Šta bi se desilo u Srbiji kada bi došlo do nuklearnog incidenta u Ukrajini? Stručnjaci odgovorili da li je moguće zaštititi se

28.02.2022

20:00

1

"Izvesno je da bi i mi osetili tu radijaciju, jer kada krene radioaktivni oblak ne možete ga zaustaviti"

Šta bi se desilo u Srbiji kada bi došlo do nuklearnog incidenta u Ukrajini? Stručnjaci odgovorili da li je moguće zaštititi se
Copyright Profimedia

Nakon naređenja ruskog predsednika Vladimira Putina da se stave u najviši stepen budnosti nuklearne snage Rusije, u mnogim državama sveta došlo je do bojazni od upotrebe nuklearnih raketa u sukobu u Ukrajini.

Iako su sagovornici 24sedam uvereni da Putin neće upotrebiti nuklearno oružje, postavlja se pitanje da li je Srbija spremna za ovaj ili neki drugi nuklearni incident. I kako bi građani trebalo da se ponašaju, ako bi do njega došlo.

Adresa za ova pitanja je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Ali u ovoj ustanovi danas nam nisu odgovorili na pitanja koliko je Srbija spremna za eventualni nuklearni incident i koji su koraci predviđeni. Ipak, uputili su nas na video-prezentaciju na svom portalu, a u kojoj se objašnjava postupak u slučaju nuklearnog incidenta na nuklearnog elektrani Pakš u Mađarskoj.

Zapravo, ne radi se o realnoj situaciji već o vežbi koja je održana pre nešto manje od pet godina a u kojoj je učestvovalo oko 80 država.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Naime, rađena je simulacija u vezi sa time šta bi se desilo da u obližnoj Mađarskoj dođe do havarije na blokovima nuklearne elektrane Pakš, koja se nalazi oko 70 kilometara od naše granice.

U videu se objašnjava da nakon dobijenog poziva od Sektora za vanredne situacije članovi agencijskoj tima stižu u prostorije Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije a potom i drugi stručnjaci. 

Nakon stručnih konsultacija, postoji bojazan da će biti kontaminirano područje Vojvodine a analize pokazuju da postoji već povišeno zračenje. 

A onda se pojavljuje informacija da će pasti kiša, što dodatno komplikuje situaciju. Donosi se sledeća preporuka građanima:

- Koristiti flaširanu vodu i konzumirati konzerviranu hranu i hranu iz zamrzivača

- Ne koristiti sveže ubrane poljoprivredne proizvode

- Ne preporučuje se boravak na otvorenom. Ne izlaziti iz kuće bez preke potrebe.

- Povlačenje životinja sa ispaše i boravka na otvorenim terenima

- Zabrana konzumiranja mleka

U simulaciji je u toku noći nastavljeno praćenje dešavanja na terenu, u toku jutarnjih sati agencija je obavestila javnost o ukidanju mera zaštite koje se odnose na zaklanjanje, ali ostale mere ostaju na snazi sa naglaskom na pojačan monitoring vode za piće.

Na kraju videa situacija u nuklearci Pakš se trajno stabilizuje, a tim agencije donosi preporuku za ukidanje mera zaštite za Beograd i okolinu.

Naravno, ovo je sve bila vežba čije detalje možete pogledati u videu ispod.

Međutim, u direktoratu nisu objasnili kako bi građani trebalo da se ponašaju u slučaju nuklearnog incidenta i na koji način bi se štitili. 

Dr Radomir Kovačević sa Instituta za medicinu rada kaže za 24sedam da bi zaštita od eventualne nuklearne bombe bilo gde na teritoriji Evrope, bila gotovo nemoguća za čitav svet. 

- Izvesno je da bi i mi osetili tu radijaciju, jer kada krene taj radioaktivni oblak njega ne možete zaustaviti - kaže on.

Bomba na Hirošimu 500 puta slabija od današnjih

Dr Kovačević podseća da je bomba bačena na Hirošimu imala snagu od 15 kilotona, a jedna ruska raketa R – 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kilotona. Dakle, 7,500 kilotona odnosno 500 puta jača od one u Hirošimi.

Kovačević smatra da Srbija nije spremna za ovakvu nuklearnu katastrofu, naročito zato što više nema centre koji bi zbrinuli masu otrovanih i ozračenih ljudi.

- Srbija je imala ovakav centar u KCS, a na kome su postojala četiri odeljenja. Međutim, ono što je gore je da nemamo više dovoljni ni stručnjaka - kaže on.

Postavlja se pitanje da li bi skloništa u zgradama mogle biti sigurne zone, ali dr Kovačević objašnjava da su ta skloništa koja pravljenja još u vreme Jugoslavije, a bila su predviđena za "slabija" bombardovanja.

- To su bunkeri koji mogu da izdrže bombardovanje slično onom koje su radili nacisti 1941. godine. Ali od nuklearne eksplozije ne bi bilo moguće da sačuvaju ljude. To što je nekada bilo dovoljno za zaštitu, danas je neupotrebljivo - kaže on. 

Dodaje da je dovoljno da jedna radioaktivna čestica koja preko vode ili hrane uđe u organizam može da izazove bolest. 

Rusija neće baciti atomsku bombu

Ali, dodaje doktor, postoji jedna mašina u Vinči koja može da "izvadi" celokupnu radioaktivnost na ljudima i mašinama. Ipak, to nije dovoljno za sve ljude koji bi bili pogođeni.

Međutim, dr Kovačević je uveren da Rusi neće upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini baš zato što se ta država graniči sa njihovom zemljom. 

- Ne očekujte nikako da će Rusi gađati Ukrajinu nuklearnim raketama. Radioaktivnost se širi vazduhom i nemoguće je zaustaviti. Pogodilo bi i građane Rusije. Zato su oni i zauzeli Černobilj kako neko ne bi došao u iskušenje da tu nešto uradi. U Ukrajini, sem Černobilja, nema više ni jednog cilja koji bi mogao biti nuklearno opasan. Naročito jer su Rusi odneli svo radioaktivno gorivo - objasnio je dr Kovačević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike