Oružje preko oglasa košta oko 1.000 dinara! Čak vam ne treba ni dozvola, a služi samo za jednu stvar!

19.04.2022

18:00

0

"Lice koje elektrošoker zloupotrebljava se kažnjava, a kazne idu od prekršajnog do krivičnog dela"

Oružje preko oglasa košta oko 1.000 dinara! Čak vam ne treba ni dozvola, a služi samo za jednu stvar!
tuca-psi1 soker - Copyright Printscreen/Instagram/Moj Beograd/Profimedia

U domaćoj javnosti digla se velika bura nakon što je u Zemunu došlo do incidenta kada je muškarac prebio ženu na ulici nakon svađe oko pasa. On je, kako se sumnja, u Ulici sestara Milovanović, udario i gurnuo pedesetosmogodišnju ženu koja je pala i zadobila povrede. Tereti se i da je šutnuo psa oštećene žene.  

Međutim, do obrta u ovoj situaciji došlo je kada su progovorili stanovnici ovog kraja u Zemunu koji su izneli informacije da pretučena gospođa ima elektrošoker koji koristi protiv napada uličnih pasa koji priđu njenom ljubimcu, ali i vlasničkih pasa.

Gospođa je kasnije za medije potvrdila da je koristila elektrošoker nad psima lutalicama, ali u samoodbrani, jer su oni napali njene pse. 

Nakon ove situacije, postavilo se pitanje ko sve sme da poseduje elektrošoker, kada sme da se koristi i da li je opasan po život, recimo ako imate pejsmejker.

Člano UO Nacionalne asocijacije za oružje Srbije Duško Ilić je za 24sedam objasnio da nam za nabavku elektrošokera ne treba nikakva dozvola, samo lična karta kao dokaz da smo punoletni.

- Elektrošoker spada u oružje D kategorije, što znači da se nabavlja slobodno i bez obaveze registrovanja. Mogu ga nabaviti sva punoletna lica, bez izuzetka - kaže Ilić.

Profimedia
Elektrošoker

On objašnjava i da je isključiva namena ovog oružja samoodbrana.

- Samoodbrana je njegova isključiva namena. Naravno, za to moraju biti ispunjeni uslovi da bi se korišćenje elektrošokera moglo nazvati samoodbranom. Sve drugo je zloupotreba.

Što se prodaje tiče, Ilić kaže da o tome računa vodi tržišna inspekcija koja utvrđuje da li je to regularno ili nije.

- Ovlašćeni trgovci i uvoznici te robe prodaju je i onlajn, ali je razlika u tome što preko nekih oglasa nemate nikakvu garanciju da će vas to oružje i odbraniti. Tako da je najsigurnije uzeti ga u prodavnici. Ono što prodaju privatna lica bez registrovane firme je nepouzdano, tako da tu postoji rizik - kaže on.

Da li će lice koje je koristilo ovo oružje biti kažnjeno i na koji način, zavisi isključivo od okolnosti koje su dovele do korišćenja oružja, ali i motiva.

- Lice koje elektrošoker zloupotrebljava se kažnjava, a kazne idu od prekršajnog do krivičnog dela. Sve zavisi od situacije, okolnosti i motiva. Gleda se koji je stepen povreda, da li je lice koje je koristilo šoker bilo napadnuto, da li je žrtva omamljena radi nekog razbojništva kao što je prebijanje ili pljačka i tako dalje. Sve što ima veze sa razbojništvom i namerom da se nekome nanesu povrede je automatski krivično delo. Prekršajno je samo u situaciji kada ga upotrebljava osoba u samoodbrani i, recimo, iskoristi ga malo više nego što bi trebalo iz samog straha. Ali opet kažem, o stepenu sankcija može se razgovarati samo nakon svih utvrđenih okolnosti - kaže nam Ilić.

Međutim, iako korišćenje elektrošokera naizgled deluje bezopasno i nešto što se upotrebljava kao prevencija u samoodbrani, ono može biti kobno za ljude koji imaju ugrađen pejsmejker.

- To može da bude problem, jer je to aparat koji pomaže rad srca i tada može da dođe do ozbiljnih posledica. Ljudi koji imaju taj aparat u telu su mahom stariji i mala je verovatnoća da to lice može da bude napadač. Međutim, ako je elektrošoker upotrebljen u samoodbrani nad licem koje ima problema sa srcem i ugrađen pejsmejker, to je nešto drugo, jer ipak i takvo lice može da bude razbojnik i loš čovek. Onaj ko se brani ne može da zna da li napadač ima pejsmejker, tako da se to smatra samoodbranom i u tom slučaju kad su posledice kobne. Ipak, sve je do okolnosti - kaže nam Duško Ilić.

Kada je u pitanju situacija u kojoj je žena u Zemunu elektrošokerom napala životinje da bi, navodno, odbranila svoje pse, situacija nije mnogo drugačija nego sa ljudima.

- Za životinje ne stoji ništa u zakonu, ali samoodbrana je i kad se branite od životinja. Ako vas pas napadne na ulici vi imate pravo da koristite i šoker i biber-sprej. Međutim, ako on samo stoji i miran je, a vi to uradite preventive radi, e onda je to krivično delo. Akcenat je na tome da ako je reč o samoodbrani nema nikakvih problema i korišćenje ove vrste oružja je u redu - zaključuje Ilić.

Cene elektrošokera od 1.140 do 7.250 dinara

Na oglasima koji se pojavljuju na internetu, ali i na zvaničnim sajtovima prodavnica koje prodaju takvu vrstu opreme, cene elektrošokera su između 1.000 i 8.000 dinara.

Najjeftini koji smo pronašli izgledao kao daljinski upravljač za automobil i košta 1.140 dinara, a najskuplji je 7.250 dinara.  

Međutim, postoji i ultrazvučni rasterivač pasa koji se koristi za sprečavanje napada pasa i divljeg vuka. U normalnoj situaciji može se koristiti kao uobičajena baterija za osvetljenje noću. Ultrazvučni talas dostiže do 130 db, što je čujno za pse, ali ne i za ljude. Efektivno je i kod životinja udaljenih do 20 metara, tako da nema nikakve potrebe za povređivanjem životinja klasičnim elektrošokerima, a i jeftiniji je i košta 900 dinara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike