Svetska zdravstvena godinama zna mračnu tajnu zaslađivača aspartama: Nutricionistkinja otkriva zašto tek sad tvrde da izaziva rak!

29.06.2023

20:01

0

Odavno je dokazano da je aspartam kancerogen, ali se koristi u prehrambenoj industriji, od žvaka i bombona do dijetalnih napitaka i hrane za dijabetičare

Svetska zdravstvena godinama zna mračnu tajnu zaslađivača aspartama: Nutricionistkinja otkriva zašto tek sad tvrde da izaziva rak!
Zaslađivač - Copyright Profimedia

Zaslađivač aspartam biće u julu zvanično proglašen mogućim uzročnikom raka od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), objavio je Rojters pozivajući se na nezvanične izvore.

Naime, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) prvi put će sledećeg meseca označiti aspartam kao "mogućeg izazivača kancera kod ljudi" na osnovu zaključka finalizovanog ranije ovog meseca. 

Međutim, nutricionista Branka Mirković kaže za 24sedam da su istraživanja pokazala da je aspartam kancerogen još pre nekoliko godina.

- On jeste kancerogen, ali to zavisi od količine koja se uzima. Kada se uzima malo - tri-četiri tabletice dnevno, onda to nije problem. Međutim, on se nalazi u svim proizvodima na kojima piše "sugar free" (bez šećera). Odavno je dokazano da je aspartam kancerogen, ali se ipak koristi u prehrambenoj industriji - od žvaka, bombona, proizvoda za dijabetičare, onih koji se reklamiraju za skidanje kilograma sa umanjenim šećerom... Imate ga u gaziranim i energetskim pićima na kojima piše da nisu kalorična - objašnjava nutricionistkinja.

Do dva miligrama dnevno

Prema njenom mišljenju, dnevna doza koja ne bi trebalo da bude štetna je miligram-dva dnevno. 

- Pitanje je da li se na proizvodima uopšte naznači doza aspartama - objašnjava ona.

Profimedia
Ilustracija

A da aspartam nije naivan, kaže i naša sagovornica, pa dodaje da sem kancera može da napravi probleme i na drugim ljudskim organima.

- Može da dođe do skoka pritiska ili poremećaja u pankreasu. Svašta može da uradi tokom uzimanja - dodaje ona.

Na pitanje zašto je tek sad odlučeno da se aspartam proglasi za kancerogen, iako postoji jako dugo, ona objašnjava da su mu verovatno tražili adekvatnu zamenu.

- Kada neka zemlja objavi istraživanje o štetnosti, prođe od tri do pet godina dok se proizvod "ne skine" i dok oni to ne objave. Za to vreme traži se zamena. Tako da se može očekivati da će uskoro biti objavljena neka zamena za aspartam koja je manje štetna. Uvek im je takva procedura - dodaje ona.

Čista hemija

Većina ljudi koji koriste zaslađivače niije ni svesna toga da se ne radi o nekom derivatu šećera već, kaže nutricionistkinja, o čistoj hemiji.

- Napravili smo poviku na šećer, ali male količine šećera ne mogu da škode. Ako se unose do dve kašičice šećera dnevno ne može ništa da nam se desi - kaže Mirkovićeva.

Profimedia
Ilustracija

Na pitanje da li to važi i za slatkiše poput čokolade, ona objašnjava da se ona ne jede već sisa, i onda jako brzo dođe do mozga, za razliku od situacije kada se jede.

- Crnu čokoladu treba uzimati jer ima magnezijuma i kvalitetnih svojstava - objasnila je ona.

Eritritol i stevija

Na pitanje da li postoji neki zaslađivač koji je zdrav, Mirkovićeva kaže da eritritol ima ukus šećera, 70 odsto slatkoće i glikemijski indeks nula.

Čak veruje da će SZO sada preporučiti da eritritol postane zvanični zaslađivač za mnoge proizode, možda i umesto aspartama.

- Mada ima ugljenih hidrata, pa je to veliki problem. Treba čitati deklaracije, ali se eritritol čak i dijabetičarima preporučuje - kaže ona.

Što se tiče stevije, nutricionistkinja kaže da je prirodna stevija dobra, ali da zbog njenog ukusa, koji nije prijatan, često sa njom mešaju aspartam.

- Tako da i za takve stvari treba čitati deklaracije, jer umeju da ih pomešaju. Imate zamene za šećer u različitim oblicima. Neko propagira agavu, koja opet ima mnogo kalorija i pravi haos sa insulinskom rezistencijom. Inače, našem telu ne treba mnogo šećera. Sada je sezona voća, ali i njega treba jesti u manjim količinama, jer nam treba jako malo ugljenih hidrata koje možemo da dobijemo iz šećera - kaže ona.

Mirkovićeva kaže da je istina da zaslađivači ne goje, ali stvaraju zavisnost.

- Daju lažnu informaciju mozgu da je zadovoljen šećer, a onda to stvara zavisnost. Treba da naučimo da jedemo prirodne namirnice bez dodataka. To je suština - zaključila je Mirkovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike