Ministarka Vujović u Gornjem Milanovcu: Puštanjem u rad nove toplane mazut će biti isključen iz upotrebe

01.12.2022

11:26

0

Autor: 24sedam

Ministarka je istakla da ovakvi projekti doprinose unapređenju stanja životne sredine

Ministarka Vujović u Gornjem Milanovcu: Puštanjem u rad nove toplane mazut će biti isključen iz upotrebe
Irena Vujović na otvaranju nove toplane u Gornjem Milanovcu - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas u Gornjem Milanovcu, sa predsednikom te opštine Dejanom Kovačevićem, otvaranju nove toplane na biomasu i gas, koja će omogućiti efikasnije grejanje i čistiji vazduh. 

Puštanjem u rad nove toplane, prema rečima Vujović, mazut će biti isključen iz upotrebe, a koristiće se biomasa kao ekološki prihvatljiviji energent sa nultom emisijom sumpor - dioksida, dok će emisija praškastih materija biti znatno ispod dozvoljenih vrednosti. 

Ministarstvo zaštite životne sredine
Irena Vujović na otvaranju nove toplane u Gornjem Milanovcu

 

Ministarka je istakla da ovakvi projekti doprinose unapređenju stanja životne sredine, smanjenju potrošnje i povećanju udela obnovljivih izvora u proizvodnji toplotne energije, što je cilj kojem se teži. 

Vujović je podsetila da je zamajac zelenih investicija širom zemlje pokrenut pre dve godine kada je Vlada Republike Srbije ekologiju i zaštitu životne sredine označila kao jedan od ključnih prioriteta.

Obilazeći radove na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Velereč, ministarka je naglasila da je država obezbedila velika sredstva za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture u Gornjem Milanovcu.

 

Vujović je izjavila da ova investicija omogućava pokrivenost opštine kanalizacionom mrežom od 80 odsto, što je evropski standard koji treba ostvariti i dodala da se radovi izvode na više lokacija i da će biti nastavljeni i naredne godine. Ministarka je navela da je uz podršku resornog ministarstva ove godine uklonjeno i preostalih 28 divljih deponija, koje su evidentirane na teritoriji Gornjeg Milanovca i da je ovo prva opština bez njih.

Ovakvim projektima i rezultatima menjamo ekološku sliku ove opštine i unapređujemo kvalitet života ljudi, ocenila je Vujović i napomenula da se ova opština pokazala kao pouzdan partner u implementaciji projekata od značaja za podizanje standarda zaštite životne. Ministarka je zaključila da će nesumnjivo nastaviti saradnju za dobrobit građana i u budućnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike