Ništa od lupinga: OpenAI ima privremenog direktora

20.11.2023

10:55

0

Autor: R.B.

Povratak Sema Altmana na čelno mesto s kojeg je smenjen je propao za vikend i OpenAI ima privremenog direktora, a osnivački dvojac otišao u Majkrosoft

Ništa od lupinga: OpenAI ima privremenog direktora
Sem Altman, osnivač OpenAI - Copyright Profimedia

Privremeni direktor kompanije „OpenAI“, koja je trenutno sinonim za razvoj veštačke inteligencije (AI) zbog svog čet-bota ChatGPT, biće Emet Šir, bivši šef i suosnivač servisa za striming „Tvič“ (Twitch).

Odbor je u petak otpustio Altmana zbog „gubitka poverenja“, i imenovao glavnog tehnološkog direktora Miru Murati za privremenog izvršnog direktora.

Tokom vikenda bilo je spekulacija u javnosti da bi se Altman mogao da vrati zbog reakcije zaposlenih i investitora, ali do dogovora nije došlo. Kako piše „Volstrit džurnal“, Upravni odbor u nedelju uveče nije pristao na uslove njegovog ponovnog vraćanja u kompaniju.

Prema poslednjim vestima, Sem Altman i Greg Brokman, suosnivači OpenAI-ja, "pridružiće se  kolegama u 'Majkrosoftu' i vodiće novu ekipu za istraživanje AI", napisao je prvi čovek američkog tehnološkog diva Satja Nadela na platformi X (bivši Tviter).

Šta će OpenAI bez Altmana?

Sem Altman je bio lice „OpenAI-ja“ ali i neslužbeni globalni ambasador razvoja veštačke inteligencije. U petak je, piše „Vajerd“ (Wired), iznenada smenjen od strane upravnog odbora neprofitne organizacije koja upravlja kompanijom.

Upravni odbor je "zaključio da on nije bio dosledno iskren u svojoj komunikaciji s Upravom, ometajući njenu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti".

Nakon toga je procurilo da su Altmanov odlazak podržali glavni naučnik Ilja Sutskever i tehnička direktorka Mira Murati.

U petak naveče predsednik „OpenAI“, suosnivač kompanije i Altmanov saveznik Greg Brokman dao je otkaz, a pojavili su se izveštaji da odlazi i nekoliko drugih ključnih zaposlenih.

Jedan od trojice istraživača za koje se smatra da su dali ostavku zbog puča bio je direktor istraživanja Jakub Pahocki, izumitelj „GPT-4“.

Zbog toga se ovaj „državni udar“ može uporediti s svojevremenim „Eplovim“ otpuštanjem Stiva Džobsa 1985. godine.

„Vajerd“ ističe neke bitne stvari iz istorije kompanije. Kao prvo, „OpenAI“ su osnovali Altman i Ilon Mask kako bi ispunili određenu misiju.

- Organizacija pokušava da razvije veštačku inteligenciju pozitivnu po ljude. A budući da je neprofitna organizacija, bit će u vlasništvu sveta - rekao je Altman u decembru 2015, neposredno pre nego što je projekt globalno predstavljen.

Altman je bio glavni pokretač ali ne i vođa „OpenAI-ja“. „OpenAI“ je trebalo da bude deo istraživačkog krila startup inkubatora “Y Combinator“, gde je Altman bio direktor.

Altman je pokrenuo odeljenje kako bi ostvario san o korišćenju tehnologije za rešavanje najzamršenijih svetskih problema. Izvorni plan za „OpenAI“ bio je da se okupi relativno mali broj najboljih svetskih naučnika iz AI i da otkriju ključeve opšte veštačke inteligencije koja može da nadmaši ljude u svakoj dimenziji, ali unutar strukture koja je vlasništvo nad ovom nezamislivo moćnom tehnologijom dala ljudima, a ne divovskim korporacijama.

„OpenAI“ je posrtao u svojim ranim godinama, početkom 2018. Altman je odbio Maskovu ponudu da preuzme kompaniju i stavio se u vruću stolicu izvršnog direktora, povukavši se iz „Y Combinatora“.

Pod njegovim vodstvom, tvrtka se transformisala iz malog istraživačkog laboratorija u globalnog lidera u najmoćnijoj tehnologiji veka. Nakon debija „ChatGPT-a“, Altman je bio zaštitno lice ne samo „OpenAI-ja“, već i otelotvorenje obećanja i potencijalno opasne moći AI.

Projekte razvijaju naučnici, ali...

Može li „OpenAI“ održati svoj ritam napretka bez njega? Altman nije naučnik ali je njegova predanost učinila popularnim među stručnjacima za mašinsko učenje.

Kada je reč o algoritmima, srce tvrtke je Sutskever, pionir AI čija je strast za stvaranjem AGI-ja jednako jaka kao i Altmanova.

Altman je bio direktnije uključen u rešavanje egzistencijalnog izazova za „OpenAI“ kada je postalo jasno da bi sistemi „GPT-3“ mogli da otvore revolucionarnu novu eru u veštačkoj inteligenciji koju sada poistovećujemo s „ChatGPT-om“.

Osposobljavanje tako velikih jezičnih modela zahtevalo bi milijarde dolara i ogromnu računarsku infrastrukturu. Altman je izvršio zaokret u neobičnu korporativnu strukturu u kojoj je profitna korporacija koju je kontrolisao izvorni upravni odbor neprofitne organizacije preuzela misiju izgradnje AGI-ja.

Profimedia
 

 

Također je sklopio transformacijsko partnerstvo s „Majkrosoftom“, vredno 13 milijardi dolara, koje je „OpenAI-ju“ dalo finansiranje i pristup njegovim serverima i čipovima.

Ovi su potezi postavili „OpenAI“ na put koji ga je učinio fenomenom kakav je postao u prošloj godini - ali koji je nekima iznutra izgledao kao da se pretvara u vrstu korporativnog diva kojem je „OpenAI“ trebao da bude protivteža.

Altmanov odlazak potencijalno ugrožava odnos s „Majkrosoftom“, čiji je izvršni direktor Satja Nadela javno iskazivao simpatije prema Altmanu.

Još jedno Altmanovo dostignuće bilo je udvaranje političarima i svetskim vođama na način na koji tehnološki lideri nisu uspeli dok je moć ove industrije rasla.

Pred Murati, koja je vešta u komunikacijama, težak je posao održavanja partnerstva „OpenAI-ja“ i predstavljanja kompanije dok nacije diljem sveta pokreću regulatorne aparate kako bi ograničile AI.

Veliki deo njenog novog posla biće objašnjavanje zašto „OpenAI“ zaslužuje poverenje nakon uznemirujuće neprozirne promene vođstva koja je stvorila veliku javnu zbrku.

Objava na X-u (Tviteru) naučnika za AI Pedra Domingosa otvoreno postavlja pitanje: "Ove šeprtlje žele biti zaduženi za sigurnost čovečanstva?".


Kompanija je nesumnjivo manje privlačna za finansijere nego što je bila pre samo 24 sata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike