Popisivači od sutra opet na terenu, sprovode anketu

01.12.2022

09:24

0

Autor: J. S. J.

Popisivači od sutra opet na terenu, sprovode anketu
Popis stanovništva - Copyright Profimedia

U periodu od 2. do 11. decembra 2022. Republički zavod za statistiku sprovodi Postpopisnu anketu na slučajnom uzorku od oko 20.000 domaćinstava, u 106 opština, u 250 popisnih krugova, na osnovu koje će se izvršiti kontrola kvaliteta podataka prikupljenih Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine.

 Zavod za statistiku je saopšti da će podaci prikupljeni u Anketi služiti za kontrolu broja popisanih lica, domaćinstava i stanova, kao i za kontrolu odgovora na pojedina pitanja iz popisnog obrasca, odnosno za ocenu statističke pouzdanosti rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022 - saopštio je Zavod. 

Tokom trajanja Ankete, građani se za sve informacije mogu obratiti info-centru na broj 0800 444 005 – od 8 do 20 časova.

- Prvi cilj je da ustanovi kvalitet podataka dobijenih popisom, a drugi, možda i važniji, jeste da ustanovi neobuhvat u popisu, da ustanovi broj ljudi koji nije popisan. Paralelno sa postpopisnom anketom, sprovodimo jednu inovativniju metodu kontrole obuhvata, a to je poređenje baze popisa sa bazama administrativnih izvora. Tako ćemo na dva načina prekontrolisati obuhvat i imati informaciju koliko stanovnika je popisano, a koliko je ostalo nepopisano - rekao je Petar Korović.

Poređenja radi, u prethodnom popisu, 2011. godine, postpopisnom anketom ustanovljeno je da oko 150.000 građana Srbije nije bilo popisano. Konačni rezultati objavljivaće se od marta sledeće do juna 2024. godine.

Inače, preliminarni rezultati popisa stanovništva koji je počeo 1. oktobra očekuju se otprilike pre Svetog Nikole.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike