Neuropsihijatar Dimitrijević lečio kockara koji je dugovao 10 miliona evra: Oni gube kontrolu impulsa, a tada su spremni i na ubistvo!

15.02.2023

07:20

0

Kod zavisnika od kocke postoji žudnja i neodoljiva potreba za izvršenjem određenih aktivnosti vezanih za kocku

Neuropsihijatar Dimitrijević lečio kockara koji je dugovao 10 miliona evra: Oni gube kontrolu impulsa, a tada su spremni i na ubistvo!
Dr Ivan Dimitrijević - Copyright Printscreen/Youtube/K1 Televizija

Neuropsihijatar dr Ivan Dimitrijević godinama se lečenjem zavisnika, a u karijeri je imao i one koji su bili zavisni od kockanja.

On je za 24sedam objasnio do koje granice kocka može izazvati poremećaj kod ljudi ispričavši da je u karijeri imao čak i slučaj kockara koji je dugovao 10 miliona evra!

- Toksikomanija u celini, bila to zavisnost od alkohola, droge, duvana ili kockanja pokazuje jednu sličnu progresiju. Prvi korak kod kocke vezan je za zadovoljstvo trenutnim događajem i doživljavanjem nečega što je "lepo i relaksirajuće", a još ako se javi i "profit" onda ta osoba kreće tim putem od eksperimenta, povremene upotrebe, redovne upotrebe i na kraju prave toksikomanije - objašnjava dr Dimitrijević.

On kaže da je poznato da kod zavisnika od kocke postoji žudnja i neodoljiva potreba za izvršenjem određenih aktivnosti vezanih za kocku, koje daju zadovoljstvo, a kasnije i nezadovoljstvo. S druge strane, prema SZO postoji i tzv. gubitak kontrole. Neko smatra da će jednom otići na slot-mašinu i da mu neće dalje trebati igra. Međutim, vremenom se javlja gubitak kontrole kao jedan toksikološki fenomen. 

Dr Dimitrijević kaže da nakon ovoga kreće i progresivno povećavanje doza, odnosno sati kockanja. 

- Ono što je značajno jeste da gube kontrolu impulsa. Kod njih postoji poremećaj kontrole impulsa kada žele da spreče da urade nešto, ali ne uspevaju, pa ih taj impuls sve više uvaljuje u novčane probleme, pre svega - kaže on.

Kad upadnu u dugove, počinju depresije

Neuropsihijatar objašnjava da problemi nisu na početku dominantni.

- Međutim, kasnije kada oni shvate da ne mogu to da vrate ili su pritešnjeni sa nekim naplaćivanjem tih dugova onda upadaju u brojne psihološke i psihijatrijske probleme od anksioznosti, napetosti, depresije... i onda postaju robovi aktuelne situacije gde niko, pa ni porodica, ne mogu realno da im pomognu - dodaje on.

Izgleda da se slična situacija desila nedavno i dvojici kockara koji su, najverovatnije zbog dugova, posegli za najtežim zločinom - ubistvom!

Foto:Pixabay/deluxtrade
Ilustracija

Naime, Goran Đ. likvidirao je sestre Jelisavetu (76) i Gordanu Đ. (78) na Bežanijskoj kosi a nakon toga izvršio samoubistvo. Mediji su objavili da je ubica imao velike kockarske dugove koje je hteo da reši krađom platne kartice sestara, na čijem je računu bilo oko milion dinara.

S druge strane, vlasnik menjačnice u Novom Sadu Jovan J. (47) ubijen je i opljačkan a mediji su objavili da mu je presudio Bojan J. da bi vratio svoje kockarske dugove, najverovatnije zelenašima.

Gubitak kontrole

Dr Dimitrijević objašnjava da u stanju bezizlaznosti zbog dugova ili nedostatka novca kockari kada im se ukaže žrtva, kao što se desilo u ova dva slučaja, gube svaku kontrolu.

- Niti mogu da pričaju o tome drugima, niti mogu sami to da reše. Upadaju u jedan začarani krug gde razmišljanje o ubistvu ili nekom ataku je sve racionalnije zato što on ubistvom "rešava" svoj problem -  kaže neuropsihijatar i dodaje da se sem ovoga dešava da kockari ucenjuju druge, ali posežu i za samoubistvom.

Objašnjava da je u karijeri lečio i pacijente od 12 godina koji su bili kockari, a da je najvažnije u ranom uzrastu da budu upozoreni da je kocka opasna i da se ide u nepovrat

Čak i da je teže rešavati njihove probleme nekog kod narkomana.

- Bitno je izbeći da kockar ubije nekoga, ali to je nemoguće izbeći ako je blatu oko svega toga i problemima. Onda će on na mah da izvrši to ubistvo. Ne verujem da su se ovi nešto spremali posebno, već se verovatno u sklopu neke procene izgube impulsi, krene u agresivnost i posle više nema povratka - rekao je on.

Foto: RINA
Ilustracija

Dr Dimitrijević objašnjava da vrlo često ni sami kockari ne znaju kada će da izvrše ubistvo.

- Oni razmišljaju o tome i onda samo u jednom trenutku ubiju čoveka. Ali to je samo još jedan dokaz da on ne može da se kontroliše, jer bi u suprotnom javio prijateljima ili porodici i mogao sve da reši - dodaje on.

A koliko kockari gube razum zbog svoje strasti govori i slučaje koji je sam dr Dimitrijević imao. Naime, on kaže da je lečio kockara koji je dugovao 10 miliona evra!

- On je imao veliku imovinu koju je stekao legalno. Međutim, pod uticajem tog impulsa i lične nekritičnosti, on je ulazio u takve dugove. I sada jedno je vraćanje duga, što je u ovom slučaju bilo lakše, a drugo je osećaj krivice i griže savesti, pokušaj samoubistva i tako dalje - objasnio je dr Dimitrijević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike