Revolucija u lečenju raka, stručnjaci u šoku: Verujem da se ovo dogodilo prvi put u istoriji!

07.06.2022

20:30

0

Cilj imunoterapije je da dodatno aktivira naš imuni sistem da lakše prepozna i eliminiše ćelije raka

Revolucija u lečenju raka, stručnjaci u šoku: Verujem da se ovo dogodilo prvi put u istoriji!
hemoterapija - Copyright pixabay/klbz

Terapija dostarlimabom kod 12 pacijenata sa rektalnim tumorima dovela je do potpunog povlačenja maligne bolesti, objavio je danas Njujork tajms, pozivajući se na studiju objavljenu u nedelju u The Nev England Journal of Medicine (NEJM).

- Verujem da je ovo prvi put da se ovo dogodilo u istoriji raka - rekao je vođa studije dr Luis A. Dijaz mlađi. iz Memorijalnog centra za rak Sloun Ketering u Njujorku.

Lek dostarlimab, koji spada u tzv. inhibitori kontrolnih tačaka davani su pacijentima svake tri nedelje tokom šest meseci terapije. Dostarlimab deluje tako što izlaže ćelije raka dozvoljavajući imunološkom sistemu da ih identifikuje i uništi. Pacijenti uključeni u studiju bili su ubeđeni da će im biti potrebno zračenje i hemoterapija nakon terapije lekovima, ali to se nije desilo jer je svaki pacijent imao rak. Jedno od iznenađenja bila je činjenica da pacijenti nisu iskusili značajne neželjene efekte koje obično ima svaki peti pacijent koji je primao slične lekove.

- Bilo je mnogo suza radosnica - rekla je prva autorka studije dr Andrea Čerček, onkolog iz Memorijalnog centra za rak Sloun Ketering. Lek dostarlimab razvila je američka kompanija Tesaro, koju je 2019. godine kupio farmaceutski gigant Glakso Smit Klajn (GSK). Lek je prilično skup jer jedna njegova doza košta 11.000 dolara. Štaviše, lečenje dostarlimabom je deo imunoterapije za koju je Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju 2018. dodeljena Amerikancu Džejmsu Alisonu i Japancu Tasuki Honjo, za otkrivanje kako se ljudski imuni sistem može koristiti u borbi protiv raka.

- Najvećim uspehom nauke i medicine u poslednjih 20 godina smatra se otkrivanje i razvoj imunoterapije za lečenje različitih vrsta karcinoma. Cilj imunoterapije je da dodatno aktivira naš imuni sistem da lakše prepozna i eliminiše ćelije raka. Imunoterapija zasnovana na ciljanju molekula uključenih u inhibiciju našeg imunološkog sistema (kontrolna tačka) uveliko je poboljšala lečenje različitih karcinoma kao što su melanom, rak bubrega i pluća. Najveći deo terapije usmeren je na ciljanje kontrolnih molekula PD-1 i CTLA-4, što je rezultiralo nekoliko preparata odobrenih za lečenje tumora u klinici (ipilimumab, nivolumab, pembrolizumab itd.).

Uprkos značajnom dosadašnjem napretku, u svetu se svakodnevno istražuje efikasnost ove vrste terapije u lečenju drugih vrsta karcinoma - objasnila je dr Marija Mazor, postdoktorand na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

-  Primer takve studije je rad objavljen u prestižnom časopisu The Nev England Journal of Medicine koji je pokazao zapanjujuće rezultate nakon primene anti-PD-1 terapije kod 12 pacijenata sa lokalno uznapredovalim karcinomom rektuma. Naime, autori ovog rada su pokazali da šestomesečna anti-PD-1 terapija izaziva potpunu remisiju ovog karcinoma kod svih 12 pacijenata. Ovi zapanjujući rezultati predstavljaju veliki iskorak u lečenju ove vrste karcinoma, ali kako sami autori navode, oni moraju biti potvrđeni daljim istraživanjem i ponavljanjem dobijenih rezultata – rekao je dr Mazor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike