Simptomi trovanja kiselinom: Neophodna je hitna lekarska pomoć, evo šta morate, a šta ne smete da uradite

04.07.2023

15:21

0

Autor: I.K.

Trovanje kiselinom može da bude izuzetno ozbiljno i opasno stanje te je neophodno odmah adekvatno postupiti i zatražiti lekarsku pomoć

Simptomi trovanja kiselinom: Neophodna je hitna lekarska pomoć, evo šta morate, a šta ne smete da uradite
Copyright Profimedia

U Klinički centar Niš danas su iz Pirota hitno prebačeni otac (28) i dvogodišnji sin koji su se otrovali kiselinom. Detalji kako je do incidenta došlo nije poznato i policija radi na rasvetljavanju okolnosti.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, u pitanju je trovanje sonom, odnosno hlorovodičnom kiselinom. Ova kiselina najčešće se u domaćinstvu koristi za čišćenje sanitarija.

Trovanje kiselinom može da bude izuzetno ozbiljno i opasno stanje te je neophodno odmah adekvatno postupiti i zatražiti lekarsku pomoć.

Simptomi

Simptomi i težina trovanja zavise od vrste kiseline, njene koncentracije, količine unete supstance i načina izlaganja.

Kiselina može da izazove oštećenje sluzokože usta, grla, jednjaka i želuca, što dovodi do crvenila, oticanja, ali i bola u ustima, grlu, grudima i stomaku. Dolazi do otežanog gutanja, ali i promena u disanju.

Ukoliko se kiselina udahne ili dođe u kontakt sa disajnim putevima, to može da dovede do kašlja, kratkog daha, otežanog disanja, promuklosti ili problema sa plućima. U toj situaciji što pre treba izaći na čist vazduh, ako je moguće.

Takođe, trovanje kiselinom može da izazove i mučninu, povraćanje, dijareju. U kontaktu sa kožom izaziva crvenilo, opekotine, plikove... 

Među simptomima trovanja su i vrtoglavica, slabost, konfuzija, ubrzano disanje, nizak krvni pritisak ili ubrzan puls. U svakom slučaju neophodno je potražiti hitnu lekarsku pomoć.

Prva pomoć

Do dolaska hitne pomoći, prva pomoć je, u slučaju da je kiselina dospela na kožu ili odeću, da odmah isperete ta područja velikom količinom vode i skinete odeću koja je posuta kiselinom. 

Ukoliko ste kiselinu progutali, nikako se nemojte terati na povraćanje da ne biste izazvali nove povrede i opekotine u grlo i jednjaku. Kod trovanja kiselinama nije preporučljivo unositi čistu vodu, naročito kod trovanja sumpornom kiselinom, jer može da pogorša povrede, već se kod trovanja kiselinama neutralizacija vrši mlekom ili belančevinastom vodom, savetuje magistar farmacije Kristina Bjelica na specijalističkom blogu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike