Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma "Eko risajkling"

27.11.2022

16:37

0

Autor: 24sedam

Vujović je istakla da kompanija "Eko risajkling", kao i ostale u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, čine ogroman posao za očuvanje životne sredine

Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma "Eko risajkling"
Irena Vujović obišla proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih guma - Copyright Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“ u Sirigu, koja godišnje preradi više od 22.000 tona gumenog otpada.

Vujović je istakla da kompanija „Eko risajkling“, kao i ostale u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, čine ogroman posao za očuvanje životne sredine i dodala da će država nastaviti da podstiče reciklažnu industriju.

- Preradom otpadne gume dobija se nova upotrebna vrednost, što je u skladu sa prinicima cirkularne ekonomije kojoj težimo i Zelenom agendom, čije ciljeve želimo da ispunimo. Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce, parking stubove, a veliki potencijal je i za njegovo korišćenje u asfaltnim mešavinama za izgradnju puteva – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je izuzetno važno adekvatno upravljanje otpadnim gumama, s obzirom da su lako zapaljive ako se odlažu na nesanitarnim deponijima, a čak i ako do toga ne dođe jako dugo mogu da opstanu u prirodi.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- U prethodnom  periodu unapredili smo sistem isplate podsticajnih sredstva za reciklere koja se sada vrši kvartalno, a ne jednom godišnje za otpad tretiran u prethodnoj godini, kako je to bilo ranije. Nastavićemo da podstičemo ovu granu privrede i saradnju sa reciklerima, kako bismo zajedno unapređivali sistem upravljanja otpadom u našoj zemlji jer to je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i ministarstva koje vodim – rekla je Vujović.

Direktor prodaje u firmi „Eko risajkling“ Nenad Ratković naveo je da fabrika u Sirigu raspolaže kapacitetom prerade od 36.000 tona gume godišnje.

- Prethodnih godina smo prikupljali i prerađivali između 20 i 22 hiljade tona godišnje, a sada sa novim pristupom Ministarstva zaštite životne sredine u isplati podsticajnih sredstava u mogućnosti smo da unapredimo poslovanje. Ove godine imaćemo više od 24.000 tona prerađene otpadne gume. U fabrici koristimo najprihvatljiviju tehnologiju koja se koristi svuda u svetu i u Evropskoj uniji. U pitanju je mehanička prerada sečenjem i rezanjem u više faza na ambijentalnoj temperaturi, tako da je kompletna tehnološka obrada bez bilo kakvih negativnih uticaja na životnu sredinu – rekao je Ratković.

Ratković je dodao da se u procesu prerade gume koristi jedino električna energija, kao i da je u toku nova investicija kompanije u solarnu elektranu koja će omogućiti deo energije iz obnovljivih izvora.

Bonus video

Twitter

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike