"Cunami" grudi, butina, lažnih objava po društvenim mrežama u zamenu za jedan lajk

29.10.2020

06:22 >> 18:03

0

Autor: autor26

Potreba, uglavnom žena, za prisustvom na mrežama i u javnom životu, globalni je problem, a one zbog svojih zacrtanih ciljeva neretko nameću svoju seksualnos

"Cunami" grudi, butina, lažnih objava po društvenim mrežama u zamenu za jedan lajk
Copyright Pixabay

Lutajući bespućima drištvenih mreža, skoro na svakom koraku, možemo da “sretnemo” eksplicitne fotografije, uglavnom, žena, koje svoje obnažene delove tela nude za – lajk!

Nije to ništa novo, ali u poslednje vreme je baš učestalo. Daleko od toga da je to samo praksa u “srpskom delu” interneta, već je ona na svim merdijanima naše planete.

Fakat je da je barem jedan roditelj, koji je sa svojim detetom gledao njuz fid na Fejsbuku, pocrveneo jer je u tom trenutku natrčao na vrlo oskudno odevenu “frendicu”, u nimalo primerenoj pozi.

Neverovatne razmere

Da je ta pojava poprimila neverovatne razmere, prešla granice neukusa i ušla na vrata socioloških i psiholoških fenomena, to stručnjaci ne spore. A, zašto je to tako, odgovara sociolog Ratko Božović, koji za za “24sedam” kaže da je potreba žena za prisustvom u javnom životu globalni problem, kao i da one zarad zacrtanih ciljeva na društvenim mrežama i u medijima, neretko “nameću svoju seksualnost i atribute”.

– Slučaj žena “gladnih” popularnosti delikatna je tema u čitavom svetu, a zbog napretka tehnologije i prisustva društvenih mreža i medija – više joj se ne pridaje dovoljno pažnje. Da bi se takve žene i devojke našle u žiži interesovanja, one često biraju da ugroze svoju vrednost. Zbog toga na Fejsbuku, Instagramu i sličnim socijalnim mrežama pokazuju svoje fotografije u kratkim suknjama, odeći koja više otkriva nego što pokriva, a neke od njih odlaze i korak dalje – postavljaju eksplicitnije sadržaje! Tako, odstupaju od svakog vida diskretnosti i samopoštovanja. Takođe, neke od njih i lažu da su postigle određeni uspeh, samo da ih javnost primeti ili da bi se prikazale u boljem svetlu – navodi Božović.

Pixabay

Prema njegovim rečima, izvor tog problema potiče još iz doba kada su žene bile u drugačijem položaju od muškaraca.

– Težnja žena za prisustvom u javnosti odgovor je na ono što je bilo u nekim ranijim vremenima, a što je u bliskoj vezi s vaspitanjem i tretmanom koji su imale, a koji nije bio isti kao u slučaju muškaraca. Oni su ranije bili prisutniji u javnom polju i na javnim funckijama – kaže taj stručnjak i dodaje:

– Kod žena je to danas igra nadomeštanja onoga što je nekad bilo, u meri koja često nije adekvatna. Trude se da postanu poznate da bi prikrile prethodnu neostvarenost i nesigurnost, nudeći najpre svoju spoljašnost – atribute seksualnosti. Takođe, one su ponekad osetljive na bilo koji vid komunikacije sa muškarcima, a koju neretko tumače kao prekoračenje mere dobrog ukusa, ne primećujući da i same to prekoračuju zbog želje da postignu pažnju javnosti. Sve to ide na štetu ličnosti i vrednosti samog ženskog bića – objašnjava on.

Primeri dospeli u medije

Reči ovog stručnjaka “u stopu prate” primeri na društvenim mrežama, a raskrinkane su i laži nekih žena, koje sada ne pominjemo pojedinačno, koje su na taj način pokušale da steknu popularnost.

Prema ranije objavljenim informacijama, jedna od njih se, zarad “raskošnog javnog života”, hvalila da je pobedila na izboru za mis Evrope u Bejrutu, a titulu najlepše zapravo je odnela devojka iz Ukrajine – Olga Klimenko. Nakon pokušaja obmane, tada su se ubrzo oglasile brojne modne agencije, koje su tvrdile da ova žena “takmičenja obilazi u ličnoj režiji, budući da su njeni roditelji imućni”, kao i da je “zbog želje za pobedom stupila u vezu s Libancem koji je bio u organizaciji, ali da joj ni to nije pomoglo”.

Printscreen/YouTube

Drugi primer dovodi se u vezu s jednom starletom, koja je zbog pažnje javnosti izjavila da je “završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu”.

– Sada, kada imam diplomu, niko me više neće nazvati starletom – napisala je tada na svom Fejsbuku profilu, dodajući da je “studirala osam godina”. Ali, kako je objavljeno, ovaj Univerzitet se nakon njene tvrdnje oglasio sledećim odgovorom:

– U našoj bazi podataka ne postoji osoba pod tim imenom – navedeno je tada u saopštenju, koje su a preneli mediji. Interesovanje javnosti za ovaj slučaj otišlo je korak dalje, pa su i privatni fakulteti upitani da li je ova devojka bila njihov student. Međutim, nijedan od njih nije potvrdio njene reči.

Ozbiljan problem

Na to Božović kaže da su društvene mreže preplavljene i takvim primerima, koji su mnogo “teži” od golih grudi u providnoj, uskoj majici.

– Pitanje je samo ko će se čega dosetiti. Ovo nije tema s kojom se treba šaliti, već ozbiljan problem, koji zahteva stručno rešenje. Takve žene treba razumeti, jer one ne rade te stvari iz čista mira. Već smatraju da je to njihova karta za uspeh. Kad žena uradi nešto što narušava njenu vrednost i ostvari svoj zacrtani cilj, posle će verovatno biti spremnija na mnogo neprimerniji postupak. Međutim, postoje brojni načini da se stigne na vrh, a koji ne uključuju nedostatak samopoštovanja i laži – podvlači naš sagovornik.

Sa druge strane, brojni psiholozi koje smo pozvali da komentarišu ovu društvenu pojavu listom su odbili pitajući nas zašto se bavimo samo ženama u tom kontekstu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike