24sedam na mestu gde "grobovi govore": Posetili smo Zejtinlik, a novi čuvar kaže - Srbi stalno dolaze! (FOTO)

10.04.2023

08:15

0

Hvala Bogu, Srba ima, stalno dolaze. Zimi, logično, dolaze u manjem broju, ali ne zaboravljaju. Ne mogu.

24sedam na mestu gde "grobovi govore": Posetili smo Zejtinlik, a novi čuvar kaže - Srbi stalno dolaze! (FOTO)
Copyright 24sedam.rs/Jelena Nikolić

"Neznani tuđinče...ovde su našli večno utočište najveći junaci današnjega doba", stihovi Vojislava Ilića dočekuju svakog ko dođe na Zejtinlik, gde okom (ili srcem) traži ime pretka na hladnom kamenu.

Ekipa portala 24sedam posetila je ovo sveto mesto u vreme kada ga malo ko obilazi. Jednog prohladnog poslepodneva, ušli smo da se poklonimo div-junacima, čiji su se grobovi naređali jedan do drugog. "Vojnik do vojnika", kao da stoje u stavu mirno, na večnoj straži. Osim šuma četinara, koji su kao poklon stigli iz Hilandara, vladala je potpuna tišina.

Tamo već neko vreme nema čuvenog deda Đorđa, čuvara i časne starine koja je više od pola veka čuvala groblje.

Troši devedeset petu godinu života, kaže da su ga malo noge izdale, ali ne predaje se.

Dužnost novog čuvara od prošle godine preuzeo je Krstimir Copas, koji će zajedno sa Olgom Tasić i deda Đorđem, koji povremeno dođe, brinuti o usnulim srpskim pukovima imenovanih i bezimenih srpskih ratnika.

- Dobar dan. Ja sam Krstimir. Dobro nam došli - tako dočekuje posetioce, a topao osmeh dobrodošlice uz setu u pogledu, zbog svetog mesta na kom se nalazimo, potvrđuju da je dostojan funkcije na kojoj je.

Hvala Bogu, Srba ima, stalno dolaze. Zimi, logično, dolaze u manjem broju, ali ne zaboravljaju.

Gore sveće i kandilo, ne daju Olga, Krstimir niti deda Đorđe da se ugase, grobovi se zaliju zavičajnom rakijom koju donose potomci, za pokoj duše.

24sedam/J.N.
 

Pored srpskih junaka, na Zejtinliku počiva i 3.500 italijanskih, 1.350 engleskih i 493 Rusa. Ipak, saznajemo da najviše Srba dolazi - tokom leta u jednom danu na Zejtinlik dođe onoliko koliko saveznička obiđe za celu godinu.

- Hvala Bogu, dolaze. I, da vas bude još više - čujemo.

I biće, sigurni smo.

Novi čuvar groblja do devedesetih godina živeo je u Srbiji, a onda ga je sudbina dovela u Grčku. Poverenje koje mu je ukazano, kaže da ceni i ponosan je na poveren mu zadatak.

Dok u suton krećemo sa groblja, na kapiji, uz obaveštenje da je groblje za posetioce otvoreno od 9 do 17 časova, bezbrižno se igra jedna devojčica.

- Pitam se da li zna pored kakve svetinje ovako bezbrižno trčkara? Mogu li mlađe generacije koje stasavaju, da razumeju tu žrtvu i veličinuu podviga? Na nama je da im pričamo i ne damo da se zaboravi. A, ostalo? Ostalo je na njima...

Grčka besplatno ustupila zemljište

Zejtinlik počiva na mestu gde se do 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske. 

Po okončanju rata, odlučeno je da se ovde sahrane svi poginuli ratnici na Solunskom frontu, a Grčka je besplatno ustupila zemljište, a kompletan materijal stigao je iz Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike