Borko iz Paraćina je najbolji nastavnik na svetu: U Nju Delhiju primiće prestižnu nagradu!

04.11.2022

12:26

1

Priznanje će mu biti uručeno u nedelju, na svečanosti Global teacher award 2022.

Borko iz Paraćina je najbolji nastavnik na svetu: U Nju Delhiju primiće prestižnu nagradu!
Borko Petrović - Copyright Printscreen/YouTube/ Kanal M RTV

Da se i najneverovatniji snovi ostvaruju najbolji je dokaz Borko Petrović (40), profesor engleskog jezika iz Paraćina, koji je pre nekoliko godina osvojio priznanje "Najbolji edukator Srbije", potom je postao "Najbolji edukator Balkana", da bi ovih dana kao najbolji od najboljih otputovao u Indiju u Nju Delhi po nagradu "Najbolji nastavnik sveta"!

Priznanje će mu biti uručeno u nedelju, na svečanosti Global teacher award 2022. Borko će, potom, pred učesnicima ove konferencije iz više od 110 država održati predavanje na temu kreativnosti i inovacija u obrazovanju.

Uzbuđen što mu se pružila šansa da obiđe egzotičnu Indiju i što će u njoj predstavljati Paraćin, Srbiju i ceo Balkan, profesor dan pre nego što će otputovati u Nji Delhi, objašnjava da mu je izuzetno velika čast što su njegove kolege iz bivših jugoslovenskih republika baš njega nominovale za međunarodnu nagradu. Dogodilo se to na konferenciji Asocijacije najboljih nastavnika Balkana, održanoj pre nekoliko nedelja u Trebinju, tako da na međunarodni forum u Indiji putuje sa delegacijom tog udruženja.

- U Nju Delhiju ću imati prilike da razmenim iskustva i dobru praksu sa drugim najboljim edukatorima u obrazovanju. Odmah posle te konferencije imamo mini-turneju od sedam dana tokom koje ćemo obići škole u četiri indijske države, stvoriti neka nova prijateljstva i saznati dosta o njihovom obrazovnom sistemu - priča Petrović.

Printscreen/YouTube/ Kanal M RTV
 

On dodaje da zaista nije očekivao da upravo on bude predložen za nagradu koja ga je svrstala u red najboljih svetskih nastavnika.

Ovaj izuzetni profesor je još pre dve godine trebalo da bude učesnik sličnog nastavničkog foruma u Dubaiju kao najbolji edukator iz Srbije na predlog Udruženja "Živojin Mišić". Ta prilika je propala zbog početka pandemije kovida, ali je ovaj entuzijasta nastavio sa svojim specifičnim, inovativnim modelom nastave, izdvajajući se iz mora prosečnih, uvek "sa adutom više" u radu sa učenicima.

Odličan start takvog načina držanja časa imao je u Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević". Kada je ta škola dobila opremljenu digitalnu učionicu, odmah je krenuo sa digitalnom nastavom koju je uspeo da usavrši do detalja. Vodio ih je na virtuelna putovanja i bio im je "prozor u svet". Upravo zbog te inventivnosti, između 500 kandidata on je tada bio izabran za najboljeg edukatora Srbije. Kasnije je sve išlo spontano, a dostigavši sam vrh, Borko je na korak do ispunjavanja svoje misije da pokaže koliko je obrazovanje neverovatno moćno.

Najbolji nastavnik je onaj koji danas radi sa svojim učenicima više nego što je radio juče. I tako svakog dana, kako bi se obrazovni sistem podigao na najvišu lestvicu - kaže Borko.

Bezgranična energija i entuzijazam ga ne napuštaju, iako je u svom "esnafu" ostvario najviše što je moguće. Insistirajući na povezivanju i interkulturalnosti, on je u paraćinskoj Gimnaziji bio inicijator međunarodne razmene đaka koja nije izostala čak ni u epidemiji kovida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike