Predložene tri mere kao prevencija nasilja u školama: "Da se više nikad ne ponovi pucnjava sa Vračara"

03.05.2023

14:16

0

Od danas na raspolaganju su timovi sa astitenciju, ne u ovoj konrketnoj školi, već u svakoj drugoj u Repuplici Srbije - naveo je ministar Branko Ružić na konferenciji u Vladi Srbije

Predložene tri mere kao prevencija nasilja u školama: "Da se više nikad ne ponovi pucnjava sa Vračara"
Pucnjava u školi "Vladislav Ribnikar" - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pucnjava u školi na Vračaru upalila je alarm za sve institucije, a ministar prosvete Branko Ružić naveo je da će se uvesti određene mere i izmene podzakonskih akata i izmena zakona.

Kaže da je to je samo delić mozaika, ovo predstavlja društveni fenomen kojim svi moramo da se pozabavimo.

- Jedna od prvih tačaka je povećanje kapaciteta, odnosno broja stručnih saradnika, pedagoga, psihologa, i verujem da će mera naići na podrićku Ministarstva finansija kako bi prevenirali slučajeve opšteg nasilja. Od danas na raspolaganju su timovi sa astitenciju, ne u ovoj konrketnoj školi, već u svakoj drugoj u Repuplici Srbije - naveo je on na konferenciji u Vladi Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, kao lekar, pozvala je sve koji imaju problem da se jave se svojim pedagozima.

- Došlo je vreme da imamo timove ljudi koji će se baviti mentalnim zdravljem u školi - rekla je ona na istoj konferenciji.

 

 

Vlada je donela odluku o todnevnoj žalosti na teritoriji cele zemlje, počev od petka 5. maja, zaključno sa nedeljom 7. maja, a nastava danas popodne neće biti održana.  

-Svima nam je jasno da nam treba sistemsko iznalaženje rešenja kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja. Mi smo imali danas sadržajan, emocijama nabijen razgovor i sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić.

- Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide političko lešinarenje trebalo bi da se pogledaju u ogledalo i da dozvole da se jedna ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata, da čitav sistem pokaže da ima potencijal, da da odgovore na sve izazove, rekao je ministar Ružić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike