Polaganje male mature prošlo bez problema, svi đaci će biti upisani

04.07.2023

10:42

0

Ministar je poručio da su rezultati završnog ispita takvi da će svi učenici upisati srednju školu

Polaganje male mature prošlo bez problema, svi đaci će biti upisani
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Zoran Žestić

Polaganje male mature prošlo je bez ikakvih problema, što je bilo posebno važno u situaciji u kojoj smo se našli posle velike tragedije koja nam se dogodila početkom maja i zbog čega su sve oči bile uprte u to kako će proteći završni ispit, izjavio je v.d. ministra prosvete u Vladi Srbije Đorđe Milićević.

On je istakao da đaci i roditelji ne bi trebalo da brinu jer su rezultati završnog ispita takvi da će svi učenici upisati srednju školu.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

"Već je 40.016 učenika, ili 68 odsto njih, upisalo srednju školu po prvoj želji, oko 680 učenika je ostalo neupisano, ali će oni moći da se upišu u drugom upisnom krugu. Zanimljiv je podatak da od ukupno 252.854 odeljenja koliko ih ima u srednjim školama, u 54 odeljenja se u prvom upisnom krugu nije upisao nijedan učenik", rekao je Milićević gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima učenici su najbolje rezultate postigli na polaganju izbornog predmeta koji je ove godine uveden umesto ranijeg kombinovanog testa a najveći broj učenika, njih 38 odsto je izabralo biologiju, 29 odsto geografiju, istoriju 16 procenata, hemiju devet i fiziku osam odsto. 

"Analize su pokazale da kada se pogleda uspeh postignut tokom sva tri dana polaganja, prosečna ocena za srpski jezik je 10,73, za matematiku 11,89, dok su najbolja postignuća zabeležena kod izbornih predmeta i to iz hemije 16,06, fizike 15, 57, geografije 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59.

Milićević: Nikome se neće otimati stipendije, moramo poštovati preporuku DRI

V.d. ministra prosvete u Vladi Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da "niko nikome ne želi da otima stipendije", već se insistira na pravičnosti u njihovoj raspodeli.

On je podsetio na nalaz Državne revizorske institucije (DRI) koji je urađen krajem prošle godine, u kome je utvrđeno da veći broj studenata prima više stipendija, iako, kada se potpiše ugovor sa Ministarstvom prosvete, u njemu jasno stoji klauzula da se paralelno sa tom stipendijom ne mogu primati druge. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ŽESTIĆ
ministar Đorđe Milićević

 

Preporuke DRI, kako je istakao, Ministarstvo prosvete je obavezno da poštuje.

"Situacija je sada takva da osim stipendija Ministarstva prosvete, postoji Dositejeva stipendija koju daje Ministarstvo nauke i tehnoilogije, stipendije daje i Ministarstvo sporta kao i lokalne samouprave", rekao je Milićević gostujući na TV Pink.

On je dodao da DRI insistira samo na pravičnijoj preraspodeli pri kojoj bi veći broj studenata dobio stipendije, a ne da mali broj njih dobije sve stipendije. 

To se, prema njegovim rečima, u prethodnom periodu uglavnom zato što su konkursi za stipendije raspisivani u različitim vremenskim periodima.

"Da bi se izašlo u susret većem broju studenata i da bi što više njih dobilo stipendije predložio sam da sve institucije koje daju stipendije približno u isto vreme raspisuju konkurse za njih", rekao je Milićević.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike