Bitna informacija za popis! Šta ako popisivač dođe kada imate koronu ili ste u izolaciji? U tom slučaju hitno uradite sledeću stvar!

27.09.2022

18:15

1

Na terenu će biti 2.200 instruktora i 15.000 popisivača

Bitna informacija za popis! Šta ako popisivač dođe kada imate koronu ili ste u izolaciji? U tom slučaju hitno uradite sledeću stvar!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Popis stanovništva počinje 1. oktobra i trajaće narednih mesec dana. Budući da pandemija koronavirusa još uvek nije završena i da ovaj popis kasni godinu dana upravo zbog korone, pitali smo Republički zavod za statistiku šta ako popisivač dođe na kućni prag dok građanin ili cela njegova porodica imaju koronavirus ili se nalaze u izolaciji. Kako su nam kazali, u takvim situacijama jedna od opcija je da se dogovorite sa popisivačem kada da idući put dođe na vašu adresu.

- S obzirom na to da popis traje ceo mesec, a korona najčešće traje nedelju dana, domaćinstvo se može dogovoriti sa popisivačem kada da dođe ponovo i izvrši popis - rekli su iz Republičkog zavoda za statistiku za 24sedam.

Profimedia
Popis stanovništva / Ilustracija

Takođe, popisivač je u obavezi da nekoliko puta dođe na adresu ako vas ne nađe kod kuće.

- Popisivač je dužan da više puta obilazi stan dok ne nađe osobe koje u tom stanu žive. Ako iz više pokušaja ne uspe da stupi u kontakt sa domaćinstvom, popisivač će ostaviti obaveštenje o svom dolasku i instrukcije da se domaćinstvo može javiti popisinom info-centru na tel. 0800 444 005, radi dogovora o terminu popisivanja sa popisivačem - napomenuli su iz Zavoda.

Upitani da li će popisivači nositi neku zaštitnu opremu zbog koronavirusa, dobili smo potvrdan odgovor.

- Popisivači će imati maske - dodali su iz Zavoda na naše pitanje.

Podaci su bezbedni

Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe. Nijedna druga institucija ne može da ih koristi. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Popisivači će nositi legitimacije koje će biti u obavezi da pokažu pre nego što uđu u domaćinstvo.

Podsetimo, građani će odgovarati na 69 pitanja, od kojih na tri nisu u obavezi da daju odgovore. Zakon je predvideo da građani imaju pravo da odbiju odgovor na pitanja o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti.

Među pitanjima za popis stanovništva 2022. godine biće osnovni podaci: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Biće potrebno da se odgovori na pitanja vezana za domaćinstvo, ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Profimedia
Popis stanovništva / Ilustracija

Za ljude koji žive u stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

"Bez ikakvih povlastica"

Na jedno od najčešćih pitanja - da li će na osnovu podataka koji će biti uneti u popisne upitnike građani moći da ostvare neka prava, odgovor je da neće, jer po Zakonu o popisu 2022. prikupljeni podaci se ne mogu upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

Oni koji odbiju da učestvuju u popisu mogu biti kažnjeni u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.

Iz Republičkog zavoda za statistiku su ranije na naše pitanje na koji način će se određivati visina kazne ako neko odbije da učestvuje u popisu odgovorili da će visinu kazne određvati nadležni sud (Prekršajni sud), u zavisnosti od vrste prekršaja.

Takođe, važno je i da građani znaju da nisu u obavezi da popisivaču daju na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave.

Na terenu će biti 2.200 instruktora i 15.000 popisivača. Procenjuje se da će koštati pet evra po stanovniku. Deo sredstava obezbeđen je iz budžeta države, a deo finansira Evropska unija. Za prikupljanje podataka prvi put će popisivači, umesto papirnih upitnika, koristiti laptop, pa je znanje rada na računaru bio jedan od uslova za ovaj posao.

Popisivaće se i zatvorenici, zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ali i oni u centrima za prihvat izbeglica i azilanata. Jedna od novina je da će osobe koje su živele u inostranstvu odgovarati i na pitanje kada su se odselile iz Srbije i kada su se u nju vratile.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike