Čuvari srpskog groblja "Zejtinlik": Đorđe je više od pola veka čuvao kosti srpskih junaka, a evo ko su bili njegovi prethodnici

02.07.2023

18:44

0

Autor: Lj. S.

Svi su sahranjeni na ovom groblju koje se nalazi u Solunu

Čuvari srpskog groblja "Zejtinlik": Đorđe je više od pola veka čuvao kosti srpskih junaka, a evo ko su bili njegovi prethodnici
Srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" - Copyright 24sedam/J.N.

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlink" koji je danas preminuo u 96. godini, više od pola veka čuvao je grobove ratnika iz slavnog vremena, međutim, on nije bio prvi čuvar ovog počivališta. 

Njegov deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske bio je prvi čuvar ovog groblja, koji je svoje pokojne saborce čuvao do svoje smrti 1928. godine, kada im se pridružio.

Sahranjen je kraj njih, na Zejtinliku.

Profimedia
 

Više od pola veka deda Đorđe čuvao je grobove ratnika iz slavnog vremena, koji su poginuli za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije.

Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je takođe sahranjen na Zejtinliku, uz oca.

24sedam/J.N.
 

I tako, na red je došao Đorđe, koji je nakon očeve smrti duže od pola veka brinuo je o uređenju grobnica, a posetiocima je govorio o slavnoj i tragičnoj istoriji, uz kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg. 

Odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Raša Perić posvetio mu je pesmu "Maršira svu noć".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike