Doktor Popović za 24sedam: Imunoterapija napravila revoluciju kod melanoma i kancera pluća, a stiže i lek za rak bubrega

12.04.2022

18:10

0

Kvalitet života pacijenata lečenih imunoterapijom daleko je bolji nego kada lečimo pacijente hemioterapijom, koja je dosta agresivnija

Doktor Popović za 24sedam: Imunoterapija napravila revoluciju kod melanoma i kancera pluća, a stiže i lek za rak bubrega
Lazar Popović - Copyright Foto: Profimedia/24sedam/R.M.

Oko 20 odsto pacijenata u četvrtom, najopasnijem stadijumu raka u Srbiji leči se imunološkim lekovima. Doktor Lazar Popović, načelnik odeljenja za onkohematologiju Instituta za onkologiju Sremska Kamenica, kaže za 24sedam da pacijenti mnogo bolje reaguju na ove lekove nego na hemioterapiju.

Koliko su imunološki lekovi zastupljeni u Srbiji?

- Zastupljeni su već nekoliko godina za dve najvažnije imunoterapijske indikacije. Melanom, gde su napravili revoluciju u lečenju, i karcinom pluća, za deo pacijenata sa četvrtim stadijumom koji imaju određeni biomarker. To su dva tipa kancera gde je imunoterapija napravila najveći pomak. Ono što ćemo imati u narednom periodu je lek za karcinom bubrega u drugoj liniji lečenja metastatske bolesti. 

Koliko pacijenti bolje podnose imunoterapiju od hemioterapije?

- Iz našeg iskustva i rezultata kliničkih studija, može se reći da je mnogo bolje podnose. Daleko su manji i blaži neželjeni efekti. Ono na šta svaki lekar koji se bavi imunoterapijom treba da pazi jeste to što se kod manje od jedan odsto pacijenata jave i ozbiljniji neželjeni efekti. To treba da se prepozna i leči na vreme. Ali kvalitet života je daleko bolji nego kada lečimo pacijente hemioterapijom, koja je dosta agresivnija i ima više neželjenih efekata.

Da li će jednog dana imunoterapija potpuni istisnuti hemioterapiju?

- Mislim da neće kod svih maligniteta. Svaka maligna bolest, čak i svaka podvrsta maligne bolesti, sve više će biti personalizovano lečena u odnosu na neki biomaker i na to šta ta bolest ispoljava. Neće kod svih pacijenata biti optimalno lečenje imunoterapijom, ali s obzirom na količinu kliničkih studija svuda u svetu, definitivno će zauzeti ako ne vodeće, onda mesto blizu drugim lekovima.

24sedam/R.M.
Dr Lazar Popović

Koliko je kod nas zastupljena imunoterapija u odnosu na druge vrste lečenja?

- Može se reći, kada uzmemo u obzir sve maligne bolesti u četvrtom stadijumu, da se oko 20 odsto pacijenata leči imunoterapijom. Trudimo se da kroz kliničke studije i razne druge programe pružimo našim pacijentima lečenje imunoterapijom.

A koliko imunoterapijskih lekova se koristi u Srbiji?

- Od svih indikacija koje su registrovane u EU, mi imamo od 20 do 25 odsto. Moramo da radimo više i trudimo se da dobijemo lekove i za neke druge indikacije, kako bismo lečili što više pacijenata. 

24sedam/R.M.
Dr Popović

Da li su oni skuplji od lekova za hemioterapiju?

- Daleko su skuplji od lekova za hemioterapiju, ali nisu mnogo skuplji od onih za ciljanu terapiju. Sva inovativna terapija je jako skupa. Ali ti lekovi su i efikasniji od hemioterapije.

Da li će jednog dana operacija raka postati prošlost?

- Ako gledamo na smer kuda ide istraživanje raka i na to da za rak, makar u drugom stadijumu, može da se kaže da je sistemska bolest, nadamo se da ćemo u narednim decenijama moći da nađemo za svaku podvrstu bolesti određenu terapiju, da nećemo morati da idemo na hirurško lečenje. Do tog momenta će mnogo vode Dunavom proteći. A možda se neće nikada ni desiti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike