Epidemija kockanja među tinejdžerima u Srbiji: Najmlađi zavisnik ima samo sedam godina!

22.06.2023

11:42

0

Prema podacima Uprave za igre na sreću, u Srbiji je registrovano čak 2.987 lokacija na kojima se priređuju igre na sreću

Epidemija kockanja među tinejdžerima u Srbiji: Najmlađi zavisnik ima samo sedam godina!
Copyright Unsplash

U Srbiji se suočavamo s alarmantnim porastom broja tinejdžera zavisnih od kockanja. Prema stručnjacima, svaki treći tinejdžer u zemlji pati od ove opasne zavisnosti, a neki od njih prvi tiket uplaćuju čak i u prisustvu svojih roditelja. Uznemirujuće je što je najmlađi zavisnik u Srbiji tek sedmogodišnjak, dok tačan broj zavisnika još uvek nije poznat.

Jedan od ključnih problema je veliki broj kockarnica koje su dostupne mladima širom zemlje, uprkos zakonskim zabranama. Iako je Zakon o igrama na sreću jasno propisao da udaljenost kladionica od škola ne sme biti manja od 200 metara, često se nalaze kladionice čak i u neposrednoj blizini školskih objekata. Nažalost, nadležni organi nisu dovoljno angažovani u proveri ovih nepravilnosti.

Prema podacima Uprave za igre na sreću, u Srbiji je registrovano čak 2.987 lokacija na kojima se priređuju igre na sreću. Međutim, problem nije samo u broju kladionica, već i u dostupnosti klađenja putem telefonskih aplikacija. Često se dešava da zaposleni u ovim objektima ne kontrolišu mlade osobe koje ulaze u kladionicu, iako je to obaveza prema zakonu.

Građani koji su razgovarali s novinarima RTS-a izrazili su zabrinutost zbog činjenice da ima više kladionica nego apoteka u njihovim naseljima, što stvara utisak da se Srbija pretvara u "Las Vegas na vrlo ružan način".

Gradonačelnik Aleksandar Šapić prošle godine je Ministarstvu finansija predao spisak kladionica koje verovatno krše zakon. Ministarstvo finansija je odgovorilo da se ovi navodi još uvek proveravaju od strane geodetske organizacije. Uprava za igre na sreću je, u skladu s odredbama Zakona o igrama na sreću, pokrenula postupak oduzimanja odobrenja za priređivanje igara na sreću u nekoliko objekata s navedenog spiska.

Profimedia
 

 

Stručnjaci ističu da igre na sreću ne smeju biti dostupne maloletnicima, jer je dovoljan samo jedan poseta ovakvim objektima da bi se razvila zavisnost. Često se dešava da deca preuzmu ovo ponašanje čak i u kući, podstaknuta primerom roditelja ili igranjem prvog tiketa u društvu oca. Nakon toga, ulaganja postaju sve češća, a opsesija novcem raste.

Psihološkinja Jovana Stojković upozorava da roditelji često ignorišu problem i pokušavaju opravdati ponašanje svoje dece sve dok se ne suoče s ozbiljnim posledicama poput povlačenja u sebe, dugovanja, laganja, anksioznosti i krađa.

Tačan broj kockarskih zavisnika u Srbiji nije poznat, ali stručnjaci iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti tvrde da je situacija alarmantna. U protekle tri godine, broj kladionica na teritoriji Srbije smanjio se za 73, ali još uvek je prisutan veliki broj ovih objekata.

Ova epidemija kockanja među tinejdžerima zahteva hitnu i odlučnu akciju kako bi se zaštitila mlada generacija od ozbiljnih posledica ove opasne zavisnosti.

Bonis video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24Sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike