Detaljan vodič kroz popis u Srbiji: Ako odbijete da učestvujete u popisu ova institucija određuje kaznu, od jednog pitanja se usijale mreže!

26.09.2022

18:30

0

Popis se sprovodi jednom u deset godina, ali ovaj kasni jednu godinu zbog pandemije

Detaljan vodič kroz popis u Srbiji: Ako odbijete da učestvujete u popisu ova institucija određuje kaznu, od jednog pitanja se usijale mreže!
popis stanovništva - Copyright Profimedia

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu u 8 časova i trajaće do kraja oktobra. Građani će odgovarati na 69 pitanja, od kojih na tri nisu u obavezi da daju odgovore. Zakon je predvideo da građani imaju pravo da odbiju odgovor na pitanja - o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti.

Popis se sprovodi jednom u deset godina, ali ovaj kasni jednu godinu zbog pandemije, budući da je bio planiran za april prošle godine.

Oni koji odbiju da učestvuju u popisu mogu biti kažnjeni od 20. 000 do 50. 000 dinara.

Iz Republičkog zavoda za statistiku su na naše pitanje, na koji način će se određivati visina kazne  ako neko odbije da učestvuje u popisu odgovorili, "da će visinu kazne određvati nadležni sud (Prekršajni sud) u zavisnosti od vrste prekršaja".

Gerontološki centri, domovi za stare i bolnice

Upitani na koji način će osobe koje su smeštene u staračkim domovima ili u bolnici biti popisane kazali su nam "da će popisivači popisati lica smeštena u gerontološkim centrima i domovima za stara lica" i dodali:

- Lica koja su zbog bolesti privremeno odsutna iz domaćinstva biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva. Izuzetak su lica na dugotrajnom psihijatriskom lečenju u specijalnim psihijatrijskim bolnicama koja će biti popisana u bolnicama u kojima se nalaze.

Profimedia
Popis

Polemika na mrežama

Takođe, na društvenim mrežama se povela polemika u vezi sa pitanjem o veroispovesti, pa su neki komentarisali zbog čega ne postoji opcija da se na popisu građanin izjasni na primer kao ateista ili agnostik.

U vezi sa ovim pitanjem dobili smo sledeći odgovor:

- Prilikom postavljanja pitanja o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti popisivač ne sme da vrši bilo kakav uticaj na lice koje daje podatke i dužan je da unese tačno onakav odgovor kakav je lice dalo. Ustavom Republike Srbije (član 43) građanima je zajemčeno slobodno ispoljavanje vere. Prema navedenom članu Ustava, građanin nije dužan da se izjasni o svojim verskim uverenjima. U tom slučaju, kao odgovor unosi se: “Ne želi da se izjasni” - poručili su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Šta ako  je neko podstanar, a prijavljen na drugoj adresi i popisivač ga ne nađe na toj adresi gde je prijavljen- kakva je onda procedura?

 

- U popisu se svi popisuju tamo gde zaista/faktički žive. Nije bitno gde ko ima prijavljeno prebivalište ili boravište i šta mu piše u ličnoj karti. To znači da će podstanari biti popisani na adresi gde zaista žive - dodaju iz Zavoda.

Studentski domovi

Popisivači će popisati i studente u studentskim domovima. Takođe, ako je neko od članova porodice u drugom gradu zbog studiranja ili na privremenom radu u inostranstvu biće popisan.

- Sva lica koja su privremeno odsutna iz svog domaćinstva, bilo da su odsutna zbog rada, školovanja ili iz nekog drugog razloga, biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva - kazali su iz Zavoda.

Šta ako niste kod kuće, a dođe popisivač?

- Popisivač je dužan da više puta obilazi stan kako bi izvršio popisivanje. Ako ni posle više pokušaja ne zatekne nikog u stanu, popisivač je dužan da ostavi obaveštenje o svom dolasku. Nakon toga, građanin može da se javi popisnom Info-centru na besplatan broj telefona 0800 444 005 (mob. i fiksna telefonija)  i da ostavi kontakt podatke kako bi mu se popisivač javio radi dogovora o terminu popisivanja - napominju iz Zavoda.

Bezbednost podataka

Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe. Nijedna druga institucija ne može da ih koristi. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Popisivači će nositi legitimacije koje će biti u obavezi da pokažu pre nego što uđu u domaćinstvo.

Važno je i da građani znaju da nisu u obavezi da popisivaču daju na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave.

Jedno od najčešćih pitanja je da li će na osnovu podataka koji će biti uneti u popisne upitnike građani moći da ostvare neka prava, odgovor je da neće jer po Zakonu o Popisu 2022. prikupljeni podaci se ne mogu upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

Ovako izgleda popisnica:

Podsetimo, među pitanjima za popis stanovništva 2022. godine biće osnovni podaci: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Biće potrebno da odogovori na pitanja vezana za domaćinstvo, ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Za ljude koji žive u stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike