Patrijarh Porfirije ustoličen u drevni tron pećkih patrijarha: "Srbi i Albanci da nađu snagu i čuvaju jedni druge" (FOTO/VIDEO)

14.10.2022

07:05

0

Liturgiju, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, slavu Pećkog manastira, služi patrijarh Porfirije uz sasluženje više arhijereja SPC

Patrijarh Porfirije ustoličen u drevni tron pećkih patrijarha: "Srbi i Albanci da nađu snagu i čuvaju jedni druge" (FOTO/VIDEO)
Tan2022-10-14_91825876_1 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Liturgija tokom koje će 57. poglavar i 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije biti uveden u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih počela je u Pećkoj patrijaršiji.

Liturgiju, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, slavu Pećkog manastira, služi patrijarh Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

U Pećkoj patrijaršiji prisutni su, između ostalih vladika mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije, vladika raško - prizrenski Teodosije, vladika Pahomije, niški Arsenije, Jerotej Šabački, vikar patrijarha vladika Sava, kruševački David, budimski Lukijan, bački Irinej, žički Justin, šumadijski Jovan, mileševski Atanasije, dizeldorfski Grigorije, bregalnički Marko, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, zapadnoevropski Justin, valjevski Isihije, dalmatinski Nikodim, slavonski Jovan.

Patrijarh uveden u presto na oltaru

Čin ustoličenja počinje u prvom delu liturgije kada dva po činu najstarija arhijereja uvode patrijarha u presto na oltaru, objasnio je za RTS đakon Budimir Kokotović.

- Nakon završetka, to jest, na kraju svete arhijerejske liturgije, uvešće ga u drveni tron pećkih patrijaraha u kojem su sedeli svi arhiepiskopi i patrijarsi, od Arsenija Sremca koji je preneo sedište u Pećku patrijaršiju do njenog ukidanja - istakao je Kokotović.

Napomenuo je da će mu se tada predati panagija Srba svetitelja, koja je izrađena u Parizu po nalogu kralja Aleksandra i kraljevske vlade, nakon čega će patrijarh izneti prvu besedu sa pećkog trona.

Panagija, žezal i zelena mandija

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mandiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih „aksios“ (dostojan), a ovim činom, po vekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

Gramata o ustoličenju patrijarha Porfirija

Episkop Zvorničko-tuzlansi Fotije, član Sinoda SPC, čita gramatu o ustoličenju Patrijarha Porfirija.

 

Pričešće arhijereja i vernika


Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika.

Nakon pričešća, uslediće zamolna molitva, a zatim će arhijereji izaći i početi svečani čin ustoličenja, rekao je đakon Budimir Kokotović.

 

Patrijarh govori molitvu ustoličenja 

- Dragi narode mnogi razlozi skrenuli su nas daas u ovo istorijsko sedište. Mnoštvo je povoda i razloga, a samo je jedan najvaniji, jedan jedini bez koga ne bi postojao i ne bi bio mogući niti jedan drugi. Taj glavni razlog je taj da nas je presveta Mati Božija ovde skupila da na praznik njenog pokrova  ne obeevamo samo jedan događaj iz njenog života, već jedan događaj iz našega života i života naše svete SPC. Događaj njenog čudesnog javljanja u Carigradu 1911. godine kada se časnim svojim Pokrovom nadvila nad vernike ukazujući im se prekrasna u svom sjaju, slavi i lepoti nebeskog postojanja kome nas vodi - govori patrijarh Porfirije:

- Proslavljanje praznika Pokrova proesvete Bogorodice nas hrišćane iznova raduje, jer iznova shavtamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Boćiji i da njemu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja pripadamo, Da imamo Bog očev, crkvu našu ali i da istovremeno pripadamo i svojim poodicama i svojim narodima. Tako je prepodnobna Mati učinila da ova sveta liturgija bude koja je ikona, glavni je razlog zbog kojeg smo ovde. To je glavni razlog zbog kojega smo došli, zbog kojeg je i srpski patrijarh ovde.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

- To je razlog da se svi molimo za sve ljude. Ali Presveta Bogorodica čiji pokrov slavimo nosi taj isti mir. Sve vas molimo da se sa ovog svetog mesta molimo za sve ljude, naše braće i sunarodnike, ali i za sve oni koji žive ovde, pre svega Albance, da gradimo zajedno mir, koji su zajedno čuvali ovu svetinju. Tu su čestiti Albanci bez obzira na to što su bili Muslimani, iskeno verujući ljudi znali za moć molitve da tamo gde je prisutna molitva da je tu i priustan i bol. Želeo sam ovo najpre da kažem na početku da ne bi neko spočitavao srpskoj crkvi.

- Mnogi govoreći o miru a neretko žele nemir, šta više nameću ga. I kada se povećava opasnost od najpogubnijeg, svetskog rata, kataklizme, program nae crkve je samo mir i samo mir. I to prvo praštanje i mir sa kojima smo najbliži. Koji nam je prvi sused. Mir koji je uzrok opstanka i nama i naše dece. I treba da nam je svima jasno da su naša deca najvažnija nama koji ovde živimo. Zato sa ovog mesta poručujemo i Srbima i Albancima nađimo uz božju pomoć snagu, i čuvajmo jedni jedni druge.

 

 

Svečanoj liturgiji u okviru koje će biti obavljen čin ustoličenja patrijarha Porfirija prisustvuju i predstavnici Makedonske pravoslavne crkve - arhiepiskop ohridski Jovan, episkop stobijski Marko, kao i mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion iz Ruske pravoslavne crkve, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

U Pećkoj patrijaršiji prisutan je i veliki broj vernika, kao i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić i pomoćnik direktora Dušica Nikolić, zatim princ Filip Karađorđević, predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić, pravnik Milan Antonijević...

Na liturgiji su i pripadnici Kfora, u čijem su sastavu Italijani, a koji su svakodnevno zaduženi za bezbednost Pećke patrijaršije.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
 

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu čemu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije i iz regiona, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Patrijarh Porfirije je na Kosovo i Metohiju stigao u petak kada je prvo posetio Prizren, a u kasnim večernjim satima stigao je u Pećku patrijaršiju - tradicionalno sedište u kojoj su vekovima ustoličavani srpski patrijarsi, a ujedno i naziv za Srpsku patrijaršiju, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu i to u periodu od 1346. do 1766. godine kada je kao pomesna crkva imala stepen patrijaršije i svojstvo autokefalnosti.

Sedište Pećke patrijaršije je bilo u Pećkom manastiru, a osnovni naslov poglavara bio je arhiepisop pećki i patrijarh srpski.

Istorija Pećke patrijaršije deli se na tri perioda i to tako da prvi obuhvata period od 1346. do 1463. godine, zatim od 1463. do 1557. i od 1557. do 1766.

Autokefalnu Srpsku arhiepiskopiju 1219. godine ustanovio je Sveti Sava, a ta srednjevekovna Srpska arhiepiskopija naziva se Žičkom, odnosno Pećkom ili Žičko-pećkom arhiepiskopijom i obuhvatala je sve episkopije na području Srpske kraljevine.

U vreme stvaranja Srpskog carstva uzdignuta je 1346. godine na stepen patrijaršije, a na saboru koji je održan u Skoplju, srpski arhiepiskop Joanikije II je proglašen za prvog srpskog patrijarha, sa prestolom u Pećkom manastiru.

Krajem 14. veka i tokom 15. veka, sve episkopije potpale su pod novouspostavljenu tursku vlast, a period borbe za opstanak Pećke patrijaršije započeo je nakon smrti srpskog patrijarha Arsenija II, 1463. godine.

Borba za obnovu Pećke patrijaršije uspešno je okončana 1557. godine i to izborom srpskog patrijarha Makarija, rođaka Mehmed-paše Sokolovića.

Dva veka nakon toga, česti ustanci i seobe Srba iz Osmanskog carstva oslabile su srpsku crkvu i uzdrmale samostalnost Pećke patrijaršije koju su 1766. godine uspeli da ukinu fanarioti zajedno sa turskim vlastima.

Pećka patrijaršija je ponovo uspostavljena 1920. godine, a prvi patrijarh koji je u Pećkom manastiru ustoličen, nakon obnavljanja patrijaršije, je patrijarh Dimitrije i to 24. avgusta 1924. godine.

Kasnije su u Pećkoj patrijaršiji ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save - patrijarh Varnava 6. jula 1930, patrijarh Gavrilo početkom avgusta 1938, patrijarh German 29. maja 1960, patrijarh Pavle u julu 1994. godine i patrijarh Irinej u oktobru 2010.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike