Komisija za nestala lica: Pokrenuta baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije

04.11.2022

16:25

0

Uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih lica osiguraće da ažurna evidencija bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti

Komisija za nestala lica: Pokrenuta baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije
Copyright FOTO: Vlada Srbije / Komisija za nestala lica

Grupa za nestala lica (GNL) i Međunarodna komisija za nestala lica (MKNL) danas su u Hagu, u okviru Berlinskog procesa, pokrenule Bazu podataka aktivnih slučajeva lica nestalih usled oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih lica osiguraće da ažurna evidencija bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti. Baza podataka omogućava porodicama nestalih lica, građanima i drugim zainteresovanim stranama da izvrše uvid i pregledaju postojeću evidenciju, ali i da putem interneta domaćim institucijama nadležnim za pitanja nestalih lica u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, tzv. Kosovu i Crnoj Gori, dostave povratne informacije.

Kako je u uvodnom obraćanju izjavila generalni direktor MKNL Ketrin Bomberger, uspostavljanje baze podataka dostupne javnosti je rezultat regionalne saradnje i opredeljenosti za depolitizaciju problematike nestalih lica i pružanje informacija utemeljenih na činjenicama. Takođe, naglasila je da ovaj vid saradnje predstavlja model koji može da se primeni u drugim regionalnim post-konfliktnim kontekstima gde pitanje nestalih lica predstavlja preduslov obezbeđivanju mira i očuvanju stabilnosti.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da je GNL unapredila multilateralnu saradnju na rešavanju slučajeva nestalih lica, uprkos zahtevnom političkom okruženju, što pomaže njihovim porodicama u pronalasku spokoja. Takva nastojanja grade poverenje između domaćih institucija i doprinose poverenju u verodostojnost napora koje svaka institucija ulaže u pronalaženje i identifikaciju nestalih, doprinoseći time i depolitizaciji same problematike nestalih lica.

Šef programa za Zapadni Balkan Metju Holidej pohvalio je rad domaćih institucija u kreiranju jedinstvene baze podataka nestalih lica koja, kako je istakao, osigurava transparentnost i unapređuje poverenje kako među domaćim institucijama tako i među porodicama nestalih lica u celom regionu.

Predsedavajući Regionalnoj koordinaciji udruženja porodica nestalih lica Haki Kasumi istakao je da ta koordinacija pozdravlja zajednički napor institucija nadležnih za pitanja nestalih lica, uključujući i stvaranje regionalne baze podataka i posebno naglasio da se, uprkos dosadašnjim nastojanjima, više od 11.000 lica i dalje vodi kao nestalo pa je od ključne važnosti da se ulože dodatni napori kako bi se locirao što veći broj nestalih i kako bi njihove porodice našle spokoj.

Šef programa za Zapadni Balkan je, po što je prezentovao javnu bazu podataka koja je tog momenta i javno objavljena, naveo da se u Bazi podataka koju vodi GNL trenutno nalazi ukupno 10.814 unosa. Ovaj broj će se menjati kako se budu prijavljivali novi slučajevi, odnosno kako se slučajevi budu rešavali. Baza podataka daje mogućnost pretraživanja po imenu, očevom imenu, prezimenu te prijavljenom mestu nestanka.

GNL predstavlja aktivni multilateralni post-konfliktni mehanizam za saradnju koji je utemeljen na Deklaraciji o nestalim licima koju su 2018. godine, u Londonu, potpisali premijeri šesnaest država učesnica Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, uključujući i premijere država Zapadnog Balkana. GNL deluje u skladu sa zajednički usaglašenim Okvirnom planom za rešavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Vlada Savezne Republike Njemačke finansiraju provođenje Okvirnog plana.

Kako bi se osigurala odgovornost, GNL podnosi godišnje izveštaje na samitima Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i na godišnjem forumu udruženja porodica nestalih lica s celog prostora bivše Jugoslavije.

Ovom događaju su pored predstavnika domaćih institucija članica GNL i MKNL, prisustvovali i predstavnici Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih lica, ambasadori zemalja članica Berlinskog procesa koji su akreditovani u Hagu, kao i predstavnici vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Nemačke uz čiju podršku je održan ovaj događaj.

Pristup Regionalnoj bazi podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije možete pristupiti putem OVOG LINKA.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike