Početna plata oko 1.000 evra, a nemamo dovoljno kadrova! I dok mnogi žele državni posao, u ovoj struci beže kod privatnika

09.04.2023

20:14

0

Dr Radmilo Janković kaže da u Srbiji ima oko 1.000 anesteziologa, ali nam nedostaje još oko 200 ovih lekara

Početna plata oko 1.000 evra, a nemamo dovoljno kadrova! I dok mnogi žele državni posao, u ovoj struci beže kod privatnika
Ilustracija - Copyright Profimedia

Problem nedostatka anesteziologa je prisutan u svim zdravstvenim sistemima na svetu, pa tako i u Srbiji. 

Anesteziolog i predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije dr Radmilo Janković kaže da prema njegovim procenama ima oko 1.000 anesteziologa u Srbiji, i još oko 250 lekara koji su na specijalizaciji. Međutim, nedostaje nam barem još oko 200 ovih lekara.

- Anestezija nije ista kao pre 20 godina, kada je uglavnom bila vezana za hirurške intervencije. Mi sada, recimo, u Nišu imamo petoro njih koji tokom prepodneva rade u jedinicama intenzivne nege. Imate one koji rade u ambulantama ili na zračnoj terapiji. Proširio se opseg rada u ambulantama za terapiju bola. Sve su to pacijenti koji zahtevaju prisustvo anesteziologa. Povećala se potreba za njima i zato što je veći broj hirurških intervencija. Mislim da nam u državnom zdravstvu treba minimum 150-200 anesteziologa - navodi on.

Dr Janković kaže da je primetna nova pojava među njima, jer nekada su odlazili u inostranstvo, a sada ostaju u Srbiji, ali prelaze iz državnih u privatne bolnice.

- To je izraženo naročito sada, posle kovida, kada su bili pod velikih stresom i pritiskom. Oni odlaze za mnogo veće plate. I tu ne mislim na dopunski rad, već na puno radno vreme. Pre svega, to je najizraženije u Beogradu, ali se dešava i u Novom Sadu, a ista tendencija je i u Nišu - kaže doktor.

24sedam/Radovan Marković
Dr Radmilo Janković

Dr Janković smatra da manji broj anesteziologa odlazi sada u inostranstvo nego što je odlazio ranijih godina.

- Programi specijalizacije se razlikuju ovde i na Zapadu. Tamo specijalizacija traje pet godina, a kod nas četiri. Tako da kada završite kao anesteziolog, neće vam oni baš sve prihvatiti i moraćete da položite neku razliku - objašnjava on. 

Teška specijalizacija

Međutim, dr Janković dodaje da je jedan od razloga manjeg broja anesteziologa i to što je specijalizacija veoma teška, pa se studenti medicine ređe odlučuju za nju.

- To je jedan baš odgovoran posao, gde ste svakoga dana na ivici, odnosno susrećete se sa teškim pacijentima intenzivne nege. Mnogi od njih će preminuti, i pored toga što imate sve za njihovo izlečenje. Drugo, radite proceduru kojom uvodite pacijenta u anesteziju i preuzimate puno njegovih životnih funkcija. I uvek ste nekako napeti i pod tenzijom čitavog dana na poslu, često se susrećete i sa smrtnim ishodima, i sve to dovodi do jednog fizičkog, psihičkog i emotivnog razaranja - objašnjava dr Janković.

Dodaje da je 2000. godine mogao da bira specijalizaciju kao jedan od najboljih studenata, a bio je jedini koji je uzeo specijalizaciju iz anestezije.

Danas vodi ekipu mladih anesteziologa na klinici u Nišu, ali kaže da razume mlade kolege koje nisu baš zainteresovane za anesteziologiju. 

- Za anesteziologiju kažu da je kraljica medicine. Morate znati skoro sve, da poznajete malo anatomije, malo više fiziologije, apsolutno celu patofiziologiju, celu farmakologiju... Morate znati ponešto i o kardiologiji, pa hirurgiji... Dakle, prilično morate biti pripremljeni i znati neke manuelne veštine iako niste hirurg. Recimo, da plasirate razne katetere u srce ili periferne blokove i tako dalje. Potrebno je određeno znanje, ali i jedna empatija prema tom poslu - kaže on.

Dodaje da su ranije anesteziolozi smatrani lekarima iz senke za koje niko ne zna, da pacijent može biti mesec dana u bolnici a da uopšte ne zna da se susreo sa anesteziologom.

- Možda je to bilo demotivišuće za kolege, ali ja to nisam posmatrao na taj način. Posao anesteziologa nije više samo uvođenje u anesteziju. U hirurškim klinikama uvek ćete pozvati anesteziologa kada neko ima probleme sa srcem, plućima i tako dalje. Anesteziolozi su jako vidljivi sada, prvenstveno zato što u potpunosti leče pacijente u jedinicama intenzivne nege - objašnjava doktor.

Plate i do 140.000 dinara

Što se tiče zarada anesteziologa, dr Janković kaže da su plate u čitavoj Srbiji "uniformne", odnosno da su gradirane prema stručnoj spremi lekara. Tako svaki lekar specijalista ima istu početnu platu bez obzira na to da li radi u domu zdravlja ili kliničkom centru.

On kaže da su početne plate anesteziologa oko 140.000 dinara mesečno, sa maksimalnim brojem noćnih dežurstava, što je oko 40 dodatnih sati.

Pixabay
Anesteziolozi nisu više potrebni samo u hirurgiji

 

U odnosu na veliki broj zaposlenih, ova plata za početnika u nekom poslu nije tako niska, sa čime se slaže i dr Janković.

- Slažem se da plate u javnom sektoru pokazuju jačinu države. Lekari ne traže da budu plaćeniji od nekih drugih struka, jer država može da učini koliko može. Nažalost, situacija je bolja u drugim državama. U SAD anesteziolog može zaraditi godišnje i do milion dolara. U EU se plate kreću od 10.000 do 40.000 evra mesečno. Jesu anesteziolozi plaćeniji u odnosu na druge specijalnosti, ali ne mislim da je materijalni razlog jedini razlog za demotivaciju. Treba razumeti da ako neko nema ljubav i ambiciju prema tome, on teško može da shvati da mora da izgara i bude izložen takvom stresu, jer postoje specijalizacije koje omogućavaju da za istu zaradu imate mnogo manje stresa i bezbrižnije dane, ali i noći - kaže dr Janković.

On objašnjava da se anesteziolozima često dešava da "prebiraju" noću po glavi kako su im pacijenti.

- Pa onda zovemo kolege koje su dežurne da vidimo kako su naši pacijenti, da li je sve što smo uradili bilo dobro, i to jeste iscrpljujuće - kaže dr Janković.

On podseća da bi uvođenje platnih razreda, što se već dugo najavljuje, dovelo do toga da anesteziolozi budu "na vrhu", jer su oni svakog dana maksimalno angažovani, sa maksimalnim brojem sati u salama i jedinicama intenzivne nege.

- Što se tiče anesteziologa, njemu je nekada nemoguće da završi radno vreme kada je to propisano, naročito ako počne neka hirurška intervencija. Postoji nepisano pravilo da onaj ko pacijenta uvede u anesteziju, treba i da ga iz nje izvede. Nekada hirurške intervencije mogu potrajati neplanirano dugo, a anestezilozi su opterećeni viškom radnih sati. U hirurškoj službi imate anesteziologe koji dežuraju mnogo češće, svaki treći-četvrti dan. A ne možete da im platite više od 40 sati mesečno dodatnog rada. To je nešto što ih svakako na neki način frustrira - kaže on.

Kada se sve ovo zna, postavlja se pitanje kako motivisati mlade lekare.

- Mislim da je najbolji podsticaj kada vidite nekog uspešnog, dobro motivisanog starijeg kolegu. Treba svima obezbediti materijalne preduslove, ali saznanje da ćete biti uvaženi među svojim kolegama i u društvu jeste nešto što je dovoljna motivacija. I da imate neke, da kažem, lidere koji će povećati interesovanje mladih - zaključio je Janković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike