ZSO proglašava veštački zaslađivač aspartam za mogući uzročnik raka

29.06.2023

10:41

1

Aspartam se koristi u nizu proizvoda, poput dijetalnih gaziranih pića i Marsovih "Extra" žvakaćih guma

ZSO proglašava veštački zaslađivač aspartam za mogući uzročnik raka
Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasiće u julu veštački zaslađivač aspartam, koji se masovno koristi širom sveta, kao mogući uzročnik raka, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa tim procesom. 

Prema navodima izvora, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO, prvi put će sledećeg meseca označiti aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, poput dijetalnih gaziranih pića i Marsovih "Extra" žvakaćih guma, kao "mogućeg izazivača kancera za ljude".

Profimedia
 

 

Zaključak agencije, finalizovan ranije ovog meseca nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu objavljenih dokaza, ali se ne bavi preporukama koja količina proizvoda je bezbedna za konzumaciju.

Takvu preporuku pojedinicima daje drugi stručni odbor SZO za  prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), zajedno sa odlukama drugih nacionalnih regulatora.

JECFA i IARC nezavisno jedno od drugog analiziraju posledice konzumacije aspartama, a njihovi zaključci biće objavljeni istog dana - 14. jula.

Portparol IARC-a rekao je da su zaključci odbora IARC i JECFA poverljivi do jula, ali je dodao da se oni "podudaraju", a da zaključak IARC-a predstavlja "prvi osnovni korak u razumevanju kancerogenosti".

Od 1981. godine JECFA smatra da je veštački zaslađivač aspartam bezbedan za konzumaciju u ograničenim dnevnim dozama, a nacionalni regulatori dele ovo mišljenje, uključujući u SAD i Evropi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike