PKS: Veliki izazovi u primeni AI, pre svega pravni i moralni

08.04.2024

14:22

0

Na desetoj konferencije "Internet dijaloga 2024" u Privrednoj komori stručnjaci ukazali na prednosti ali i probleme koje donosi veštačka inteligencija

PKS: Veliki izazovi u primeni AI, pre svega pravni i moralni
Copyright Profimedia

Direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić izjavio je danas da veštačka inteligencija nije naša budućnost već sadašnjost, kao i da bez nje ne možemo računati na bilo kakav razvoj unutar domaćeg tržišta.

On je na otvaranju desete konferencije "Internet dijaloga 2024" naveo da veštačka inteligencija, usled njene sve šire upotrebe, olakšava izlazak na inostrana tržišta.

– Ova sadašnjost oblikuje svaku granu industrije, uključujući i pravni sektor. U proteklih mesec dana imao sam čast da radim na dva ugovora koja su od naših pravnika zahtevala da se bliže upoznaju sa temom veštačke inteligencije, ali i sa onom tehnologijom koja se nalazi ispod upotrebe veštačke inteligencije, ali i procesima samog učenja mašine kako da razmišlja kao čovek. Veštačka inteligencija nije ta koja će zameniti ljude. Ljudi koji koriste veštačku inteligenciju će zapravo zameniti ljude – poručio je Nikolić.

Kako je naveo, do toga će doći i u pravnom sektoru.

– Ja sam lično već svedok da neke kolege pravnici koriste čet GPT. Sa svim ovim tehnološkim napretkom dolaze i razne izazovi, kao što su pitanja intelektualne svojine i zaštite podataka ličnosti – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, tehnološkim kompanijama je potrebna pravna pomoć jer se postavlja pitanje ko je vlasnik proizvoda veštačke inteligencije, ali se postavlja i pitanje odgovornosti.

– Nedavno smo videli slučaje gde se na izradi autonomnog vozila postavilo pitanje pešačkog prelaza od strane dve osobe, osobe od 80 godina i deteta od pet, šest godina. Izazov za tehnologiju je bio kako će automobil reagovati, da li će se u toj prilično izazovnoj situaciji opredeliti da skrene levo ili desno. Programeri mogu samo da isprogramiraju, neophodno je da se utvrdi odgovornost i daju smernice svim tim programerima – naglasio je Nikolić.

Etika na prvom mestu

Podaci kojima se veštačka inteligencija "hrani", prema njegovim rečima, moraju biti etični i u skladu sa zakonima o privatnosti.

– Pravni okvir opet mora biti dovoljno agilan da se prilagodi brzini razvoja tehnologije, a istovremeno da zaštiti prava pojedinaca. Potreban je jasan ovaj pravni okvir koji bi regulisao uopšte odnose između kompanija – rekao je Nikolić.

Istakao je da će stalni razvoj veštačke inteligencije zahtevati od pravnika da budu upućeni u sve tehnološke tokove.

– Nije potrebno samo napraviti jedan pravni okvir koji će ograničiti upotrebu tehnologije ili je svesti na nešto što je društveno prihvatljivo. Potrebno je ostaviti tu prostora i za dalji razvoj s obzirom da se sve ovo jako, jako brzo dešava – naveo je.

Profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Sanja Savčić rekla je da veštačka inteligencija miri tehničku i pravnu struku, jer je ona proizvod moderne tehnologije za koju pravna struka treba da da odgovor u kom pravcu će veštačka inteligencija ići u društvenom smislu. Istakla je da postoji problem pravne zaštite novonastalog sadržaja, jer se postavlja pitanje da li su dela nastala upotrebom veštačke inteligencije autorska.

– Ostaje kao otvoreno pitanje da li veštačka inteligencija može da bude subjekt prava u smislu toga da bude nosilac prava i obaveza – naglasila je profesorka.

Konferenciju "Internet dijalog 2024" organizovali su Pravni fakultet u Beogradu i Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Centra za digitalnu transformaciju PKS.

Konferencija se održava danas i sutra u prostorijama Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda, a glavne teme su veštačka inteligencija i izazovi koje ona donosi u poslovnom pravu, kao i pravo žiga i rešenja domenskih sporova. Konferencija je okupila pravnike iz regiona i advokate iz Beograda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike