Poslednja želja deda Đorđa biće ispunjena: Želeo je da bude sahranjen sa simbolom našeg naroda!

05.07.2023

11:08

0

Sahrana će se obaviti u četvrtak u 12 sati uz vojne počasti i u prisustvu delegacija Srbije i Grčke

Poslednja želja deda Đorđa biće ispunjena: Želeo je da bude sahranjen sa simbolom našeg naroda!
čuvar Zejtinlika, Đorđe Mihailović - Copyright Profimedia

Najpoznatiji čuvar Zejtinlika Đorđe Mihailović biće sahranjen sa šajkačom, što je bila jedna od njegovih poslednjih ovozemaljskih želja.

On je, takođe, želeo da počiva u kripti pored oca Đure i dede Save, upravo na groblju koje su i oni i on decenijama čuvali.

Inače, deda Đorđe je uvek sa ponosom nosio šajkaču pa i ne čudi da će sa njom biti sahranjen.

Troškove sahrane čuvara Zejtinlika koji je umro u 96.godini snosiće država Srbija, a sahrana će se održati 6. jula.

Sahrana će se obaviti uz vojne počasti i u prisustvu delegacija obe zemlje, a u toku su završni razgovori i usaglašavanje ministarstava vojnih Srbije i Grčke oko toga čija će garda ispratiti deda Đorđa i ispaliti počasni plotun.

Dozvolu za pokop na Zejtilniku dao je i srpski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Sve o organizaciji sahrane potvrdio je i za agenciju Tanjug ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

Đorđe Mihailović pripada trećoj deneraciji čuvara srpskog groblja, a večno počivalište njegovih predaka nalazi se u prvim redovima, između staze koja odvaja mauzolej i groblje poginulih boraca.

Punih šest decenija on je čuvao više od 7.000 grobova srpskih vojnika izginulih na Solunskom frontu. Od oca Đure preuzeo je zastavu i zavet: "Dok držiš zastavu, drži i ona tebe."

Prvi čuvar bio je njegov deda Sava, solunski dobrovoljac iz Grblja, kod Boke Kotorske. Humke stradalih saboraca i sunarodnika čuvao je sve do svoje smrti, 1928. godine, iste one kada se Đorđe rodio (1. maja).

Kako je nastala šajkača?

Istorija kape šajčake započinje sredinom 19. veka na teritoriji današnje Vojvodine, koja je tada pripadala Austrougarskoj monarhiji. Pre šajkače,

Srbi su nosili crvene grčke kape, poznate kao fesovi koje su kasnije i Turci prihvatili. Sredinom 20. veka, austrougarska vojska i druge evropske vojske su shvatile da šarene uniforme koje su do tada nosili nisu praktične jer se brzo habaju i bile su lako uočljive neprijatelju iz daljine.

Tada je nastala šajkača! Prema predanju, austrougarskoj vojsci je izrađena nova uniforma, a deo uniforme je bio šajkača. Međutim, ta nova uniforma se nije dopala Francu Ferdinandu, pa je urađeno novo rešenje, a Srbija je otkupila već sašivene uniforme po četvrtini cene. Reč "šajka" na ruskom jeziku znači galeb, a mesto Šajkaš, koje se danas nalazi u opštini Titel, smatra se rodnom mestu šajkače. Tako je šajkača simbolizovala slobodu a bila je plave boje koja simbolizuje nebo. Njen simbol je galeb u letu, raširenih krila, što predstavlja slobodu.

RINA
 

 

Savu je nasledio sin Đuro, Đorđev otac, koji je uspeo da sačuva grobnice tokom Drugog svetskog rata od skrnavljenja i nacističke pljačke. Umro je 1961. godine i saharanjen je uz oca, na Zejtilniku. 

Dužnost čuvara groblja pripala je zatim Đorđu i on je taj posao prilježno, punog srca, obavljao sve do prošle godine, kada, zbog narušenog zdravljaU poznim godinama imao je samo dve želje - da dobije srpski pasoš i da bude sahranjen kraj oca i dede. Prva želja ispunila mu se 2020. godine, kada je dobio naše državljanstvo i pasoš. Drugu će mu država ispuniti sada.

Poslednje tri godine zdravlje mu se pogoršavalo, a od lane je Zejtilnik gledao samo sa prozora svoje kuće, na uzbrdici iznad njega. Čak i kada je već bilo izvesno da odlazi, po rečima supruge Svetlane, nije hteo u bolnicu. Ostao je na večnoj "mrtvoj straži", da čuva sećanje na srpsku golgotu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike