Daktela: Tržište Srbije je spremno da koristi AI usluge

27.03.2024

13:41

0

Interesovanje srpskih firmi za upotrebu veštačke inteligencije za unapređenje svog poslovanja je dobro, kaže osnivač kompanije Daktela, koja širi posao u regionu

Daktela: Tržište Srbije je spremno da koristi AI usluge
Copyright Profimedia

Korišćenjem automatizacije u poslovnoj komunikaciji, putem vojs-bota i čet-bota, kao i da korišćenjem ovih kanala komunikacije kompanije mogu ostvariti značajne uštede i srpske kompanije su toga sve više svesne, kažu iz globalne tehnološke kompanije „Daktela“,

– Nikada ne možete biti sigurni da li je neko tržište spremno i da li je pravo vreme, zato smo proširili posao da bismo videli kako ide u Srbiji. Vrlo smo zadovoljni rezultatom koji smo ostvarili krajem godine. Imamo mnogo korisnika koji su vrlo zainteresovani za veštačku inteligenciju – rekao je osnivač firme David Hajek, u Privrednoj komori Srbije gde je održao predavanje na temu čet-botova i naprednih tehnologija.
Hajekova firma pruža drugim kompanijama sopstvena rešenja za komunikaciju sa korisnicima i upravljanje korisničkim iskustvom, kao i za komunikaciju unutar samih kompanija.
Nakon otvaranja filijale u 2023. , kompanija ove godine žele da otvori „Daktela Adria“ kompaniju.
– Zato smo sada u potrazi za novim partnerima i novim klijentima, kako bismo proširili svoje poslovanje – kazao je Hajek.

„Neopravdan strah od AI“

Na pitanje da li je opravdan strah kod ljudi da će im veštačka inteligencija oduzeti posao, Hajek je rekao da svaka tehnologija ima pozitivnu i negativnu stranu.

– Pozitivna strana ogleda se u mogućnostima unapređivanja, a s druge strane imamo ljude koji vide samo loše. Potrebno je da imamo diskusije o ovome, ali kada pogledate istoriju, inovacije i tehnologije poboljšavaju naš život. Tako će biti i sa AI. Virtuelni asistenti će poboljšati naš život samo kada govorimo sa njima, kada im se obraćamo, ali moramo da pričamo i o opasnostima koje to donosi. Naše poslovanje i naše osoblje biće usmereni ka tome da prebrode sve te izazove koje donosi veštačka inteligencija, tako da sada radimo na tome – rekao je Hajek.

Sa ovim se slaže i Filip Mrdak iz Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

„AI subvencija“ i do 12.000 evra

PKS-ov Centar za digitalnu transformaciju pomaže kompanijama na putu njihove digitalne transformacije preko sertifikovanih konsultanata. Za transformaciju su obezbeđene i subvencije Ministarstva privrede.

– Subvencionišemo od 6.000 do 12.000 evra u zavisnosti od toga koje je rešenje u pitanju. Do sada smo imali više od 4.500 prijava za programe koj nudimo a implementirano je više od 1.000 tehnoloških rešenja – pojasnio je Filip Mrdak.

– To je tehnologija, koja kao i sve druge koje imaju primese veštačke inteligencije u sebi, služi da unapredimo svoje poslovanje i takvu tehnologiju treba da doživimo zaista kao benefit, koji nam može omogućiti da na bolji način dođemo do novih kupaca. Mi smo pre šest godina, kada je Centar počeo da radi, zaista imali problem da privučemo kompanije da se digitalno transformišu, pričamo o rešenjima koje nemaju u sebi rešenja bazirane na veštačkoj inteligenciji. Vremenom su shvatili da bez tehnologije neće moći da napreduju na tržištu i biće ne samo manje konkurentni, već će praktično nestati – napomenuo je Mrdak.

Kompanija „Daktela“ je globalni dobavljač CSaaS (Kontakt centar kao rešenje) softvera, a ideja za ovu inovaciju nastala je pre 20 godina kako bi se smanjili troškovi telekomunikacija. Kompanija ima svoje filijale u Dubaiju, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Rumuniji i na Filipinima, a trenutno opslužuje više od 1.000 kompanija, vojnih institucija i vlada iz celog sveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike