Trodnevna žalost u Srbiji, zločin detaljno planiran, uhapšen otac: Konferencija za medije u Vladi povodom zločina u školi na Vračaru

03.05.2023

13:29

0

Autor: Ekipa 24sedam

Učenik škole K. K. rođen 2009. godine , koji se sumnjiči da je izvršio zločin, pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu

Trodnevna žalost u Srbiji, zločin detaljno planiran, uhapšen otac: Konferencija za medije u Vladi povodom zločina u školi na Vračaru
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Povodom masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koji je počinio učenik te škole, u Vladi Srbije zakazana je vanredna konferencija za medije na kojoj se obraćaju ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Konferencija je počela minutom ćutanja. 

-U ime ministarstva prosvete izražavam najdublje žaljenje zbog najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem. Tragedija koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Osmoro dece je, nažalost, izgubilo život, kao i pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni učenici i nastavnica hospitalizovani. Decu roditeljima, nažalost, niko ne može da vrati, rekao je ministar prosvete Branko Ružić na početku konferencije.

Printscreen/Pink
ministar Branko Ružić

 

On je istakao da je zahvalan zdravstvenim radnicima na ukazanoj pomoći.

- Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnika i svima koji su pokušali da spreče tragediju. Učenicima, roditeljima i zaposlenima biće pružena sva psihološka pomoć. Nezamislivo je kada vidite te smene, kako je bilo toj deci, koja su doživela strah, strah čuvara i nastavnika da sačuvaju ono što je najsvetije, rekao je ministar.

Vlada je donela odluku o todnevnoj žalosti na teritoriji cele zemlje, počev od petka 5. maja, zaključno sa nedeljom 7. maja, a nastava danas popodne neće biti održana.  

- Svima nam je jasno da nam treba sistemsko iznalaženje rešenja kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja. Mi smo imali danas sadržajan, emocijama nabijen razgovor i sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić.

- Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide političko lešinarenje trebalo bi da se pogledaju u ogledalo i da dozvole da se jedna ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata, da čitav sistem pokaže da ima potencijal, da da odgovore na sve izazove, rekao je ministar Ružić.

- Osmoro dece i čovek koji je radio svoj posao su poginuli, nažalost oni se ne mogu vratiti. Povređena deca i nastavnica su smešteni u Tiršovu i Urgentni centar. Dva dečaka u tiršovoj su stabilno, devojčica koja je pogođena u glavu i za njen život se još bore. U Urgentnom je troje dece, devojčica povređena u stomak je stabilno, dečak koji ima povredu noge je stabilno takođe, drugi dečak je najteže povređen ima povredu kičme. Nastavnica koja ima povredu ruke i karlice je u sali i ona je u životnoj opasnosti, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić, izražavajući saučešće roditeljima koji su jutros svoju decu ispratili u školu, a sada su stradali.

Ministarka je istakla da je za 40 godina staža ovo možda i najteži trenutak u karijeri. Ona je naglasila da su sve psihološke službe na raspolaganju svima kojima bude potrebna psihološka pomoć. 

Printscreen/Pink
ministarka zdravlja Danica Grujičić

 

Veselin Milić ispred MUP-a Srbije istakao je da je ovo ogromna tragedija i naveo je da je prvi poziv policiji uputila pomoćnica direktora koja je rekla da je u školu ušla naoružana osoba.

- Potom je stigao poziv i osoba se predstavila kao Kecmanović Kosta i rekao da je pucao. Tom prilikom je smrtno stradalo osam učenika škole, rekao je Milić.

Printscreen/Pink
Veselin Milić

 

On je istakao da je bio na hiljade uviđaja u karijeri, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno.

- Pitanje je šta da preduzmemo. Na licu mesta smo zatekli K.K. rođen 30. jula 2009. godine i zaplenili smo oružje. Mesec dana je planiran zločin. U toku je uviđaj i rasvetljavanje. Prema do sada poznatim informacijama, duže je planirao zločin, ali motiv nije poznat. Izabrao je učionicu istorije jer je prva kad se uđe u školu. Oružje je uzeo iz stana oca. Pripremio je i nekoliko molotovljevih koktela, ispričao je Milić.

Dodao je da je osumnjičeni detaljno planirao zločin i imao spisak učenika koji su mu bili mete, kao i detaljan plan škole.

-Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja koja su nađena prilikom hapšenja, a predmet su krivičnog dela su imala legalne dozvole. On je sa ocem išao u streljane, vežbao pucanje... Protiv oca će biti podnete sve zakonske mere, rekao je ministar policije Bratislav Gašić.

Prema saopštenju MUP-a Srbije, u pucnjavi koja se jutros dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na
Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Učenik ove škole K. K. (2009), koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin, pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike