerom na mozgu. Upravo njegova borba bila je inspiracija njegovom dedi Džimu Klarahanu da motorom obiđe 37 evropskih zemalja u humanitarnom pohodu za svu decu obolelu od raka.

U tom pohodu on će obići i Srbiju kako bi obezbedio donaciju za pravljenje roditeljske kuće u Beogradu za roditelje čija deca se leče od kancera.

Naime, malom Dreju je 2019. dijagnostikovan tumor na mozgu, a morao je da prođe ciklus agresivnih hemioterapija koji je trajao 60 nedelja. I pored početnog uspeha u lečenju, kancer se 2022. vratio.

Uvidevši na primeru svog unuka značaj ranog, pravovremenog otkrivanja raka za uspešan ishod lečenja, Džim je 2020. pokrenuo fondaciju sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti brze i efikasne dijagnostike dečjih moždanih tumora.

Foto: Ride4Dray
 

Obišavši 2020. na svom motoru istočni deo Sjedinjenih Država, Džim je probudio najbolje u ljudskim srcima i odlučio da svoju misiju nastavi i preko Atlantika. 

Od maja ove godine, on je na velikom putovanju kroz Evropu tokom kojeg će preći 21.000 km, 37 zemalja i preko 20 dečjih bolnica, ustanova ili udruženja koje se bave lečenjem dece obolele od kancera.

U Srbiju stiže 18. jula kada će posetiti i NURDOR, kako bi, uz pomoć međunarodne kompanije u kojoj i sam radi, bila dodeljena donacija za projekat trajnog rešenja za roditeljsku kuću u Beogradu

Iako još nesvestan toga, Drej preko svog dede, kompanije u kojoj on radi i zajednice koju čine hiljade ljudi i organizacija okupljenih oko kampanje #Ride4Dray pomaže svoj deci koja su obolela od raka, uključujući i decu Srbije.

Pretrpeo emocionalni bol

Džim za 24sedam kaže da je je pre četiri godine, radeći kampanju u SAD, obišao 11.000 milja za 60 dana.

Foto: Ride4Dray
 

- Uživam u vožnji i doživljavanju novih kultura, pa ako bih mogao da osmislim logistiku, onda mi je vožnja Evropom tokom četiri meseca delovala kao dobra stvar - kombinujući svoju strast prema vožnjia motora i strast za podizanjem svesti o raku kod dece. Trebalo mi je 5 meseci da isplaniram rutu, logistiku za moj motor itd. Razgovarao sam i sa prijateljima i kolegama kod kuće u zdravstvenoj zajednici. Svi su mislili da sam lud, ali su i oni bili velika podrška - kaže on.

Dodaje da je njegov unuk Drej je imao 22 meseca kada mu je otkriven tumor na mozgu. Na pitanje kako se borio sa time, objašnjava da je odlučio da i sam krene u borbu.

- Nakon što sam se oporavio od emocionalnog bola, odlučio sam da moram da naučim više o raku kod dece, a onda da nađem način da pomognem. Jasno se sećam telefonskog poziva moje ćerke kao da je bilo pre 5 minuta. Bola i patnje u glasu dok je plakala: "Tata, Drej ima tumor na mozgu! Veličine je loptice za golf i ne može da se operiše."  Morao sam da dođem do daha. Bio sam u avionu koji je upravo sleteo, bilo je nemoguće naći privatno mesto. Bio sam skrhan, osećao se bolesno, mučno i bio sam veoma ljut. Ova vest me je bacila na kolena - priča Džim.

Unuk želeo da krene sa njim

Kada je odlučio da krene na put po Evropi, prijatelji su ga pitali da li je lud, ali su Drej i njegov brat Djuk bili oduševljeni.

Foto: Ride4Dray
 

- Drej i njegov stariji brat Djuk su rekli: "Deko, ovo je kul! Možemo li da krenemo sa tobom?" Skupljam razglednice iz svakog grada koji posetim, tako da možemo da ih sastavimo kao slagalicu kada dođem kući - kaže Džim i dodaje da usput stiče i jedno životno iskustvo.

Inače, Srbiju je stavio na mapu zemalja koje će obići upravo zato što firma za koju radi već 42 godine u SAD ima predstavništvo i u Beogradu, a cilj mu je da obiđe što više predstavništava kompanije.

A kao što se moglo i očekivati, na pitanje šta bi poželeo kada bi imao priliku za ispunjenje samo jedne želje on je odgovorio:

- Lek za rak!

Inače, u Srbiji svake godine od raka oboli od 300 do 350 dece, što čini oko dva odsto od ukupnog broja obolelih. To znači da skoro svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a skoro svake nedelje jedno dete premine. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike