(Ne)očekivani potez nove vlade Nemačke: Obustavljena sertifikacija „Severnog toka 2“

13.12.2021

12:10

0

Nemački regulator je suspendovao proces davanja dozvole za gasovod „Severni tok 2“, kojim bi dodatne količine ruskog gasa trebalo da stignu u Nemačku i srce EU

(Ne)očekivani potez nove vlade Nemačke: Obustavljena sertifikacija „Severnog toka 2“
Copyright Screesnhot/Youtube

- Sertifikacija operatera gasovoda „Severni tok 2“ prekinuta je zbog neusklađenosti sa energetskim propisima Evropske unije - izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, prilikom dolaska na sastanak šefova diplomatije EU u Brisel.

Federalna agencija za energetsku mrežu obustavila je proces sertifikacije zbog zahteva koje propisuje evropski zakon u energetskoj oblasti, a koji nalažu razdvajanje delatnosti i druge stvari u pogledu strukture kompanije, odgovorila je ona na pitanje koji je organ utvrdio neusklađenost tog projekata s pravilima EU, prenosi Tass.

Berbokova je ranije, u intervjuu za TV kanal ZDF koji je emitovan u nedelju, rekla da projekat „Severni tok 2“ zasada nije uspeo da se uskladi sa regulativom EU i da ne može biti odobren.

Čeka se politički dogovor

Da bi počeo da pumpa gas, operater „Severnog toka 2“, kompanija ruskog „Gasproma“ i još nekoliko partnera iz EU, a registrovana u Švajcarskoj, mora da dobije „zeleno svetlo“ nemačkog regulatora, a potom i EU.

Sertifikacija je suspendovana jer operater gasovoda, kompanija „Severni tok 2 AG“, mora da registruje podružnicu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.
Izjave novog kancelara Olafa Šolca o budućnosti ovog gasovoda do sada su bile veoma uzdržane, ali je upozorio da nijedna zemlja ne može da ugrožava granice druge države, aludirajući na rusko-ukrajinski sukob, inače će biti posledica.

Austrijanci: „Pustite taj gas!“


 Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg zatražio je danas brzo puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“, u čijem finansiranju je učestvovao i austrijski OMV.

- Taj projekat je završen i sada bi trebalo i da se koristi - poručio je Šalenberg u Briselu, suprotno stavu nemačke koleginice Analene Berbok. On je naglasio da je pogrešno da se gasovod dovodi u pitanje svaki put kada se vodi diskusija sa Rusijom oko Ukrajine. Takođe, Šalenberg je kritikovao diplomatski bojkot zimskih Olimpijskih igara u Pekingu upozorivši na "veštačku politizaciju".

Berbokova, kao kopredsedavajući Zelenih, poslednjih godina je zahtevala da se projekat zaustavi, navodi Tass.

Ruska agencija dodaje da je ona sada na čelu nemačkog ministarstva inostranih poslova i napominje da spoljnopolitički kurs obično postavlja vlada kancelara, a ne Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je više puta isticala da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat, koji se realizuje zajedno sa evropskim partnerima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da zbunjuje to što brojne zemlje nastoje da sudbinu gasovoda vežu za politički motivisane uslove.

Nemački sudovi su u avgustu odbili zahtev firme „Severni tok 2“ da bude izuzeta od pravila Energetske zajednice, što je učinjeno kod pređašnjeg gasovoda „Severni tok“.

Nemački regulatori su u novembru naveli da će sertifikacija biti suspendovana dok sva relevantna imovina i zaposleni ne budu prebačeni u nemačku filijalu, posle čega bi mogao da se nastavi četvoromesečni proces sertifikacije.

Međutim, briselski zvaničnici kažu da bi, kada nemačke vlasti završe proces sertifikacije, on mogao biti podnet Evropskoj komisiji, koja ima dva meseca da proceni sertifikat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike