Kineski jednorog prava konkurencija ChatGPT-4

06.11.2023

15:38

0

Čet-bot kineske kompanije 01.AI već je po „inteligenciji“ pretekao model Llama 2 kompanije Meta (Fejsbuk) a uskoro će i vodeći svetski proizvod firme OpenAI

Kineski jednorog prava konkurencija ChatGPT-4
Copyright Profimedia

Kineski startap „01.AI“ koji je osnovao kompjuterski naučnik Kai-Fu Li, prikupio je više od milijardu dolara investicija za manje od osam meseci od osnivanja. Ovako brzi rast startapa postignut je zahvaljujući novom modelu veštačke inteligencije koji je po nekim parametrima bolji od četbotova iz Silicijumske doline.

Na taj način je kompanija „01.AI“ postala takozvani "jednorog" (unicorn), što je u poslovnom svetu oznaka za startapove koje vrede bar milijardu dolara, prenosi „Blumberg“.

„01.AI“ je predstavio veliki jezički model (LLM) otvorenog koda „Yi-34B“ na kineskom i engleskom jeziku. U pitanju su kompjuterski algoritmi koji su obučeni na velikim količinama podataka da čitaju, razumeju i proizvode tekst, slike i kod.

Po ključnim pokazateljima, „Yi-34B“ nadmašuje vodeće modele otvorenog koda koji su već na tržištu, uključujući i model „Llama 2“ kompanije „Meta“.

- „Llama 2“ je zlatni standard i veliki doprinos zajednici otvorenog koda. Želimo da obezbedimo superiornu alternativu ne samo za Kinu već i za globalno tržište - rekao je Kai-Fu Li.

Li ima iskustvo sa radom u „Guglu“, „Majkrosoftu“ i „Eplu“, a za kompaniju „01.AI“ je odabrao tim od preko sto ljudi, pošto je uspeo da privuče nekadašnje kolege iz američkih kompanija i kineske državljane koje su radili u inostranstvu.

„Yi-34B“ je dobio ime po 34 milijarde parametara koje se koriste u obuci, ali „01.AI“ već radi na novom modelu koji će imati preko 100 milijardi parametara i, prema rečima Lija, "biti na istom nivou kao ChatGPT-4" kalifornijske kompanije „OpenAI“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike