"Svaka deseta žena u Srbiji više nikada ne želi da postane mama zbog iskustva u porodilištu": Sada imaju kome da se obrate!

02.03.2022

08:00

0

"Tema akušerskog nasilja je vrlo prisutna u Srbiji i to je jedan višedecenijski problem"

"Svaka deseta žena u Srbiji više nikada ne želi da postane mama zbog iskustva u porodilištu": Sada imaju kome da se obrate!
Copyright Foto: RINA

Fejsbuk objava i grupa mlade Milice Filipović iz Šapca, koja je u jednom porodilištu u Beogradu zbog nemara zaposlenih doživela pravi oblik akušerskog nasilja, izazvale su lavinu reakcija u javnosti, ali i ogromnu podršku svim ženama koje su se našle u sličnim situacijama. 

Nedavno je nastao i tim mladih pravnica koji čine Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković, a koji je putem društvenih mreža uputio poziv žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja da s njima kontaktiraju. 

Milica Filipović je za 24sedam ispričala da je među tri pravnice koje su osnovale ovaj tim i advokatica koja vodi njen postupak.

- Tako je i nastala ta ideja. Njih tri rade na prvom stepenu borbe protiv akušerskog nasilja, a to je prijava inspekciji. Potrebno je da se njima na mejl pošalje priča žrtve hronološki, da se navede ustanova u kojoj se to odvijalo i da se ostave ime, prezime i kontakt. Žrtve se nakon toga čuju sa advokatom i one predaju prijavu inspekciji. Nije reč o tužbi, ništa ne ide na sud, isključivo je u pitanju prijava inspekciji. Glavna ideja je da se inspekcija zaspe prijavama i da se osveste da moraju nešto da urade po tom pitanju - objašnjava nam Milica Filipović.

Ona ističe da je odlično što je taj tim formiran, jer se većina žena nikada ne bi odlučila na taj korak.

- Prvi problem je što to košta, a sa ovim pravnim timom uslovi su drugačiji. Drugo je to što bi morale same da traže advokate, notare, da predaju dokumentaciju, a verovatno bi ih i vraćali. Ovako su se njih tri, koje čine pravni tim, dogovorile da same urade sve to za druge žene - zaključuje Milica.

Foto: Privatna arhiva
 

- Tema akušerskog nasilja je vrlo prisutna u Srbiji i to je jedan višedecenijski problem. Mislim da ne postoji period u istoriji za koji mogu da kažem da je tada bilo kako treba. U osnovi ovog problema imamo puno toga, sistemsko neulaganje u zdravstvo, nerad s lekarima i lekarskim osobljem na komunikaciji s pacijentima, ali i nedostatak rodne ravnopravnosti - objašnjava za 24sedam Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Ona kaže da nisu svi lekari u svim bolnicama isti i da imaju specifičan način ponašanja u porodilištima.

- Naravno, ono što je karakteristično u porodilištima jeste to što su svi pacijenti žene. Baš zbog toga, kao jednu od osnova ovog problema vidim rodnu ravnopravnost. Problemi polaze od samog odnosa osoblja prema njima do njihovog doživljaja o tome šta treba a šta ne treba da istrpe. U našem istraživanju koje se zove "Sloboda rađanju" istraživali smo kako žene prolaze u porodilištima u Srbiji i došli do groznih brojki - kaže nam Jovana Ružičić.

Pixabay
 

Ružičićeva dodaje da je tokom istraživanja na nju najjači utisak ostavilo to što je svaka deseta žena rekla da više nikada ne želi da postane mama samo zbog iskustva koje je imala u porodilištu.

- Porodilište je bitno posmatrati kao malo širu sliku, jer se tamo ne rađaju samo deca, rađaju se i mame. Tih prvih nekoliko dana će značajno uticati na to kako će se one kasnije osećati. Beba je dobro ako je mama dobro, i zato treba da se pozabavimo time da majčinstvo treba da počne srećno i ohrabrujuće - kaže ona, i zaključuje da je jako važno da žene progovore, ali i da posle toga mora nešto da se uradi.

Žene koje žele da se obrate novoformiranom pravnom timu mogu to da učine na adresu [email protected] do 1. aprila 2022.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike