Ceremonija vredna istorije i budućnosti Srba: SPC ustoličenjem patrijarha čuva tradiciju staru osam vekova!

13.10.2022

14:58

0

Svetinje koje se nalaze na KiM jesu imovina SPC, ali istovremeno svetska kulturna baština, kaže Janjić i dodaje da takve manastire, kakve Srbi imaju, niko na svetu nema

Ceremonija vredna istorije i budućnosti Srba: SPC ustoličenjem patrijarha čuva tradiciju staru osam vekova!
Jovan Janjić profesor Pećka patrijaršija - Copyright Printscreen/Youtube/RTS Profimedia

Kulturolog i stručnjak za verska pitanja prof Jovan Janjić ocenjuje da sutrašnjim činom ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji Srpska pravoslavna crkva pokazuje da na KiM čuva i neguje svoju tradiciju dugu više od osam vekova, ali dokazuje i istorijski i duhovni kontinuitet srpskog nacionalnog bića koje svoju duhovnu vertikalu uveliko gradi kroz SPC.

U izjavi za Tanjug, Janjić ističe da tim činom i svetovne vlasti, u ovom slučaju privremena uprava u Prištini, legitimišu sebe i pokazuju da li su za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Janjić objašnjava da je tradicija u SPC je da se novoizabrani patrijarh, posle ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu, ustoliči i u drevnom tronu Pećke patrijaršije.

- Tako je bilo i u od obnove srpske patrijaršije 1920. godine. Prvi patrijarh Dimitrije je uveden u tron u Pećkoj patrijaršiji. Kasnije je to bilo sa svim patrijarsima do današnjeg Porfirija koji će na manastirsku slavu Pokrov Svete Bogorodice biti uveden u tron srpskih episkopa i patrijaraha koji stolovali već vekovima u Pećkoj patrijaršiji - kaže Janjić.

On ističe da je to vrlo važan čin, jer se time dokazuje duhovni kontinuitet srpskog nacionalnog bića koje svoju duhovnu vertikalu uveliko gradi kroz SPC.

Pećka patrijaršija ima status savropigijalne lavre, ističe Janjić, što znači da je pod direktnom upravom srpskog patrijarha.

- Patrijarh je taj koji je domaćin u Pećkoj patrijaršiji pošto je to svetinja pod njegovom upravom i kada odlazi u Pećku patrijaršiju, on odlazi svojoj kući. Ustoličenjem pokazuje se istorijski i duhovni kontinuitet i da SPC na KiM čuva i neguje svoju tradiciju dugu više od osam vekova - poručuje Janjić.

Printscreen/Youtube/RTS
 

Istovremeno, on upozorava da tim činom i svetovne vlasti, u ovom slučaju privremena uprava u Prištini, pokazuju pred svetom da li su za poštovanje osnovnih ljudskih prava i koliko su organizovano društvo.

- Ne daj Bože, ukoliko bi došlo do narušavanja javnog reda i mira to bi pokazalo svetu kakva je vladavina prava na KiM, a istovremeno to bi bio veliki šamar njihovim mentorima, onima koji su sponzori albanske nezavisnosti - istakao je Janjić.

On dodaje da se mora dopustiti narodu, koji je tu vekovima i koji je sagradio najvažnije što je na KiM, da obavi jedan tako važan duhovni čin.

Naglašava da je danas 58 odsto zemlje na KiM u vlasništvu SPC, srpske države i srpskog naroda i da se Srbi nikako ne mogu tek tako ukloniti sa KiM i da su privremene kosovske vlasti dužne da to poštuju.

Svetinje koje se nalaze na KiM jesu imovina SPC, ali istovremeno svetska kulturna baština, kaže Janjić i dodaje da takve manastire, kakve Srbi imaju, niko na svetu nema.

- Kroz te manastire, ne samo Srbi, već i svi drugi narodi, uče o svojoj prošlosti, nasleđu ovog sveta, pre svega koje je sticano u srednjem veku kroz Vizantiju, a onda i srednjevekovnu srpsku državu. Zato je bitno da se to pokaže, da srpska država i crkva to čuvaju - poručio je Janjić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike