Danas se proslavlja Sveta velikomučenica Zlata Meglenska: Bila je zlatna ne samo po imenu nego i po srcu bogobojažljivom

26.10.2023

06:44

0

Autor: 24sedam

Komade njenih moštiju hrišćani su odneli svojim domovima radi blagoslova

Danas se proslavlja Sveta velikomučenica Zlata Meglenska: Bila je zlatna ne samo po imenu nego i po srcu bogobojažljivom
Copyright YouTube/ИстиноЉубље - дела Светих отаца

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen svetoj velikomučenici Zlati Meglenskoj.

Sveta velikomučenica Zlata Meglenska je rođena u selu Slatini u Meglenskoj oblasti, od siromašnih seoskih roditelja, koji su imali još tri kćeri.

Sveta Zlata bila je krotka i pobožna devojka, mudra mudrošću Hristovom i zlatna ne samo po imenu nego i po srcu bogobojažljivom. Kada Zlata jednom izađe na vodu, uhvatiše je neki besramnici Turci i odvukoše u svoju kuću. Kada joj jedan od njih ponudi da se poturči i da mu bude žena, neustrašivo odgovori Zlata:

- Ja u Hrista verujem, i njega jedinoga znam kao ženika svoga, njega se neću odreći nikada, makar me vi i na hiljade muka metnuli i na komade sekli.

Tada joj dođoše roditelji sa sestrama i rekoše joj:

- Kćeri naša, smiluj se sebi i nama, roditeljima svojim i sestrama, odreci se Hrista prividno, da budeš srećna i ti i mi, a Hristos je milostiv, oprostiće ti greh, učinjen u nuždi života.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Roditelji, i sestre i rođaci plakaše za njom, ali viteška duša svete Zlate ne dade se pobediti đavolskim zamkama.

Ona odgovori roditeljima svojim: „Kad me vi savetujete da se odreknem Hrista, istinitog Boga, niste više roditelji moji, ni sestre moje; imam oca Gospoda Isusa Hrista, i majku Bogorodicu, i braću i sestre – svetitelje i svetiteljke“.

Tada je Turci baciše u tamnicu, gde je boravila tri meseca, a svaki dan su je izvodili i šibali dok njena krv ne zatopi zemlju.

Najzad je obesiše strmoglav i položiše vatru, da bi se od dima ugušila. Ali Gospod je bio sa Zlatom i dao joj silu u stradanju. Na posletku je obesiše o drvo i isekoše svu na male komade.

I tako ova devica predade duh svoj Bogu i preseli se u rajska naselja 1796. godine.

Komade njenih moštiju hrišćani su odneli svojim domovima radi blagoslova.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike