Kad ubijaju lekarske greške: Za njihovu smrt niko nije odgovarao! Oslobađaju ih, procesima nikad kraja, a samo retki slučajevi dobiju epilog

03.05.2022

19:00

2

Nesavesni lekari su dobili mnogo tužbi, ali zbog opstrukcije doktora i zdravstvenih ustanova za to nisu kažnjeni

Kad ubijaju lekarske greške: Za njihovu smrt niko nije odgovarao! Oslobađaju ih, procesima nikad kraja, a samo retki slučajevi dobiju epilog
collage - Copyright 24sedam/Profimedia

Smrt Bobane Momčilović Veličković, reprezentativke Srbije u streljaštvu, pogodila je čitavu Srbiju, a skoro dve godine kasnije još uvek se ne zna da li je bilo grešaka u proceduri vođenja trudnoće i da li je mogla biti spasena. Lekarska komora Srbije izrazila je žaljenje zbog smrti naše reprezentativke, ali procedura nije jednostavna i odgovor na to da li je neko kriv za njenu smrt samo se odlaže. Ipak, poslednjih dana drugi slučaj je dobio epilog - stigla je presuda lekaru Blagoju Pejkoviću, koji je pravosnažno osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi koje je za posledicu imalo smrt novorođenčeta Marije Mijailović Milošević iz sela Mozgovo.

Kada je reč o epilozima sudskih procesa za lekarske greške, ovaj slučaj dr Pejkovića nije usamljen, ali je svakako prava retkost. Doći do suđenja proces je koji se odugovlači, a onda i samo suđenje traje godinama. Međutim, ono što je zaista zabrinjavajuće jeste to da i kada prođu godine i dođete do samog kraja, uglavnom ne dobijete krivca.

Bobana je preminula nedugo nakon porođaja, a njen suprug Miša je podneo krivičnu prijavu protiv lekara koji je lečio, jer smatra da je naša reprezentativka kasno prebačena na lečenje u Beograd iz Zaječara, gde su joj vodili trudnoću. On je imao i dokumenta i njene prepiske sa lekarom, od koga je dobijao uveravanja da će sve biti u redu, a koje je 24sedam ekskluzivno objavio. Ipak, Miša i dalje čeka da neko kaže da li postoji lekarska krivica u čitavoj priči.

Skoro dve godine niko se nije oglasio na ovu temu, a većina lekara s kojima smo kontaktirali - čak i da se samo raspitamo o bolesti, eklampsiji, od koje je Bobana navodno preminula - nije želela uopšte da razgovara na tu temu. Javni tužilac iz Zaječara je zatražio mišljenje, između ostalih i Medicinskog fakulteta. Taj dokument bi mnogo značio u rasvetljavanju čitave priče. Ali ga tužilac i dalje čeka.

Ipak, jedan slučaj je dobio svoj epilog i konačnu presudu. Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je, osim zatvorske kazne, lekaru Blagoju Pejkoviću izrečena i mera bezbednosti zabrane bavljenja delatnošću u periodu od dve godine. Time je Marijina sedmogodišnja borba za pravdu okončana.

Međutim, poslednjih godina nesavesni lekari dobili su mnogo tužbi, ali zbog opstrukcije doktora i zdravstvenih ustanova za to nisu kažnjeni.

Slučaj male Anje Grahovac (3) jedan je od primera kad su u pitanju lekarske greške. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu zahtev za sprovođenje istražnih radnji o smrti trogodišnje Anje Grahovac, koja je 4. juna 2007. godine, posle operacije katarakte, tragično preminula. Anesteziolog Stanoje Glišić, osumnjičen za teški slučaj nesavesnog lečenja trogodišnje Anje Grahovac, tereti se da je prilikom hirurškog zahvata devojčici tubus stavio u jednjak umesto u dušnik.

- Smrt je faktički nastupila u toku operacije pod anestezijom zbog problema sa snabdevanjem kiseonikom - rekao je ranije za medije dr Ivica Milosavljević, načelnik sudske medicine VMA.

- Anja je ostala bez kiseonika. Pri prijemu u Institut za majku i dete EG linija je bila ravna, što znači da je dete bilo u stanju moždane smrti. Po propisima Svetske zdravstvene organizacije, računa se da je smrt nastupila tokom operacije.

Printscreen/Facebook
 

Na vest da je Anja umrla usled nedostatka kiseonika, Aleksandar Grahovac, otac devojčice, rekao je da je to najstrašnija bruka, da neko u 21. veku ostane bez kiseonika u toku operacije, i dodao da petnaest dana nisu hteli da mu kažu da je Anja u stanju moždane smrti.

Beogradska policija je uhapsila Stanoja Glišića iz Beograda, anesteziologa u penziji i člana operativnog oftalmološkog tima koji je operisao trogodišnju Anju Grahovac iz Beograda. On je, nesavesno postupajući, započeo proces anestezije sa opremom koja nije bila ispitana, atestirana i koja je bila bez potvrde o urađenom adekvatnom servisu, i pritom nije kontrolisao dotok kiseonika u toku operacije. Ipak, Viši sud u Beogradu oslobodio je aprila prošle godine ovog anesteziologa optužbi da je odgovoran za smrt male Anje.

Slučajevi "Decedra"

Takođe, Jelica Radović (19) umrla je posle operacije čukljeva u "Decedri". Jelica je preminula u septembru 2006. godine, četiri dana nakon što je operisana. Prvostepeni sud je dvaput oglasio krivim hirurga Slavka Tomića i anesteziologe Miodraga Stojanovića i Oliveru Jeremić i osudio ih na kazne zatvora od 15 meseci.

- Najveći problem je bio što sudija nema prema čemu da se ravna, jer ne postoji zakonska procedura šta sve hirurg pre i tokom operacije mora da uradi - rekla je ranije Jeličina majka Dijana.

Apelacioni sud ih je na kraju oslobodio krivice za teško delo protiv zdravlja ljudi, a osudio za nesavesno lečenje, ali je to delo u međuvremenu zastarelo.

Pre Jeličine smrti, novembra 2000. godine, dr Dragoslav Vukajlović je na privatnoj klinici "Decedra" operisao vene Zoranu Matiću (28). Istog dana kada je otpušten sa klinike, Zoran se požalio roditeljima na bolove u vratu i plućima i na gušenje. Posle četiri dana, preminuo je od tromboembolije pluća.

Dr Vukajlović je osuđen na godinu dana zatvora, ali je presuda ukinuta, pa je postupak počeo ponovo.

Majka dvoje male dece preminula od sepse

Marijana Jojkić iz Pančeva, majka dvoje maloletne dece, preminula je 20. marta 2006. godine u Urgentnom centru u Beogradu od upale trbušne maramice, koju je izazvalo pucanje slepog creva.

Marijanu je u Pančevu primio doktor Aleksandar Ivica sa simptomima upale slepog creva, ali je on, i pored ukazivanja Marijanine porodice na problem sa slepim crevom, odbacio tu mogućnost. Nekoliko dana kasnije, Marijana je prebačena u Urgentni centar, gde je preminula od sepse.

Osnovni sud u Pančevu osudio je Ivicu na 11 meseci zatvora i jednogodišnju zabranu obavljanja hirurškog poziva zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi. Ipak, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio hirurga.

Posle saniranja ranice upala u komu

Jelici Panić iz Paraćina je nedugo posle njenog 25. rođendana, prilikom rutinskog pregleda kod ginekologa u Paraćinu, konstatovana ranica na grliću materice. Kako bi se ona sanirala, Jelica je odlučila da dođe u Beograd, a intervencija je bila zakazana za 9. jun 2010. u Opštoj bolnici "Beoklinika", pod totalnom anestezijom. Međutim, tokom intervencije, Jelica je upala u komu, zbog čega su je premestili na VMA.

Primljena je bez spontanog disanja, zbog čega su je odmah priključili na aparat za veštačko disanje. I pored preduzetih mera, njeno stanje se pogoršavalo. Preminula je posle devet dana, 18. juna.

Kako je i zbog čega ona prilikom operacije upala u komu, i da li je neko odgovoran za to, nikada se neće razjasniti, jer je jedini optuženi, anesteziolog Bratislav Stamenković, protiv koga je Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nastavilo da vodi postupak, preminuo pre nešto više od dve godine.

Facebook/jelica panić jeka
 

Marta 2013. godine Prvo tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Stamenkovića, kao i interniste Dragana Stanojevića i ginekologa Miodraga Stanića, zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi.

Tu optužnicu je zbog mesne nadležnosti preuzelo Drugo tužilaštvo, i narednih sedam godina ovaj maratonski proces vodio se pred Drugim sudom. Sredinom marta ove godine u sud je stigla odluka Tužilaštva da odustaju od krivičnog gonjenja Stanojevića i Stanića, ali da nastavljaju postupak protiv Stamenkovića. Međutim, samo dve nedelje kasnije, anesteziolog je preminuo, pa je time stavljena tačka na proces.

Nenamerne greške lekara uzrokuju 2,6 miliona smrti godišnje

Oko 2,6 miliona smrti godišnje uzrokovano je nenamernim greškama u ambulantama i bolnicama širom sveta, objavila je ranije Svetska zdravstvena organizacija povodom Svetskog dana sigurnosti pacijenata.

Četiri od deset bolesnika doživi neku vrstu štetne posledice lečenja u ambulantama i ustanovama primarne zdravstvene zaštite, a 134 miliona štetnih reakcija na lekove svake godine se zabeleži u bolnicama u srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama.
 
Prema epidemiološkim podacima, nenamerna šteta za pacijenta zbog greške tokom lečenja u bolnicama pojavljuje se kod osam do 12 odsto hospitalizovanih pacijenata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike