“Obraz Beograda ima da bude svetao”: Major Gavrilović predvodio juriš za odbranu srpske prestonice

25.05.2023

06:56

0

Autor: 24sedam

Učestvovao je u skoro svim bitkama srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a ostao je upamćen po svom slavnom govoru pre bitke za Beograd

“Obraz Beograda ima da bude svetao”: Major Gavrilović predvodio juriš za odbranu srpske prestonice
dragutin_gavrilovic-2-830x553 - Copyright Wikipedia

Na današnji dan, 1882. godine u Čačku, rođen je Dragutin Gavrilović, poznati srpski oficir koji je održao čuveni govor braniocima Beograda oktobra 1915. godine neposredno pred juriš u kome je i sam teško ranjen. 

Gavrilović je Vojnu akademiju završio 1901. godine. Posle školovanja postavljen je za komandanta 10. pešadijskog puka Moravske divizije u Čačku u današnjoj kasarni "Ratko Mitrović". 

Učestvovao je u skoro svim bitkama srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a vojnu karijeru je završio u činu pukovnika.

Govor pred juriš

Ipak, istorija je tadašnjeg majora Gavrilovića najviše zapamtila kao komadanta koji je održao govor braniocima Beograda 1915. godine.

U toku borbi 6. i 7. oktobra, Austrija je forsirala Dunav i iskrcala se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10. kadrovskog puka kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović. Austrijske jedinice utvrdile su se iza železničkog nasipa na samoj obali. Žestoko dejstvo austrijske artiljerije pretvorilo je srpske položaje u Banatskoj ulici u gomilu ruševina, ali su hrabri branioci i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 metara.

Wikipedia
 

Neprijatelju se nikako nije smelo dozvoliti da utvrdi mostobran. Prvo je u napad krenuo žandarmerijski odred koji, uprkos teškim gubicima, nije uspeo da potisne neprijatelja. Jedino rešenje bilo je da sve raspoložive srpske jedinice na ovom sektoru fronta izvrše opšti kontranapad.

Oko 14.30, major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred, i pred kafanom “Jasenicom” održao govor:

- Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!

Wikipedia
 

Uz gromoglasni poklič srpski vojnici su krenuli u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu, podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije, odbila je i ovaj napad. Major Gavrilović je tom prilikom teško ranjen.

Žestoki napadi srpske vojske su se nastavili sve do sumraka. Austrijski položaj na nasipu je bio ugrožen i samo je noć spasla austrijske jedinice od poraza. U toku noći izmeđiu 7. i 8. oktobra Austrijanci su nastavili da prebacuju pojačanja preko Dunava.

Između 8. i 9. oktobra jedinice Kombinovanog odreda više nisu branile prelaze preko Save i Dunava već su se izvlačile na rezervne položaje. Austrijske snage su 9. oktobra 1915. godine istakle Austrougarsku i Nemačku zastavu na zgradi Starog dvora.

Preživevši odbranu Beograda, iako teško ranjen, major Gavrilović se povukao zajedno sa srpskom vojskom na Krf. Posle proboja Solunskog fronta, vojvoda Petar Bojović ga je predložio za viši čin, međutim, to nije prihvatio vojvoda Stepa Stepanović, uz obrazloženje da je previše mlad.

Život posle rata

Posle rata, Gavrilović je polagao generalski ispit u Štipu 1930. godine i nije ga položio. Uvređen, nije želeo da ga polaže drugi put.

Predavao je vojnu administraciju na Vojnoj akademiji u Beogradu. General Dušan Simović mu je 27. marta 1941. ponudio čin generala i mesto ministra vojske i mornarice, međutim, on je to odbio uz obrazloženje da ga predlog ne interesuje i da on nije političar nego vojnik.

Wikipedia
 

Posle kapitulacije jugoslovenske vojske u Aprilskom ratu zarobljen je u Sarajevu i odveden u koncentracioni logor blizu Nirnberga. Iz zarobljeništva se, teško bolestan, vratio tek 1945. godine. Sedam dana se nalazio u sabirnom centru na Banjici, gde se malo oporavio. Potom je došao kući, u svoj stan na Slaviji, gde je desetak dana kasnije umro. Sahranjen je u odrpanoj uniformi pukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske, u grobnici svoje rođake na Novom groblju.

Pukovnik Dragutin Gavrilović je bio nosilac Karađorđeve zvezde, francuskog Ratnog krsta, kao i mnogih drugih odlikovanja. U Čačku postoji Rodna kuća majora Gavrilovića, a njegov govor je švedski hevi-metal bend "Sabaton" 2016. godine pretvorio u pesmu “Last Dying Breath”.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike